Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1891 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Mayıs 2015 - 22:39

İş dünyasından ortak tepki: Yabancı yatırımcı kaçar ihracat durur işsizlik artar

Büyüt
Küçült
İş dünyasından ortak tepki: Yabancı yatırımcı kaçar ihracat durur işsizlik
Ekonomi Haberleri › İş dünyasından ortak tepki: Yabancı yatırımcı kaçar ihracat durur işsizlik artar haberi Muhalefet partilerinin uçuk asgari ücret vaatlerine iş dünyasından tepki geldi. İş adamları asgari ücretin bu kadar yükseltmesi sonucunda ihracatın duracağını, işsizliğin artacağını ve yabancı yatırımcıların kaçacağını belirtti.
Birol Keleş - Ercan Baysal

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın “Asgari ücret açık arttırmaya çıktı. Böyle bir mantık olmaz. Sor bunlara asgari ücreti bile bilmez” diye eleştirdiği ve devamında Başbakan Ahmet Davutoğlunun TÜSİADa çağrı yaparak “Asgari ücret 1.500 lira olursa kaç işyeri kapanır” diyerek tepki gösterdiği muhalefet partilerinin asgari ücret vaatlerine bir tepki de iş dünyasından geldi.

TÜSİADdan cevap yok

‘Kim ne veriyorsa 5 fazlasını veriyorum stratejisinin Türkiyeyi ekonomik buhrana götüreceği görüşünde birleşen iş dünyası, muhalefetin vaatlerini uçuk buldu. Asgari ücretin bir anda bu kadar yükseltmesiyle, bir çok şirketin kapısına kilit vuracağını belirten iş adamları, ihracatın gerileyeceği ve işsizliğin artacağını söylediler. İş dünyası ayrıca Türkiyedeki yabancı yatırımların da başka ülkelere kayacağını düşünüyor. Öte yandan Başbakan Davutoğlunun çağrı yaptığı TÜSİAD ise sorularımızı yanıtsız bıraktı.

Yaşar Doğan (TÜMSİAD Genel Başkanı ) “Ülke koşullarını zorlayacak yüksek ve göz boyayıcı maaşlar özellikle işverenlerin üretimden çekilmesine ya da ürünlerinin daha yüksek fiyatlardan piyasaya sürülmesine yol açacaktır. Kısacası asgari ücretin günü kurtarmak adına birden, planlanmadan çok büyük oranda arttırılmasının getireceği refah kalıcı bir refah olmaktan uzaktır. Böyle bir durum gelecekte işverenlerin üretimden çekilmesi sonucu işsizlik, üretilen ürünlerin yüksek fiyatlardan satılması sonucu da enflasyon olarak halkımızın karşısına çıkacaktır. Kısacası asgari ücretin planlanmadan, sandıktan birinci çıkmak adına kim ne veriyorsa biz 3-5 katını veriyoruz biçiminde değerlendirilmesi sakıncalıdır. Hükümetlerin veya hükümet olmaya aday olan diğer siyasi partilerin popülizmden uzak yansız bir tavır takınması gerekmekte günü kurtarmak adına geleceği tehlikeye atmamaları önem arz etmektedir. ”

İbrahim Çağlar (İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı): “Asgari ücretteki artışın, o ülkenin büyümesiyle birlikte olması en doğrusudur. Asgari ücret, milli gelirle birlikte artırılırsa, firmalara ve kamuya ilave bir yük getirmez.Asgari ücret artış vaatlerinde, öncelikle işverene yük olmadan bunun nasıl yapılabileceği açıklanmalı. Kamunun dengesini bozacak artış, kimseye refah getirmez.Bugünkü vergi sistemi ile değerlendirdiğimizde, asgari ücretteki ilave artışın çalışanlara ekstra bir refah getirip getirmeyeceği de iyi irdelenmeli.Neticede bu artış çalışanlara, işletmelerimize ve kamu dengesine ek yük getirmemelidir.Çünkü bu yükün geri dönüşü, hem işçilerimize hem işletmelerimize yeni bir ‘enflasyon-gelir kaybı kısır döngüsü şeklinde olacaktır.”

