Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2986 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   03 Şubat 2015 - 10:33

Faiz kararında kritik gün

Büyüt
Küçült
Faiz kararında kritik

PİYASALAR ENFLASYONA ODAKLANDI

Küresel piyasalar genel olarak pozitif bir görünümle hareket ederken, yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak enflasyon verileri ve sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) atacağı adımlara odaklandı.

Küresel piyasalar, bugün güne Avustralya Merkez Bankasının faiz indirimi, Hindistan Merkez Bankasının faizleri değiştirmeme kararıyla başladı. Kararların ardından Avustralya doları ABD doları karşısında Mayıs 2009dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 0,7651e gerilerken, Hindistan Rupisi yatay bir seyir izliyor.

ABDde dün açıklanan imalat sanayi verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasaları günü yüzde 1in üzerinde yükselişlerle tamamlarken, tahvil faizleri yatay bir seyir izledi. Dün dolar endeksi gün içinde gördüğü 94,88 seviyesinden 94,37ye gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 1,14, S&P 500 endeksi yüzde 1,30, Nasdaq endeksi yüzde 0,89 yükseldi. Analistler, parite piyasasındaki oynaklığın devam ettiğini, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine kadar piyasalarda dalgalı seyrin etkili olabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında dün açıklanan imalat sanayi verilerinin genel olarak beklentilere yakın gelmesinin ardından avro/dolar paritesi son bir haftadır içinde bulunduğu dar bant içindeki hareketini devam ettirdi. Dün Almanyada DAX endeksi yüzde 1,25, Fransada CAC 40 endeksi yüzde 0,51, İngilterede FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 yükseliş kaydetti. Analistler, bugün açıklanacak Avro Bölgesi ÜFE verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

Asya tarafında, Hindistan Merkez Bankasının faizleri değiştirmemesi ve Çinde açıklanan cari işlemler fazlasının beklentileri aşmasının ardından kapanışa yakın Hindistanda Sensex endeksi yüzde 0,47 değer kaybederken, Çinde
Şanghay endeksi yüzde 1,91 yükseldi. Japonyada Nikkei 225 endeksi ise günü yüzde 1,27 düşüşle tamamladı.

Yurtiçinde, bugün açıklanacak Ocak ayı enflasyon verileri ve sonrasında TCMBnin atacağı adımlar piyasaların odak noktasında bulunuyor.

 

İlgili Haber Merkez Bankasından kritik toplantı

 

TCMB Başkanı Erdem Başçı geçen hafta yıllık enflasyonunun yüzde 1den fazla düşmesi durumunda Para Politikası Kurulunun (PPK) 4 Şubatta toplanarak faizleri düşürebileceğini söylemişti. Analistler, Başçının açıklamasından sonra piyasalarda oluşan faiz indirimine ilişkin beklentinin, dolar/TLnin 2,36 seviyesinden 2,43 - 2,45 aralığına yükselmesiyle azaldığını ifade ediyor.  BIST 100 endeksi dün yüzde 0,86 değer kazanarak günü 89.713 puandan tamamlarken, günü 2,4313ten tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında da bu seviyelerde işlem görüyor.

AA Finansın saat 10.00da açıklanacak TÜFE verisine ilişkin gerçekleştirdiği ankete göre, ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması yüzde 0,73 artış yönünde. Ankete katılan ekonomistlerin ocak ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1,00 ve en düşük ise yüzde 0,50 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,73) göre 2014 aralık ayında yüzde 8,17 olan yıllık enflasyonun yüzde 6,85e gerileceği hesaplandı.

AA

 

 

 

 


 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024