Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3306 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   07 Şubat 2015 - 10:00

Yemende Şii Husiler yönetimi devraldı

Büyüt
Küçült
Yemende Şii Husiler yönetimi

Husiler adına televizyonda yayınlanan açıklamada, lağvedilen parlamentonun yerine 551 üyeli ulusal meclisin kurulacağı açıklandı. Söz konusu meclisin de en fazla iki yıl ülkeyi yönetecek olan beş kişilik başkanlık konseyini seçeceği belirtildi.

Yemende Eylül ayından bu yana başkent Sananın kontrolü Husilerdeydi. Geçen ay başkent Sanadaki cumhurbaşkanlığı sarayını ve birçok hükümet binasını basarak ele geçiren silahlı Husi milisler, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Halid Mahfuz Bahhahı istifaya zorlamıştı.

Yönetimin devralındığına dair yapılan açıklama, BM öncülüğündeki barış görüşmelerinin başarısız olmasının ardından geldi.İran tarafından desteklenen Şii Husi hareketi, Yemendeki krizin aşılması için ülkedeki siyasi aktörlere Çarşamba gününe kadar süre vermişti. Husiler, aksi takdirde kendi çözüm yollarını izleyeceklerini ifade etmişlerdi.

YEMENDE TANSİYON NASIL YÜKSELDİ

Husiler, Sananın büyük bölümünü 21 Eylül 2014te ele geçirdi. Husi Ensarullah hareketi, federasyon formülüne ülkeyi zengin ve fakir bölgeler olarak böleceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Sonrasında BMnin aracılık ettiği yeni birlik hükümeti görüşmeleri başladı. Anayasa taslağındaki ülkenin altı bölgeli federasyona dönüştürülmesi maddesi Husilerin tepkisini çekti.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Mübarek, taslağın sunulacağı toplantı öncesinde Husiler tarafından kaçırıldı.

Mübarekin kaçırılması ülkenin güneyindeki petrol zengini Shabwa vilayetinin tepkisini çekti. Vilayet yönetimi, Mübarekin serbest bırakılmaması haline petrol vanalarını kapatacağı tehdidini savurdu.

Ülkenin güneyinde ise ayrılıkçılar faal. Şii Husileri İranın desteklediği, iktidarda olan Sünnileri ise Suudi Arabistanın desteklediği ileri sürülüyor. Yemende Arap Yarımadası El Kaidesi de faaliyet yürütüyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024