Abdulkadir Konukoğlu (Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı):  “Ücretler yükseldikçe kayıt dışında daha fazla kişi kalır. İşsizlik artar diye düşünüyorum. Sanayici gözüyle baktığımızda ben işçilerimin çalışmasını isteyen bir sanayiciyim. İşçilik maliyeti ne kadar yüksek olursa ihracata karşı rekabet biter. Ücret yüksek ama insanlar işsiz ne işe yarar bu durum.”

Nurettin Özdebir (ASO Başkanı ): “Asgari ücreti sadece işçinin cebine giren para değil aynı zamanda birçok şeyin ölçüsü olan bir hesaplama yöntemi olarak değerlendirmek gerekiyor. Merkez Bankasının bir araştırmasına göre çalışanların yüzde 35i asgari ücretli, asgari ücreti artırmak bu oranı artırmaktan başka bir işe yaramaz. Burada önemli olan istihdamın üzerindeki yüklerin kaldırılmasıdır ki bu yükler piyasayı olumsuz etkiliyor. AB ülkelerinde istihdamın üzerindeki vergi ve SSK gibi yükler yüzde 30 seviyelerindeyken bizde yüzde 85 civarında.”

Mehmet Nuri Görenoğlu (Mizan Ambalaj A.Ş- Sanayici) : Muhalefet liderlerinin bu taleplerinden de anlaşılacağı gibi bunlar hayatlarında bir simit bile satmamış kişiler. Seçim sürecinde yapılan bu açıklamlarla halkı da herşeye inanan bir kitle gözüyle görmeleri bile sorunlu bir yaklaşım. Muhalefitin bu vaatlerini sorumsuz buluyorum, işin gerçekliğinden kopuk vaatler yaptıklarını düşünüyorum. Asgari ücret oldu desek bize az vergi ödeyin diyecekler o zaman bütçeyi nasıl toparlayacaksın. Proplemler artacak.

Mahmut Kösemusul  (Sakarya Ticaret Odası Başkanı/Verona Tekstil A.Ş Sahibi): Asgari ücretin üst sınırı yok. Bunun kullanılması siyasetin bir parçası olması üzücü. AR-GE yatırımları ile işverenin önünün açılması için gerekli mücadele veriliyor. Bu konuda ilerleme kaydedilmesi zaten katma değeri yüksek işlere bizi itiyor. Bizde nitelikli eleman konusunda daha dikkatli oluyoruz. Ve onun maliyetlerini düşünüyoruz. Ancak bunun bir siyasi söylem olarak gerçeklikten uzak olarak tartışılması sorunlu bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

İsmail Uğur (Balıkesir Sanayi Odası Başkanı/ Onet A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı): Muhalefet olunca böyle şeyleri söylemek oldukça kolay. Refah seviyesi artmasıyla bundan herkes faydalanacak. Ama bu bir günde bir söylemle olacak şey değil. Asgari ücret tartışması bizi maliyet ve girdi konusunda ilgilendiriyor ve rekabet gücümüzü baltalar. Rekabet edilebilir bir durumdan bizi çıkartır. Zaten Türkiyenin zenginleşme hedefleri gerçekleşirse gerekli refah kendini gösterecek ancak bu bir günde olacak şey değil.”

Sadık Ayhan Saruhan (Saruhan Şirketler Grubu): “Asgari ücret tartışması seçim öncesi ortaya atılan bir popülist bir söylemden başka bir şey değil. İşveren ve işgücü bütünün bir parçası gibidir. İşverenin maliyetleri ortada. Konu sadece asgari ücret değil. Asgari ücret sonrası tazminatlar, ikramiyeler var. Bu talebin sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Asgari ücrette her geçen yıl zaten bir iyileştirmeye gidiliyor. “

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024