Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2387 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Mart 2015 - 15:39

FT: Türkiyenin büyük güç olma hayali buraya kadarmış

Büyüt
Küçült
FT: Türkiyenin büyük güç olma hayali buraya

Daniel Dombey imzasıyla yayımlanan yazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın Latin Amerika dönüşünde, Dünya nezdinde yalnızlığı umursamıyorum. Bizim için halk nezdindeki durumumuz önemli sözlerini hatırlatarak Türkiyenin büyük güç olma hayalleri buraya kadarmış. Bundan daha 3 yıl önce o zamanki Dışişleri Bakanı ve şimdiki Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiyenin yeni Ortadoğunun efendesi, lideri ve hizmetçisi olmasıyla övünüyordu. Ama ülkenin müttefikleriyle ve komşularıyla ilişkileri, ağırlıkla Erdoğanın kişiselleşmiş diplomasi tarzı nedeniyle bozuldu diye yazdı.

Gazete, Ankaranın Mısır, İsrail ve Suriyede büyükelçisinin olmadığını belirttikten sonra Kahire Türk TIRlarının Afrika ve Körfeze ulaşmasına izin veren değerli bir anlaşmadan vazgeçmek üzere. Libya geçen hafta, bir zamanlar Türk inşaat sektörü için büyük bir gelir kaynağı olan firmaların devlet sözleşmelerine artık alınmayacağını açıkladı. Geçen hafta da Türkiye Yemendeki elçiliğini kapayarak vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Türkiyenin gerilemekte olan uluslararası itibarının bir göstergesi. 2008de oy birliğiyle üyeliğe seçilen Türkiye 6 yıl sonra aynı başarıya yaklaşamadı bile ifadelerine yer verdi.

Ortadoğudaki başlıca gerginlik kaynaklarından birinin, Ankaranın Mısırda iktidardan devrilen İslamcı hükümete ve Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirliklerinin terörist olarak nitelediği Müslüman Kardeşler hareketine verdiği destek olduğunu kaydeden gazete, Erdoğanın bu hafta Riyada yaptığı ziyaretle bir uzlaşma arandığını; ancak Mısırla görüş ayrılıklarının devam ettiğini bildirdi.

ERDOĞAN DA ŞAŞIRMIŞ GÖRÜNÜYOR

Türkiyenin yaşadığı gerginliklerin Ortadoğuyla sınırlı kalmayıp Atlantik ötesine de yayıldığını belirten gazete şu ifadelere yer verdi:

Başkan Barack Obamanın Erdoğanın güvenilir 5 uluslararası liderden biri gördüğü günler geride kaldı. Erdoğanın söylemi giderek artan bir şekilde İslami bir havaya bürünüyor. Erdoğan, Afrika ile ilişkileri geliştirmekle övünüyor; ama bu konuda da çok iyi sayılmaz. Cumhurbaşkanı, Fethullah Gülen hareketi tarafından açılan, çoğu Afrikadaki okulların kapatılması için diğer ülkeler nezdinde kampanya yürütüyor. Ancak sadece birkaç ülke Gülen okullarını kapattı, diğerleri bu okulları savundu. Hatta geçen hafta da Afrika Birliği Gülenin başlıca vakıflarından biriyle iş birliği anlaşması yaptığını açıkladı. Erdoğan da ülkesinin yalnız kalmasına şaşırmış görünüyor. Geçen ay, Türkiye liderler nezdinde yalnız kalmış olabilir, ama bu da kıskançlıktan başka bir şey değil demiş ve bu kıskançlığın nedenini söylememişti. Yine Obama ilk göreve geldiğinde çok iyi ilişkilerimiz vardı. Sonra ne olduysa işler değişti diye eklemişti.

DHA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024