Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2076 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   09 Haziran 2015 - 05:50

İş dünyasından tüm partilere uzlaşma çağrısı: Siyasi belirsizliklerle ekonomi kaybedilmesin

Büyüt
Küçült
İş dünyasından tüm partilere uzlaşma çağrısı: Siyasi belirsizliklerle ekonomi
Ekonomi Haberleri › İş dünyasından tüm partilere uzlaşma çağrısı: Siyasi belirsizliklerle ekonomi kaybedilmesin haberi

Sandıktan çıkan sonucu değerlendiren iş dünyası temsilcileri, bu noktada istikrar ortamı için tüm partilere görev düştüğünü söyledi. İşadamları siyasi belirsizlikle uzun süre geçirilmeden ekonomiye odaklanılmasını istediler.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar: Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyası olarak 7 Haziran seçimleri sonrasında ülkemizin elde ettiği kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes: Ülkede ve ekonomide güven, özgür düşünceyle, katılımcılık anlayışıyla, hukukun üstünlüğüyle ve ortak akılla gelişir. Partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz.

İKMİB Başkanı Murat Akyüz: Yapılan seçikmleri sonrasında Türkiyenin kısır döngüler arasında vakit kaybetme lüksü yok. Ekonomik büyümenin ve ihracat artışının sürdürülmesinde, istikrar kilit öneme sahip. Ekonomi yine ülke gündeminde birinci madde olmayı sürdürmeli.

Uzlaşma adımı atılmalı

İstanbul  Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı  Hikmet Tanrıverdi: Seçim sonuçlarını olgunlukla karşılamamız gerekir. Seçmen sözünü söyledi. Şimdi siyasilerin ellerini taşın altına koymaları ve uzlaşmaya dönük adım atmaları gerekiyor. Çok partili bir koalisyon görmüyorum. Azınlık hükümeti veya iki partili bir koalisyonun Türkiyenin daha çok yararına olacağına inanıyorum. Bir erken seçim kararı Türkiyeyi kaosa sürükler.

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin: Türkiye güzel bir demokrasi örneği verdi. Kısa vadede yeniden seçime gitmenin bir esprisi yok. Türkiye yeni dönemde sağlıklı bir koalisyon veya dışarıdan desteklenen azınlık hükümetiyle rahatlıkla yönetilebilir.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir: Partilerin seçim öncesi ve seçim sırasında birbirlerine yönelttikleri ithamlar dikkate alındığında buradan ülke yararına bir koalisyon çıkma ihtimalini zor görüyorum. Sadece devr-i sabık yaratmak için bir koalisyon kurulabilir.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı  Şeref Fayat: Seçmen dört partili bir Parlamentodan yana tercihini ortaya koydu. AK Parti ve MHP arasında bir koalisyon hükümeti öngörüyorum. İş dünyası olarak erken seçime sıcak bakmıyoruz. Belirsizlik sürecinin uzaması halinde ekonomimiz aksayabilir.  

Bir çözüm mutlaka üretilir

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin: Parlamentonun bir çözüm üreteceğine inanıyorum.  Türkiye büyük bir ülke. Güçlü bir ekonomimiz var. Seçim sonuçlarının barış ve  özgürlüğü getirip, sanayicinin önünü açmasını diliyorum. Yeni bir genel seçimi zorlayarak zaman kaybetmemeliyiz.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar: Bu seçimde Türkiyede Kürt vatandaşlarımızın da Mecliste temsil edilmesi kararı ortaya çıktı. Dört partili bir meclis oluştu. Avrupada olduğu gibi koalisyonla da bu işin yürüyebileceğine inanıyorum. Önemli olan asgari müştereklerde anlaşmak.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş: Tüm liderlerin gereken hassasiyeti göstereceğine, ülkemizi hükümetsiz bırakmayacağına inanıyoruz. Demokrasilerde çare tükenmez, elbet bir yol bulunur. Umutsuz değiliz,  ekonomide sorunlu günler beklemiyoruz.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: Bugün artık siyaset kurumu, milletin sandıkta verdiği mesajı dikkate alıp uzlaşı kültürüne uygun bir çözüm üretmeli ve Türkiyenin gündeminin bir an önce iş ve aş olmasını sağlamalıdır. Eğer siyaset mevcut durumda çözüm değil sorun üretirse, yeniden milletin hakemliğine başvurmak, demokrasi içinde haktır.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı: Mecliste yer alacak siyasi partileri tebrik ediyor; tamamlanan seçim sürecinin ardından partilerin, tarihsel olarak sahip olduğumuz demokrasi ve uzlaşma kültürümüzü ön plana çıkararak, ülkemiz için en faydalı sonucu elde edeceğine inanıyoruz.

Mızıkçılık olmasın

 Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus: Bugün bazı partilerin koalisyona girmem, hükümet kurmam demesi abesle iştigaldir. Madem sahaya çıktınız, o zaman top oynayacaksınız. Mızıkçı çocuklar gibi saha kenarına çekilip ben oynayamam diyemezsiniz.

