Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1906 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   21 Nisan 2015 - 06:30

Vicdanın batsın Avrupa

Büyüt
Küçült
Vicdanın batsın
Dünya Haberleri › Vicdanın batsın Avrupa haberi

Akdenizde 950 mültecinin bulunduğu tekne faciasının yankıları henüz sürerken dün yeni kaza haberleri geldi. Ölü sayısının artık hesaplanamayacak düzeye geldiği mülteci kazalarında gözler duyarsız AB ülkelerine çevrildi.

Akdenizdeki haftasonu gerçekleşen korkunç kazanın henüz arama çalışmaları devam ediyorken bölgeden kaçak göçmenleri taşıyan bir teknenin daha battığı, olayda ilk belirlemelere göre 20 kişinin öldüğü haberi geldi. Uluslararası Göç Örgütü, Romadaki bürosuna Akdenizde uluslararası sularda seyreden üç tekneden imdat çağrısı geldiğini açıkladı. Örgütten verilen bilgiye göre, imdat çağrısı yapan kişi, kendisi dahil yaklaşık 300 kişiyi taşıyan teknenin battığını, olayda 20 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.   Onlarca kaçak göçmeni taşıyan bir tekne de Yunanistanın Rodos Adası açıklarında battı. En az üç kişi hayatını kaybetti. İçinde Suriyeli oldukları tahmin edilen onlarca göçmenin bulunduğu yelkenli tekne Rodos Adasının Zefiros plajında kıyıya 50 metre uzaklıkta kayalara çarparak battı. Bir sahil güvenliği çalışanı, “Şu ana kadar üç cesede ulaştık; bir kadına, erkeğe ve çocuğa ait” şeklinde konuştu. Bir diğer sahil güvenliği çalışanı da yaklaşık 80 kişinin kurtarıldığı, 23ünün de hastaneye ulaştırıldığını belirtti. 

Sayı 700 değil 950

Akdenizde üç gün önce meydana gelen kazada Libya açıklarında yüzlerce kaçak göçmeni taşıyan tekne batmış, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, içinde 950 kişinin bulunduğu düşünülen teknenin batmasının ardından bunun Akdeniz tarihinin en büyük faciası olabileceğini söylemişti. Olaydan kurtulanların anlattıklarına göre, kaza anında 250 kadar kadın ve çocuk göçmen teknenin ambarında kilitliydi. Ancak kurtarılan 28 kazazede göçmenden Bangladeşli birinin İtalyan savcılara anlattıkları, teknede 50ye yakını çocuk, 200e yakını ise kadın olmak üzere 950 kişinin olduğunu ortaya koydu. Söz konusu göçmen, erkeklerin güvertede, kadınlar ve çocukların çoğunun ise ambarda kilitli tutulduğunu anlattı.

AB krizi görüştü

AB dışişleri bakanları, Akdenizdeki tekne facialarının tekrarını önleyecek tedbirleri görüşmek için dün Lüksemburgda toplandı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Akdenizde yaşananlarla ilgili gerçek bir Avrupa sorumluluğu geliştirmemiz gerekiyor. Bu geçmişte tümüyle yapılmadı. Son günlerdeki ve son yıllardaki trajedilerin ardından artık daha fazla bahanemiz yok. ABnin ve tüm üye ülkelerin daha fazla bahanesi kalmadı” dedi. 

 

Batı birbirini girdi

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da özeleştiri yaparak, “Ne göçmenlerin ne de ölenlerin sayısında bir azalma oluyor. Bu trajedileri önlemek için Avrupa olarak çok az şey yaptık. Şimdi stratejimizi değiştirme zamanı” dedi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Akdenizin her gün toplu ölümlere sahne olmasını kabul edemeyeceklerini belirterek, Avrupalı liderleri insan kaçakçılığına karşı ortak eyleme davet etti. Renzi, insan kaçakçılığını “Kıtamızın vebası” olarak nitelerken, Avrupayı bu konuda dayanışmadan yoksun olmakla suçladı. 

NYT, ABye Türkiyeyi örnek verdi

İtalyaya ulaşmaya çalışan yüzlerce kaçak göçmeni taşıyan teknenin batması ile Akdenizde yaşanan son trajedi bütün dünyada üzüntü ve tepkiye neden olurken New York Times Gazetesi, başyazısında Avrupanın göçmen politikasını eleştirirken kapılarını mültecilere açan Türkiyeyi örnek gösterdi. Ekim 2013te İtalya tarafından uygulamaya konulan kurtarma programı “Mare Nostrum”un sayesinde 130 bin kişinin kurtarıldığına dikkat çeken gazete, ancak programın İtalya için çok masraflı olması nedeniyle Ocak ayında yerini çok daha küçük “European Triton” programına bıraktığına dikkati çekti. Haberde, “Her durumda Avrupanın Ortadoğu ve Afrikadan daha fazla göçmen alma gücünün olmadığı argümanı şüpheli çünkü Türkiye 1.7 milyon Suriyeyi aldı, Lübnan da 1.2 milyonu” sözleriyle ABnin göçmen politikası eleştirildi. NYT, “Burada esas mesele, tüm 28 üyenin reformları desteklemesini ve finanse etmesini sağlamaktır. Tutarlı bir politika yokluğu ve üzüntü verici yetersiz fonlar, insan hayatını gereksiz yerde riske sokuyor ve ABnin insani değerlerinin anlamsızlığı gözler önüne seriliyor” ifadelerine yer verdi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024