Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2274 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   28 Mayıs 2015 - 10:33

Kiracıya özgürlük

Büyüt
Küçült
Kiracıya

Kontratı öne sürüyor

Kiracılar bazı durumlarda kira kontrat süresi bitmeden evi boşaltmak zorunda kalabiliyor. Ancak evi erken tahliye kararı mülk sahibi tarafından her zaman olumlu karşılanmıyor. Böyle durumlarda ev sahibi kira sözleşmesini göstererek depozitoyu geri vermediği gibi geri kalan kira bedellerini talep ediyor. Kiracı kira bedelini peşin ödediyse bu sözleşmedeki maddeler nedeniyle parasını geri alması mümkün olmuyor.

İsteyene erken tahliye

Kısacası, yapılan sözleşme kiracı ile kiraya vereni karşı karşıya getiriyor. Ancak 2012de yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu, kiracı-kiraya veren arasındaki bu ihtilafı ortadan kaldıracak hükümler içeriyor. Yasa kiracıyı koruyor. Ancak bu konu kamuoyunda pek bilinmiyor. Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Petek, Yasaya göre kiracı erken tahliye durumunda ceza ödemek zorunda değil dedi.

Makul süre belirlenecek

Yasaya göre örneğin; kiraya veren ile kiracı 3 yıl süreli sözleşme yapmışlarsa ve sözleşmenin başlamasından 6 ay sonra evin tahliye edilmesi durumunda, geriye kalan 2.5 yıllık kira ödenmek zorunda değil. Erken tahliyede, taşınmazın bilirkişi tarafından belirlenecek kiraya verilebilme süresi kadar kira ödeme borcu öngörüldüğünü ifade eden Hasan Petek, Belirlenecek makul süre 2 ay ise kiracı sadece 2 aylık kira bedeli ödeyecek diye konuştu.

Depozito bankaya yatacak

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Aydoğdunun verdiği bilgiye göre; yeni yasayla depozito 3 aylık kirayı geçemeyecek. Depozito kiraya verene değil bankaya yatırılacak. Kiracı kendi adına bankada hesap açarak parayı taşınmazın depozitosu olarak yatıracak. Faiz geliri depozitoya eklenecek. Banka, sözleşmenin sona ermesi ile depozitoyu iki tarafın rızasıyla iade edecek.

Posta





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024