Ünal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ünal: Seçimin hemen ertesi piyasalarda bir dalgalanma olmasını ve belirsizlikten kaynaklanan döviz hareketlerini, çıkan sonuçlar açısından gayet normal değerlendiriyoruz. Bu belirsizlik dağılmaya başladıkça gerek döviz gerekse piyasalar yerine oturacaktır.

Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan: Bizim için artık seçim süreci tamamlanmış olup yeni kurulacak hükümetle birlikte piyasalarda ertelenen talepler yerine gelmeye başlayacak.

AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak: 4 partili Meclisten bir hükümetin çıkması, toplumun genel beklentisi olmakla birlikte olası bir erken seçimin hem ekonomiye hem de toplumsal huzura zarar vereceği aşikardır.

Kaosa sürüklenmeyiz

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci: Sandıktan çıkan ortak akıldır. Türkiyenin istikrarlı bir yapı oluşturması gerektiği ortadadır. Güçlü ekonomi, güçlü Türkiye isteniyorsa bu ideali gerçekleştirecek bir siyasi irade oluşturulmalıdır. Türkiye eldeki bu sonuçlarla da en iyi tabloyu oluşturacak birikim ve enerjiye sahiptir. Dileğimiz odur ki, bu süreç ekonomiyi kaosa sürüklemeden aşılır .

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün: Yeni parlamentonun, gelişmiş demokrasilerin en önemli bileşeni olan uzlaşma kültürünü benimseyerek, ülkemizin çıkarlarına yönelik adımlar atacağını umuyoruz. Belirsizlik ortamı ekonomik açıdan zorlu bir tablo oluştursa da beraberlik ve uzlaşma kültürü içinde huzur ve kalkınma için gereken sinerji yaratılmalıdır.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay: Ortaya çıkan tablo, koalisyon hükümetine işaret ediyor. Tüm siyasi partilerimiz ortaya çıkan bu kritik tabloda ülkemizin ortak hedefleri doğrultusunda hareket etmeli. Ekonomi ve kalkınma hedeflerimiz, siyasi mücadelenin önünde olmalı.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Serkan Sevim: Türkiye demokrasi sınavını yine başarı ile vermiştir. Şimdi Türkiye her seviyede daha fazla diyalog ve uzlaşma istiyor. GYİAD olarak uzlaşı kültürüyle hükümetin hızlıca kurulması gerektiğini düşünüyoruz.

 

TOBB: HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:  Türkiyede son 14 ayda üç farklı seçim süreci yaşadık. Şimdi yoğun seçim gündemini geride bırakarak, hep birlikte ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız. Zira küresel iktisadi ortamın belirsizliklerle dolu olduğu bir durumda, içeride bize özgü ek belirsizliklerin ortaya çıkması ülkemiz için olumlu olmayacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. Önümüzdeki bu süreçte herkesin, milletin verdiği mesajı doğru algılamasını ve ülke menfaatlerinin ön planda tutulmasını bekliyoruz.

DEİK: KAYBEDECEK VAKİT YOK

DEİK ve İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan: İş dünyası olarak, yeni dönem için, Türkiyenin bugüne kadar elde etmiş olduğu kazanımlarını devam ettirecek, başlanmış projeleri neticelendirecek, planlanan projelere başlayacak, uzun vadeli hedefleriyle uyumlu bir hükümetin oluşarak göreve başlamasını umut ediyoruz. Ülkemizin son yıllardaki kazanımları güven ve istikrar ortamının bir neticesidir. Komşu coğrafyalarımızda, özelikle kuzeyimizde ve güneyimizde çok büyük istikrarsızlık alanları varken, ülke içinde ayrı bir istikrarsız duruma müsaade etmemeliyiz. Türkiyenin kaybedecek vakti yoktur.

MÜSİAD: HASSASİYET GÖSTERİLMELİ

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: Bu meclis aritmetiğinden çıkabilecek hükümetin bir an önce kurularak, programını açıklamasını bekliyoruz. İş dünyası olarak, ihtiyacımız olan huzur, güven ve pozitif istikrarın devamının sağlanması, kalkınma ve gelişme hamlelerinin devam etmesi, en büyük arzumuzdur. Türkiye ekonomisi, artık siyasi dalgalanmalardan etkilenmeyecek denli güçlüdür. Yeni hükümete giden yolda azami hassasiyet gösterilmesini temenni ediyoruz.

TİM: İSTİKRARI SARSMAYALIM

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Sandık önümüzden kalktı ve meydan yarışı bitti. Şimdi bir masa etrafında toplanma ve ortak akıl geliştirme zamanı. Artık seçim döneminin tartışma atmosferinden hemen çıkmak ve yüzümüzü Türkiye ekonomisine ve kalkınmasına çevirmek zorundayız. Türkiyede tesis edilen istikrar ortamının ve uzun vadeli vizyonun temellerinin sarsılmaması önemli. Ülkenin güçlü bir hükümetle yola devam etmesi kritik önem taşıyor. Kısa sürede yapılacak görüşmelerde ortaya çıkacak mutabakat ortamı, siyasi ve ekonomik istikrarın tesisi açısından oldukça kritik ve belirleyici olacak.

