Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2165 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   31 Mart 2015 - 08:38

Ekonomiye İran dopingi

Büyüt
Küçült
Ekonomiye İran
Ekonomi Haberleri › Ekonomiye İran dopingi haberi

Avrupa ile nükleer müzakereler konusunda sona gelen İran, ambargoların kaldırılmasıyla ekonomik olarak çağ atlayacak. Bu durum en çok Türkiyeye yarayacak. İrana yapılan ihracatın ve yatırımların 2 kat artması bekleniyor.

Kaan Zenginli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın İrana ziyareti öncesi, İran ve AB ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde sona gelindi. İran ile ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanyadan oluşan 5+1 ülkeleri arasında bugün anlaşmaya varılması bekleniyor. Bu, komşumuz İranın üzerindeki ambargoların kaldırılması ve ekonomik özgürlüğüne kavuşması anlamına geliyor. Yaşanan gelişmeler Türkiye ekonomisi açısından büyük değer taşıyor. Uzmanlar ambargoların kalkması ile İranın 250 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi oluşturacağı ve Türkiyenin de bu pastadan en az yüzde 10 pay alacağını belirtiyor.

İhracat 45 milyar doları bulur

Bu durum Türkiyenin İrana yaptığı yıllık 17 milyar dolarlık ihracatın da bir anda 45 milyar doları yükselmesi anlamına geliyor. Ayrıca Türkiyenin jeopolitik konumu nedeniyle İranın doğal kaynaklarının dünyaya ulaştırılmasında bir enerji koridoru görevi üstleneceğini de belirtiliyor. Konuyla ilgili konuşan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Harun Öztürkler, ambargoların kalkmasının en çok Türkiyeye yarayacağını belirterek “Türk şirketlerine  fırsat doğacak. Jeopolitik açıdan da İrana yakın olmamız Türkiyenin ticaret pastasından alacağı payı artırıyor. Biz İran ile ticari bağımızı hiç koparmadık. Bize öncelik vereceklerdir” dedi.

Çarpan etkisiyle Körfeze ticaret katlanarak artacak

Türk İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser ise yalnızca İran özelinde bu durumun değerlendirilmemesi gerektiğini, ambargoların kalması ile körfez ülkelerine de ticaretin artacağını belirterek şöyle devam etti: “Şimdi ambargoların kalkması ile İrana ihracatımız daha da şekillenecek. 2020 yılında koyduğumuz 35 milyar dolarlık hedefi kısıtlamaların kalması durumunda 1 senede yakalayabiliriz. Aynı zamanda Türkiyenin jeopolitik konumu bu ülke ile enerji ticaretini geliştirmesine hatta Avrupaya iletimini sağlaması açısından ön plana çıkacak. İran ile ambargoların kalması ile diğer ülkelere de ulaşımın ve ticaretin daha kolaylaşması önemli. Çarpan etkisi ile  İran üzerinden tüm körfeze ticaretimiz hızla artacak.”

Anlaşma Türkiyeye ne kazandıracak?

- Dünya piyasalarında petrol ve altın fiyatlarını düşecek. Bu durum Türkiyenin hem cari açığını hem de enflasyonu olumlu yönde etkileyecektir

- Altın ticaretindeki kısıtlamaların kalkması, Türkiyenin petrol ve doğalgaz ticaretini operasyonel olarak kolaylaştıracak,

- İranın petrol ve doğalgaz pazarına tüm gücüyle dönmesi, Türkiyenin global ortamda enerji köprüsü rolünü güçlendirecek ve Türkiyeyi bölgesinde daha güçlü kılacak.

- Gıda, ilaç, tıbbi malzeme ve otomotiv yedek parçaları başta olmak üzere, kısıtlamaların askıya alındığı alanlarda Türkiye için de İrana ihracat şansı doğar. İhracat katlanarak büyür.

- İranda alt yapı ve yatırım ortamı doğar ve Türk şirketleri bu durumdan faydalanabilir.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024