Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1826 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Nisan 2016 - 09:54

Çeyiz hesabı başvuruları başladı!

Büyüt
Küçült
Çeyiz hesabı başvuruları

Evliliğe hazırlık için para biriktirenler devlet desteği almak amacıyla açtıracağı çeyiz hesabına başvurular bugün başlıyor. Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan çeyiz hesabından yararlanmak isteyen gençlerin en geç 24 yaşına kadar çeyiz hesabı açtırması gerekiyor. Çünkü destekten yararlanmak için hesabı açtıranların 27 yaşından önce ilk evliliklerini yapması ve evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca açılacak hesaba düzenli ödeme yapması gerekiyor. Devlet katkısı, evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20sini ve azami 5 bin TLyi geçmeyecek.

18 YAŞ ALTI İZİN ALACAK

Çeyiz Hesabı ile Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmış ve 16 Aralık 2015te Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Uygulamadan Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi, 27 yaşından önce ilk evliliğini yapacak olanlar yararlanabilecek. Uygulamadan yararlanmak için nüfus cüzdanıyla yurt içindeki tüm bankalara TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmak gerekiyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek.

Sadece bir adet çeyiz hesabı olacak. Ortak hesaplar bu kapsamda değerlendirilmeyecek ve çeyiz hesabı bankalar arasında taşınamayacak. Çeyiz hesabı TL cinsinden açılacak. Ayrıca çeyiz hesabıyla ilgili yıla ait birikmiş faiz tutarı, hesabın yıl dönümlerinde anaparaya ilave edilecek.

EN FAZLA 5 BİN TL

Uygulamaya kapsamında evlilik tarihinden önce en az üç yıl boyunca, aylık en az 100, en fazla 1.000 TL yatırmak gerekiyor. Ödemeler üç ayda bir en az 300 en fazla 3 bin TLlik dilimler halinde de yapılabilecek. 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının devlet katkısı 4 bin TLyi aşmamak koşuluyla yüzde 10u kadar, 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının devlet katkısı 4 bin 500 TLyi aşmamak koşuluyla yüzde 15i kadar, 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının devlet katkısı 5 bin TLyi aşmamak koşuluyla yüzde 20si kadar katkı alınabilecek.

ÜÇ AY AKSATANA KATKI YOK

Ödemelerin düzenli olması büyük önem taşıyor. Aylık ödeme tercih edilecekse, çeyiz hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre içinde üçten fazla ödemenin aksatılması, üç ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem içinde çeyiz hesabından ikiden fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.

İLK ÖDEME 2019DA

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanacak olan çeyiz hesaplarına eklenen devlet katkısı, hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Çeyiz hesabından yararlanmak isteyen kişinin evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca açılacak hesaba düzenli ödeme yapması gerekiyor. Buna göre, para 3 yıl hesapta kaldıktan sonra devlet katkısı yatırılacak. Bu da, 2019 yılını işaret ediyor.

EVLİLİKTEN SONRA HESABA YATACAK

Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde, evlilik cüzdanı ve ilk evlilik olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alınacak belge ile bankaya başvurulması durumunda, en geç iki ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek.

Vatan





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024