SİYASİ RİSK YARATILMAMALI

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan: Seçim sonuçları ve parlamento aritmetiği çerçevesinde, yeni siyasi risk ve beklentiler yaratmayacak şekilde, ekonomiyi ana gündem maddesi yapan bir yaklaşımın, tüm siyasi partiler tarafından benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Böyle bir yaklaşım, seçmen iradesine karşı gösterilecek en tutarlı ve sorumlu davranış da olacaktır.

BİR GÜN BİLE BELİRSİZLİK OLMAZ

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu: Seçimler demokrasinin bayramlarıdır. Bayramlar uzlaşmanın, birlikte hareket etmenin, dargınlık ve kırgınlıkların son bulduğu zamanlardır. Artık siyasi, ekonomik, toplumsal ve yapısal reformlar için bir arada hareket etme, ortak akıl ile ülkenin güvenli geleceğini birlikte inşa etme zamanıdır. Türkiyenin bir gün bile belirsizlik içinde kalmaması gerekiyor.

BAKANLARDAN İLK YORUMLAR

Karara saygılıyız

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, seçim sonuçlarına ilişkin, “Halkımızın kararını ancak ve ancak saygı ile karşılarız” değerlendirmesinde bulundu. Seçimin ardından Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Yılmaz “Halkımızın kararını ancak ve ancak saygı ile karşılarız. Seçimlerde AK Parti için yüreği çarpan, ter döken tüm teşkilatımıza ve seçmenlerimize şükranlarımızı sunarız” ifadelerini kullandı.

Dengeler gözetilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Sandıktan çıkan sonuç başımızın üstüne. Demokrasiye saygılı olmak ve demokrasinin gerekliliklerini yerine getirmek yalnızca sözle değil icraat ile beraber olması lazım. Tabii ki enteresan bir seçim oldu. Seçimin sonuçlarından bütün partilerin belli çıkarımları olacak. Bu mesaj bütün partiler tarafından alınmış olacak. Tabii ki AK Parti bu mesajı alacak” dedi. Yıldız “AK Parti, Türkiyenin ve seçimden birinci sırada çıkan partisidir. Demokrasinin ve partilerin  ana omurgasını oluşturan parti yine AK Partidir. AK Parti reaksonel davranmaz ve AK Parti bir başka partinin söyledikleri üzerine yola çıkmaz ama dengeleri gözetir. Bu açıdan bunların hepsi değerlendirilecek” diye konuştu.

Diyalog mesajı verildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik “Yeni dönemin en önemli mesajı diyalog. Siyasi partiler arasında bir diyalog talimatı milletten gelmiş bulunuyor. İnanıyorum ki bu çerçevede bütün siyasi partiler sağlıklı bir değerlendirme yapıp, ülkenin tüm kazanımları konusunda herkes hassasiyetini korur temennisinde bulunuyorum” dedi.

Sağduyu bekliyoruz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık “Milli irade böyle tecelli etmiştir. Bundan sonra bu tablo doğrultusunda Türkiye özellikle bir hükümet kurmak için çalışmalarını, tüm partiler gereken çalışmaları yapacaktır. Bu çalışmaların sonucuna göre de inşallah bir hükümetin kurulması mümkün olur. Tabii ki kurulamazsa hükümet Anayasa gereği tekrar seçimin olması kaçınılmazdır” dedi. Muhalefet partilerinin açıklamaları doğrultusunda koalisyon ihtimali olup olmadığına yönelik soruya Işık “Sıcağı sıcağına yapılan açıklamaların tamamı biraz hissiyat açıklamalarıdır, önümüzdeki günlerde biraz daha sağduyulu açıklamalar gelebilir ona göre biraz daha ihtiyatlı konuşmakta fayda var” dedi.

Meclisin ekonomi vitrinine yeni yüzler

Dört siyasi partinin temsil edileceği Mecliste yer alacak ekonomi kurmayları netleşmeye başladı. AK Partide bakanlardan Fikri Işık, Nihat Zeybekci, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek ile eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yeniden milletvekili seçildi. Eski bürokratlardan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve akademisyen Vedat Bilgin yeni dönemde AK Parti sıralarında yer alacak.

CHPnin ekonomi vitrini de yeni dönemde değişecek. Ekonomi yönetiminde söz sahibi olan Faik Öztrak, Mehmet Akif Hamzaçebi ve Bihlun Tamaylıgil Meclisteki görevlerine devam edecek. Selin Sayek Böke ve eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ise CHP sıralarının yeni yüzleri olacak. MHPde ise Oktay Vural, Koray Aydın ve Ahmet Kenan Tanrıkulu yeniden Meclise girerken, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz da yönetimde yer alacak.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024