Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1809 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Nisan 2015 - 00:12

Karayollarından devlet kasasına 50 milyar lira aktı

Büyüt
Küçült
Karayollarından devlet kasasına 50 milyar lira

Geçen yıl elde edilen vergi gelirinin 50 milyar lirasını, karayollarını kullanan araçlardan alınan ÖTV, KDV ve MTV ile otoyol-köprü gelirleri üzerindeki vergiler oluşturdu. Karayolları Genel Müdürlüğünce, geçen yıl karayolları altyapı yatırımlarına harcanan ödeneklerin 4 katı, toplam harcama tutarının ise 3 katı vergi ve ücret geliri elde edildi.

AA muhabirinin Karayolları Genel Müdürlüğünden (KGM) aldığı bilgiye göre, 2014 yılında karayolları, bütçe gelirlerine önemli katkı sağladı. KGMnin karayolu ağının ulusal bütçeye katkısı, araçların benzin, motorin ve LPG üzerinden ödediği Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV), motorlu taşıtlara ilişkin ÖTV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile köprü ve otoyol gelirlerinden alınan KDVden oluştu.

Geçen yıl motorlu taşıtlardan alınan ÖTV 12 milyar 850 milyon 791 bin lirayı buldu. Tüketilen yakıttan alınan ÖTV 22 milyar lirayı aşarken, KDV miktarı ise 7 milyar liraya yaklaştı. 2014te MTV 7 milyar 786 milyon lirayı geçti. Otoyol ve köprülerden elde edilen gelirin KDVsi de 154 milyon lira oldu.

Böylece karayolu ağı, geçen yıl devletin kasasına 50 milyar 30 milyon 980 bin 255 liralık vergi geliri girmesine aracılık etti. KGM sorumluluğunda bulunan devlet yolu, il yolu, otoyollarda seyreden araçlardan alınan ÖTV, KDV ve MTV ile otoyol-köprü gelirleri üzerindeki vergilerin toplamı, 2014te bütçe gelirlerinin yüzde 11,8ini oluşturdu.

Karayolları Genel Müdürlüğünce, geçen yıl karayolları altyapı yatırımlarına harcanan ödeneklerin yaklaşık 4 katı, toplam harcama tutarının ise yaklaşık 3 katı vergi ve ücret geliri elde edildi. KGM 2014te 13,947 milyar lirası karayolları altyapı yatırımı olmak üzere 17,026 milyar lira toplam harcama yapmıştı.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024