Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2474 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Mart 2015 - 20:20

Dolar yükseldi Merkez Bankası müdahale etti

Büyüt
Küçült
Dolar yükseldi Merkez Bankası müdahale

Ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin kaygılar ve ABDde faiz artırımının yakınlaştığı beklentileriyle dolar 2.5670 liraya ulaştı, Borsada düşüş hızlandı. Dolardaki hızlı tırmanış hisse senetlerini de vurdu. Güne hafif düşüşle başlayan Borsa İstanbul Endeksindeki (BIST100) kayıplar yüzde 2.50yi buldu. BIST100 82 bin 196 puana kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın geçen hafta Merkez Bankasının para politikasını ve Başkanı Erdem Başçıyı sert şekilde eleştirmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçının istifa ettikleri yönünde söylentiler yayılmış, ancak bu söylentiler hükümet tarafından yalanlanmıştı.

ABD Merkez Bankasının yakın vadede faiz artırma olasılığının güç kazandığına ilişkin belirtilere bağlı olarak dolardaki küresel piyasalardaki değer kazancı da içerideki alımları destekliyor.

UZMANLAR NE DÄ°YOR?

DHAnın sorularını yanıtlayan Egeli CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay Şanlı, Merkez Bankasının dolar kurunda belirleyici olacağını belirterek, Eğer Merkez Bankası faizi düşürmezse dolar 2.50 liraya geri çekilir. Ancak faiz indirimine giderse dolar 2.55-2.60 aralığında bir süre daha kalır dedi.

MERKEZÄ°N KARARI BELÄ°RLEYÄ°CÄ° OLACAK

Güldem Atabay Şanlı, Avrupa Merkez Bankası tarafından gelen parasal genişlemenin parite etkisiyle liranın daha fazla değer kaybettiğini ifade ederek, Son açıklana enflasyon rakamı ve gıda enflasyonu faiz indirimi beklentilerini körüklemiş durumdadedi ve ekledi: Merkezin bu dolar kuru karşısında artık faiz indirimi yapmaması gerekir ama dünkü rakamlara göre piyasalarda bir indirim beklentisi oluştu. Gelişmekte olan para birimleride de düşüş var. Makul görünen Merkez Bankasının faiz indirimi yapmaması, Merkezin kararı belirleyici olacak. Eğer faizi düşürmezse dolar 2.50 liraya geri çeklir. Ancak faiz indirimine giderse dolar 2.55-2.60 aralığında bir süre daha kalır.

Şanlı Borsa İstanbuldaki kayıplar konusunda ise doların yükselmesi sonucunda satış baskısı yaşandığını belirtti.

BUGÜNÜ AÇIKLAMAZ

EgeliCO Portföy Yöneticisi İlker Ardal da uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard And Poorsun (S&P) Bank Asya konusundaki açıklamalarının doların yükselişine etkisi konusunda değerlendirek, Böyle trendin yukarı olduğu dönemlerde her türlü açıklama etkili oluyor. Gelişmekte olan piyasalarda kayıp yaşandı. Bir çok faktörün aynı anda denk gelmesi daha doğru bir açıklama. Bankacılık sisteminde karlılık ve komisyonlarla ilgili de açıklamasıda var S&Pnin; piyasayı bu da etkilemiş olabilir. Ama bugünün tamamını açıklamaz dedi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024