Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2491 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Mart 2015 - 06:21

Kandilde petrol araması 2016 sonu başlayacak

Büyüt
Küçült
Kandilde petrol araması 2016 sonu
Ekonomi Haberleri › Kandilde petrol araması 2016 sonu başlayacak haberi

Enerji Bakanı Yıldız, Kandilde petrol arama ve çözüm sürecinin birbiriyle ilgili olduğunu söyledi. Yıldız, Kandilde petrol arama çalışmalarına da 2016 sonunda başlanmasının planlandığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kandil Dağında bir sükunetin olması durumunda petrol arama çalışmalarına başlamayı düşündüklerini belirterek tarih verdi. Bakan Yıldız “Gelecek yılın sonunda böyle bir planlamamız var” dedi. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol ile basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, Kandil Dağında petrol aranmasına  bölgedeki normalleşmenin ardından başlanabileceğini ifade ederken  “Ama orası ne zaman normalleşir, bunun üzerine bir yıl ekleyin. İstikrarı tehdit eden ne var? Çözüm sürecinin nihayetlenmemesi. Ben açıkçası çözüm sürecinin nihayetleneceğine inanıyorum. Bu sürdürülebilir bir durum. Türkiye böyle bir kabuğunu kırmak, böyle bir cenderesini atmak, bu  kamburundan kurtulmak zorunda” diye konuştu.

‘Biz Irakla muhatabız

Yıldız, Kandil Dağları eteklerindeki Hındırın ve Çoman bölgelerinde, petrol arama ihtimalini daha yakın gördüklerini ifade ederek Türkiyenin çözüm süreciyle alakalı normalleştiğinde bununla ilgili enerji altyapısına hazırlıkta bulunmaları gerektiği için 15-16 ay önce bir sözleşme yaptıklarını anımsattı. Bölgede petrol ve doğalgaz arayacaklarını, diğer 11 saha ile beraber Kandil Dağının Türkiye ile Iraka katkı koyacağına inandıklarını aktaran Yıldız “Bu kadar önemli bir gelişmenin yanında ‘Oradan çıkan petrolü PKK ile mi paylaşacaksınız diye bir kısım arkadaşlar manipülatif bir soru sordular. Biz PKK ile şu ana kadar çok büyük sıkıntılar paylaştık. Bundan sonra hiçbir artı değeri paylaşmayız. PKK ile paylaşılacak bir şeyimiz olmaz. Biz Irak ile muhatabız ve Irak ile bunu geliştiriyoruz” diye konuştu. Kandildeki arama çalışmalarının çözüm süreci ile ne kadar paralel gittiği sorusu üzerine Yıldız “Birbirini yakından ilgilendiren bir konu” cevabını verdi. Yıldız istikrarın kaybedilmesi halinde projelerin aksayacağının hep beraber görüldüğünü vurgularken, yaklaşık 318 bin varillik gelir elde edebilecekleri kuyuları PKK döneminde açamadıklarını anlattı. Türkiyenin Kuzey Irakla yaptığı sözleşmelerden kaynaklanan sahalar olduğunu aktaran Yıldız, bunları DAEŞin oradan ayrılması ile beraber daha fazla ön plana alacaklarını söyledi.

ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ STRATEJİK BİR SORUN

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, Ortadoğuda yaşanan sorunların yapısal ve kalıcı olduğunu, geçici olmadığını vurguladı. Suudi Arabistanın Yemene başlattığı askeri operasyon başta olmak üzere Ortadoğu bölgesindeki gelişmelerin enerji piyasalarına etkisini değerlendiren Birol “Birçok üretici ülke; Suudi Arabistan, İran, Irak gibi, dünya petrol üretimine ciddi katkı veriyorlar. Bu ülkelerin tamamı Ortadoğuda ve şu anda oraya baktığımız zaman çok ciddi sorunlar ve burada önemli olan sorunların ciddi olmasından ziyade yapısal sorunlar olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan petrol ve doğalgazda enerji arz güvenliğinin çok ciddi stratejik sorun olacağını düşünüyorum” dedi.    





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024