Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2344 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   10 Haziran 2015 - 06:04

Washington Erdoğanın gücünü korumasından rahatsız oldu: Erdoğan halen güçlü

Büyüt
Küçült
Washington Erdoğanın gücünü korumasından rahatsız oldu: Erdoğan halen
Dünya Haberleri › Washington Erdoğanın gücünü korumasından rahatsız oldu: Erdoğan halen güçlü haberi

7 Haziran seçimleri öncesinde siyasi mühendislik çalışmalarıyla dikkat çeken ABD yönetimi, seçimin ardından AK Partinin ve Erdoğanın zayıflasa da gücünü koruduğu yorumunu yaptı.

7 Haziran seçimleri öncesi basın ve düşünce kuruluÅŸları aracılığıyla siyasete müdahale giriÅŸimleriyle dikkat çeken Washingtondan “seçim sonuçlarına raÄŸmen Türk-ABD iliÅŸkilerindeki anlaÅŸmazlıklar giderilemeyebilir” mesajı geldi.

Reuters ajansına konuÅŸan ve “ismini açıklamayan ABDli yetkililer”, “Ak Partinin halen en büyük parti” olduÄŸu ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸanın büyük bir etkisinin olduÄŸuna dikkat çektiler.

Satır aralarında Ak Partinin “yeteri kadar zayıflamadığı” vurgusunun yapıldığı analizde Türk dış politikasının ana hatlarıyla devam edeceÄŸi kaydedildi.

Özellikle Türkiyenin Suriye politikasında ABD ile ayrılıklar yaşadığının belirtildiği yorum haberde, Ankaranın Mısır ve İsrail siyasetiyle de Washington ile farklılıklar taşıdığı yorumu yapıldı.

Haberdeki en dikkat çekici cümle ise, ABDli bir yetkiliye atfen “ABDdeki birileri Ak Partinin maÄŸlubiyetini kutlama eÄŸilimi taşıyor. ErdoÄŸan güç kaybetmiÅŸ olabilir ama durum bu deÄŸil.” ifadesi oldu.  

 ABD DışiÅŸleri kutladı

ABD Yönetimi, Türkiyedeki seçimlerle ilgili ilk resmi açıklamasında ise ÅŸunları söyledi: “Dünkü parlamento seçimlerine katılımları dolayısıyla Türk halkını kutlarız.” Eski Büyükelçi Frank Ricciardone ise olası bir koalisyonun Türkiyeyi zayıflatmayacağını belirtti.

 

“Cici Çocuk” CNNde

HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, Gezi sürecinde Ä°stanbula savaÅŸ muhabiri gönderen ve Taksimden aralıksız 8 saat canlı yayın yapan CNN Ä°nternational kanalında soruları yanıtladı. CumhurbaÅŸkanlığı sözcüsü Ä°brahim Kalını yayından alması ile tepki çeken Christiane Amanpourun “30 Dakika” programına konuk olan DemirtaÅŸ, “ErdoÄŸanı deviren adam” olarak gösterilmeye çalışıldı. Daha önce Ak Parti ile koalisyon yapmayacağını ifade eden DemirtaÅŸ, istikrarsızlık doÄŸması durumunda koalisyona destek verebileceklerinin sinyalini verdi. Kurulacak muhtemel bir koalisyonun hükümetinin de Suriyeye giden yardımları durdurmak zorunda kalacağını ifade etti.

 

Ä°lk demeci eleÅŸtiri oldu

7 Haziran seçimlerinin ardından ABD Başkanı Barack Obamanın Türkiye ile ilgili ilk açıklaması Ankaraya yönelik eleştiriler içerdi. Almanyada düzenlenen G7 zirvesi sonunda yaptığı açıklamada, Türkiyeyi yakından ilgilendiren DEAŞ terörü ve yabancı terörist savaşçılar (YTS) konusunda değerlendirmelerde bulundu.

DEAŞa katılımların artması konusuna dikkat çeken Obama, bunun Türkiye-Suriye sınırında alınacak etkin önlemlerle azaltılabileceğini söyledi.

Özellikle Suriye ve Irakta savaşmak üzere Türkiye üzerinden giden YTSlerin engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Barack Obama, çok sayıda militanın Türkiye üzerinden Suriye ve oradan da Iraka geçtiğine dikkat çekti.

İşbirliği yapılmalı

Sınır güvenliÄŸinin daha iyi bir iÅŸ birliÄŸi, koordinasyon ve bilgi paylaşımı ile saÄŸlanabileceÄŸini belirten Obama, geçiÅŸlerin engellenmesi konusunda Türkiye ile daha yakın iÅŸbirliÄŸi yapmak istediklerinin altını çizdi. Obama, “Türk makamları da bu problemi biliyorlar, ancak bu alanda ihtiyaçları olan kapasiteyi tam olarak artırmış deÄŸiller” diyerek, Türkiyenin bu konuda gereken duyarlılığı göstermediÄŸini ima etti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024