Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2697 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   28 Mayıs 2015 - 05:38

Doğanın ihale numarası mahkemece tespit edildi

Büyüt
Küçült
Doğanın ihale numarası mahkemece tespit
Ekonomi Haberleri › Doğanın ihale numarası mahkemece tespit edildi haberi

Medya patronu Aydın Doğanın Cumhurbaşkanına hakarete varan manşetlerinin perde arkasında, elindeki medya gücünü kullanarak artık kamu ihalalerinde 1e 5 kazanç kapısının kapanması çıktı. Aydın Doğanın son numarası, mahkeme kararıyla gözler önüne serildi.

2009 yılında Aydın Doğanın sahip olduğu Petrol Ofisinin Elektrik Üretim AŞye (EÜAŞ) ait Ambarlı Santraline 2009 yılında sözleşme hükümlerine uygun olmayan bir numara daha yüksek yani daha fazla kükürtlü fuel oil verdiği tespit edildi.

Bunun üzerine başlayan mahkeme süreci tamamlanarak, Aydın Doğana ait Doğan Grubu şirketlerinin tamamının 237 gün süreyle kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılması yasaklandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Petrol Ofisi ve Doğan Şirketler Grubunun kamu ihalelerinden yasaklanması meselesinin bugünle alakalı bir mesele olmadığını belirterek, “Bugünün konjonktürüyle, bugünün tartışmalarıyla alakası olmayan hukuki bir karardır bu. Bugünün tartışmalarıyla bağ kuranlar 2009 yılından bu yana olanları inkar etmek durumunda kalırlar” dedi.

Kükürtü yüksek ürün verdi

Bakan Yıldızın da vurguladığı gibi Aydın Doğanın ‘fuel oil numarasının ortaya çıkışı 2009 yılına uzanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğünün yasaklama kararı ilanında yer alan bilgiye göre de Petrol Ofisi, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun ilgili maddesi gereğince bir yıl süre ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklanmasına ilişkin karar, Nisan 2009da yürürlüğe girmişti. Edinilen bilgiye göre Aydın Doğanın sahip olduğu Petrol Ofisi, EÜAŞın Ambarlı Santraline 2009 yılında sözleşme hükümlerine aykırı olarak ‘fuel oil 5 yerine ‘fuel oil 6 verdi. Böylece, Aydın Doğanın şirketinin, kükürt oranı yüksek ürünü vererek sözleşmeye aykırı hareket ettiği ve kamuyu zarara uğrattığı tespit edildi. Sonrasında da Aydın Doğanın şirketlerine Nisan 2009da kamu ihalelerinden men yasağı geldi. Suç üstü yakalanan ve sözleşme hükümlerin uygun ürün vermeyerek, yüksek kâr elde etmeye çalışan Aydın Doğan, geçmiş iktidarlarda olduğu gibi yasağı kaldırtabileceğini düşünerek, mahkemeye gitti.

237 gün ihale yasağı

Doğan, mahkemeden, Petrol Ofisinin açtığı ‘yürütmenin durdurulması kararını dört ay içinde aldı. Enerji Bakanlığı tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucunda ise Danıştay bu son kararı bozarak, yeni bir karar alınması için dosyanın ‘mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Böylece, Petrol Ofisi A.Ş. ile şirket sermayesinin yarısından fazla hissesine sahip ortağı Doğan Şirketler Grubu Holding ve Petrol Ofisi A.Ş.nin sermayesinin yarısından fazla hisselerine sahip bulunduğu şirketlere getirilen kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmasını yasaklamasında, kalan süre yönünden 237 gün olarak yeniden tesisine karar verildi. Bakan Yıldız, bir yıllık yasağın kalan kısmının uygulanacağını ve yasağın tüm sektörlerdeki kamu alımlarını kapsadığını bildirdi. Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Yıldız “Bugünün tartışmaları ile bağ kuranlar 2009dan bu yana olanları inkar etmek durumunda kalırlar, bu çok doğru bir yaklaşım olmaz” diye konuştu.

 

Elindeki medyayı kullanarak tatlı kazanç sağlamaya çalışan Aydın Doğanın, Petrol Ofisinin sahibi olduğu dönemde sözleşme hükümlerine aykırı ürün sattığı mahkemece tespit edilerek, ihale yasağı getirildi. Petrol Ofisi, EÜAŞye 2009da ‘fuel oil 5 yerine daha kükürtlü ‘fuel oil 6 satarak, kamuyu zarara uğratmıştı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024