Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1896 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Haziran 2015 - 02:15

Başbakan Davutoğlu: Kimse siyaset mühendisliği yapmaya kalkmasın

Büyüt
Küçült
Başbakan Davutoğlu: Kimse siyaset mühendisliği yapmaya
Ekonomi Haberleri › Başbakan Davutoğlu: Kimse siyaset mühendisliği yapmaya kalkmasın haberi

Patronlar kulübü, Ankara turuna sandıktan ikinci çıkan partiyle başlarken, çalışan ve üreten kesim Başbakan Davutoğluyla görüştü. Görüşme sonrası sekiz sivil toplum örgütü temsilcisi, siyasi parti dışındakileri kimse siyaset mühendisliği yapmaya kalkmasın diye uyardı.

Patronlar kulübü, Ankarada siyasi parti ziyaretlerine seçimlerden birinci parti olarak çıkmış AK Parti Genel Başkanı ve halen Başbakanlık görevini yürüten Ahmet Davutoğlu yerine CHP Lideri Kılıçdaroğlundan başlaması tepki alırken, 8 sivil toplum örgütü dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Esnaf, işçi, memur, işveren temsilcileri, siyasi partilere istikrarın devamı için uzlaşı çağrısı yaparken, siyasi partiler dışında koalisyon senaryosu üretenleri de “Kimse siyaset mühendisliği yapmaya kalkmasın” diye uyardı. Türkiye AB Karma İstişare Komitesi (KİK) üyesi sivil toplum örgütleri, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), HAK-İŞ Konfederasyonu, Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye KAMU-SEN, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Başbakan Davutoğlu ile görüşmesine ilişkin ortak açıklama yaptı.

Koalisyon önerisi yapmayız

“Bizler; ülkemizin çalışan ve üreten kesimleri olan, esnaflarını, çiftçilerini, işçilerini, memurlarını ve işverenlerini temsilen bugün buradayız” diyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sandıktan koalisyon tablosu, yani ‘uzlaşın mesajı çıktığını belirterek, “Erken seçimin ülkemizdeki yapısal sorunlara kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini ve vakit kaybettireceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla mevcut parlamento aritmetiği içinde bir hükümetin kurulmasını arzu ediyoruz” dedi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye AB Karma Komitesini oluşturan STKlar olarak bugün görüşlerini Başbakan Davutoğluna bildirdiklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, bir gazetecinin Başbakan Davutoğluna herhangi bir koalisyon tercihi iletip iletmediklerine yönelik sorusu üzerine de şunları söyledi: “Zamanında bizim gibi kuruluşların siyasete müdahale ederek siyaset mühendisliği yapmalarının ne kadar yanlış olduğunu hep beraber gördük. Bugün de kimsenin siyaset mühendisliği yapmaya kalkmasını uygun görmüyoruz. Siyaset kendi içinde ne olması gerekirse, dört siyasi parti şu anda temsil ediliyor, onu gerektirdiği şekilde yapar. Biz onun için ‘şu koalisyon olsun, bu koalisyon olsun diye tavsiyede bulunma gibi bir söylemin içinde değiliz.” CHP ve MHP Genel Başkanlarına da görüşlerini ileteceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, randevu almaları halinde HDP eş başkanlarından biriyle de görüşlerini paylaşacaklarını kaydetti.

Ufukta dalgalar kabarıyor gemi kaptansız bırakılamaz

Küresel ekonomide belirsizliklerin yeniden arttığına, risklerin daha fazla hissedilir olduğuna ve kritik bir dönemin yaşandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, çevre coğrafyada ekonomik ve siyasi çalkantılara vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu, tüm bu gelişmeler karşısında hazırlıklı olmak, gereken tedbirleri alabilmek için yeni hükümetin bir an önce oluşturulması ve iş başı yapması gerektiğini belirterek, “Ufukta dalgaların kabardığının göründüğü bir ortamda gemi kaptansız bırakılamaz. Milletin iradesini yansıtacak bir koalisyon hükümetinin kurulması, kısa vadede ekonomide artan küresel risklere bir de içeriden ilave yapılmasını önleyecek, uzun vadede ise uzlaşma kültürünün gelişmesine katkıda bulunacaktır” dedi.

Partiler bir an önce uzlaşarak hükümetİ kurmalılar

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, seçimlerin ardından ortaya çıkan tablonun gereğinin yapılmasını istediklerini belirterek, “Kısa sürede partilerin uzlaşarak yeni hükümeti kurmasını bekliyoruz” dedi. Seçimlerin ardından koalisyon, azınlık hükümeti veya erken seçim gibi seçeneklerin tartışıldığını belirten Demirtaş “Her seçeneğin kendine göre bir maliyeti var. Ancak, maliyeti en yüksek olan belirsizlik ortamı. Anayasal ve demokratik teamüllerin işlemesini ve bir an önce hükümetin kurulmasını, belirsizlik ortamından kurtulmayı arzu ediyoruz. İş dünyası olarak, Bakanlar Kurulunu, yeni ekonomi yönetimini görmek ve Türkiyenin kalkınması ve refahı için var gücümüzle çalışmaya devam etmek istiyoruz” dedi. Demirtaş “Zaman, olmazları değil, olurları konuşmanın zamanı. Ülkemizin acil olarak hükümete ihtiyacı var. Yeni kurulacak hükümetten sadece ekonomik değil özellikle hukuk ve seçim sistemi anlamında da beklentilerimiz var” dedi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024