Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2144 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   29 Nisan 2015 - 06:00

CHP gözünü devletin fakire sahip çıktığı fona dikti

Büyüt
Küçült
CHP gözünü devletin fakire sahip çıktığı fona
Ekonomi Haberleri › CHP gözünü devletin fakire sahip çıktığı fona dikti haberi Şimşek, CHPnin vaatleri için bütçe dışı fonları kaynak göstermesini eleştirdi. Şimşek Kaynak gösterdikleri, fakire devletin sahip çıktığı fon. Gözlerini Sosyal Yardımlaşma Fonuna diktiler dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHPnin seçim vaatlerinin kaynağı olarak bütçe dışı fonları göstermesini eleştirerek “Kaynak olarak göster dikleri, fakir fukaraya devletin   sahip çıktığı fon. Gözlerini artık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonuna diktiler” dedi. Ülke TVde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek CHPnin programını ütopik olarak nitelendirerek “Kaynak konusunu gündeme getirince bayağı çabaladılar. Bugün CHPnin ekonomi kurmaylardan bir profesör, bütçe dışı fonlarda 20 milyar lira gibi bir rakam olduğunu ve kaynağın bu olduğunu söylüyor. Orada 4 fon var, bunlardan biri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu. Kaynak olarak gösterdikleri, fakir fukaraya devletin, kaymakamları, valileri yoluyla sahip çıktığı fon. Onun da bir fazlası yok, 4.5 milyar liralık bir geliri, bir o kadar da gideri var. Gözlerini artık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonuna diktiler. Ya çok gayriciddiler ya da hakikaten cahiller, ikisinden biri” ifadelerini kullandı.

10da birine bile yetmez

Şimşek, bir diğerinin Savunma Sanayii fonu olduğunu belirterek, bu fonun varlık sebebinin de ülkenin uzun vadeli savunma araçlarını üretmek üzere ayrıldığını söyledi. Diğer fonlar arasında yer alan Türkiye Tanıtma Fonunun yıllık bütçesinin 200-300 milyon lira olduğunu bildiren Şimşek, Özelleştirme Fonunun da tanım gereği hiç kaynak tutmadığını, Hazineye aktardığını ifade etti. Bakan Şimşek, bu fonların tamamının toplanması durumunda bile CHPnin vaatlerinin 10da birini karşılamadığını kaydederek, “Kaynağın ne olduğunu, hangi vergileri artıracaklarını, hangi harcamaları kısacaklarını anlatmalarını bekledik, böyle de bir şey. Bunu daha fazla ciddiye almanın yanlış olduğu kanısındayım” değerlendirmesinde bulundu. Türkiyedeki bütün fonların Sayıştay denetiminden geçtiğini vurgulayan Şimşek “Sayıştay denetimini en kapsamlı hale getiren kanunu biz çıkardık, o reformu biz uyguladık. Son 2-3 yıldır Sayıştaya yıllık 25-30 milyon muhasebe kaydı veriyoruz” diye konuştu. Değerli taşlardan ÖTV ve KDV alındığını hatırlatan Şimşek “Bunu bilmeme ihtimalleri yok. Mitinglerde vatandaşın gözüne baka baka bazı şeyleri saptırıp, yanlış söylemek kadar büyük bir zafiyet göremiyorum. Herhangi bir vatandaş olarak değerli taş içeren mücevher alırsanız, o hem yüzde 20 ÖTVye hem de yüzde 18 KDVye tabi. Kılıçdaroğlunun bilmiyor olmaması mümkün değil” dedi.

Çok yakında 100 büyük proje açıklanacak

Ülke TVde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “AK Parti somut olarak neleri vadediyor?” sorusu üzerine kendilerinin istikrarı, ekmeği büyütmeyi ve özgürlükleri artırmayı vadettiklerini söyledi. Bunların içinin de dolu olduğunu aktaran Şimşek “Yakında göreceksiniz, bizim beyannameye ek olarak, 100 tane çok büyük proje açıklanacak. Daha bu işin başındayken, İstanbulda sayın Başbakanımız 3 katlı tüp geçişini açıkladı. Şimdi daha dün, bölgesel yolcu uçağımızı... Biz kendi yolcu uçağımızı yapmaktan, kendi tankımızı, kendi savaş uçağımızı, kendi hızlı trenimizi yapmaktan bahsediyoruz” dedi.

TLNİN ORTA VADEDE DEĞER KAZANMA İHTİMALİ YÜKSEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalardaki oynaklığın, ABDden gelecek verilere göre artıp, azalabileceğine dikkat çekerek “Ama TL aşırı değerli değildir; TLnin reel olarak orta-uzun vadede değer kazanma ihtimali yüksek” dedi. ‘Forum İstanbul 2015, Kritik Eşik: Açılım ve Dönüşüm Zamanı Konferansının ikinci gününde yaptığı konuşmanın ardından toplantıya katılanların sorularını yanıtlayan Şimşek, dolar kurundaki yükselişte Türkiyenin gelişmekte olan ülkeler arasında negatif ayrıştığının hatırlatılması üzerine, “Sadece içeriye bakınca sanıyoruz ki dışarıda her şey güllük gülistanlık. Bir yıl içerisinde dolar Euroya karşı, hatta son 6 ay, 8 ay içinde nereden nereye geldi. 1.35lerin üzerinde, 1.06-1.05lere kadar geldi” dedi.

Amerikaya bağlı

Şimşek, şunları söyledi: “Bunu görmezlikten gelmeyelim. Tabi ki bir seçim var, seçim tartışmalarının getirdiği bir miktar da olsa, bu tartışmalar bir tedirginlik yaratabiliyor. Ama biz hiçbir zaman kısa vadeli olaylara yaklaşmadık.” Şimşek “Piyasadaki oynaklık Amerikadan gelecek verilere göre artabilir de azalabilir de. Ama şunun altını çok rahat bir şekilde çizebiliriz; TL hangi modeli kullanırsanız kullanın aşırı değerli değildir” dedi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024