Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2571 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   16 Haziran 2015 - 15:53

Sınırımızda büyük koridor hesabı

Büyüt
Küçült
Sınırımızda büyük koridor
PYD-PKK ın Tel Abyadda Arap ve Türkmenlere etnik temizlik yaparken sırtını Koalisyon güçlerine dayamış durumda. Suriye’nin kuzeyinde gelecek 6 ayda ortaya çıkması muhtemel en yüksek Pentagon senaryosuna göre Türkiye-Suriye sınırında koridor tamamen açılmış olacak.

Afganistan ve Irak işgallerinde ABDnin en üst düzeydeki komutanlarına danışmanlık yapan Kimberly Kaganın başkanlığını yürüttüğü ABD Savaş Çalışmaları Enstitüsü, önümüzdeki 6 ayda Suriyede ortaya çıkabilecek senaryoları içeren bir çalışma yayınladı.

 

PKK/PYDYE DESTEK

Raporda yer alan en yüksek olasılıklı senaryoya göre, Tel Abyadda koalisyon uçaklarının bombalarıyla “çevrelenen” IŞİDin yerini PKK/PYDye baÄŸlı güçler alacak. Böylece Türkiye-Suriye sınırında PKK/PYDnin denetiminde geniÅŸ bir alan yaratılmış olacak. Enstitü, bu durumu ortaya koyan bir harita da yayınladı.

 

width=350

BİR DE KÖTÜ SENARYO VAR

Raporda olasılığı en yüksek senaryonun yanı sıra ABD açısından en tehlikeli senaryoya da yer verildi. Bu başlık altında Suriyenin kuzeyinden IŞİDin atılamaması ve PKK/PYDnin Tel Abyadda kontrolü ele geçirememesi durumu ele alınıyor. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde IŞİDin Hama, Humus ve Şama doğru da yönelebileceği belirtiliyor. Suriyenin batısında da El-Nusranın yeni alan kazanma arayışlarının yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.

 

ABDYE DESTEĞİ ARTIR TAVSİYESİ

ABD SavaÅŸ Çalışmaları Enstitüsünün raporunda ABDnin bölgede daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiÄŸine iÅŸaret ediliyor. Bu çerçevede ABDnin Suriyenin kuzeyinde ve güneyinde alan kazanan IŞİD ve Nusraya göre daha “ılımlı” silahlı gruplara verdiÄŸi desteÄŸi artırması gerektiÄŸinin altı çiziliyor.

 

Düne kadar sınrda harita böyleydi width=600 

PKK/YPG dün Tel Abyada girdi harita böyle oldu width=599

KÃœLÃœNK: HEDEF TÃœRKÄ°YEYÄ° YALNIZLAÅžTIRMAK

Sınırımızda yaÅŸanan son geliÅŸmelerle ilgili olarak AK Parti Ä°stanbul Milletvekili Metin Külünk Yeni Akit Gazetesi e ÅŸu açıklamada bulundu: “Sykes-Picottan sonra Türkiyenin güneyini yeniden bölmek istiyorlar. Birinci Dünya Savaşından sonra sınırları petrol üzerinden çizdiler. Yeni sınırları da Türkiyeyi güçsüzleÅŸtirmek ve petrolü kendi kontrollerinde tutabilmek için yeni bir sınır çizme çalışmasının ifadesidir bu bombalama. Bombalamanın stratejik hedefi, Türkiyeyi yalnızlaÅŸtırmaktır. Bombalamanın stratejik hedefi, bölgedeki Türkmen ve Arap nüfus yapısını deÄŸiÅŸtirip kendi kontrollerinde ayrılıkçı bir Kürt koridoru açmak istiyorlar. Bu koridordan Kuzey Iraktaki petrol ve doÄŸalgaz kaynaklarını dünyaya ulaÅŸtırmak üzere Akdeniz hattını inÅŸa etme planının parçasıdır. Amaç, Türkiyeyi OrtadoÄŸuya çıkarttırmamak, kendi sınırları içine hapsetmektir. Türkiyeyi güçsüzleÅŸtirme operasyonunun bir parçasıdır. Bu operasyonu NATO çatısı altında Türkiyenin müttefiki konumundaki ülkelerin yapıyor olması iÅŸi daha da vahim hale getiriyor.”

 

MEHMET ŞAHİN: PKKYA DEVLET KURDURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Gazi Ãœniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü Öğretim Ãœyesi, SDE BaÅŸkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Åžahin, bölgede oluÅŸan durumun Türkiye için büyük bir tehdit olduÄŸuna dikkat çekerek ÅŸunları söyledi. “Zaman, Türkiye için naif olma zamanı deÄŸildir. Kobanide baÅŸlatılan ‘siyasal strateji devam ediyor. PKK son dönemde kaçırdığı binlerce genci Kandile deÄŸil, Suriyenin kuzeyine götürmüştür. Benim gördüğüm kadarıyla kullanışlı teröristlerden oluÅŸan IŞİDi kullanarak, PKK ve YPGye meÅŸruiyet saÄŸlamaya çalışıyorlar. Bir kötüyle diÄŸer kötüyü haklı hale getirme çabası var burada. Açıkça söylemek gerekirse ben Suriyede yaÅŸananlar konusunda kaygılıyım. PKKya devlet kurdurmaya çalışıyorlar. PKK kontrolünde Suriyede oluÅŸturulacak bir siyasal yapı hem Türkiye için hem de Barzani için tehdittir. Burada büyük bir oyunun olduÄŸu gözüküyor. Türkiyenin NATO üyeliÄŸini kullanarak bu kirli planlara ciddi ÅŸekilde itiraz etmesi gerekiyor.”

 

IŞİDLE SAVAŞIYOR DİYE PYDYİ GÜÇLENDİRİP ONA ALAN AÇIYORLAR

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Ä°stanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Batının sözde IŞİDe karşı savaşıyor diye bugüne kadar Esede her türlü desteÄŸi verdiÄŸini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Sözde müttefiklerimizden oluÅŸan koalisyon güçlerinin ÅŸimdi de IŞİDle savaşıyor görüntüsü altında PYDyi güçlendirmek, ona alan açmak gibi bir organizasyon içine girdikleri anlaşılıyor. AK Partinin terörle mücadelesinde Batı üzerine düşeni yapmamıştır. DostluÄŸa yakışır bir davranış göstermemiÅŸtir. Åžu an olanlar önceden planlanmış ve kademeli bir ÅŸekilde yürüyen büyük bir organizasyondur. Orada Araplar ve Türkmenler yurtlarından ediliyor. Yurtlarından edilen halklara biz Türkiye olarak insani görevimizi yapıyoruz. Ancak Batının bölgede terör örgütlerine alan açması hiçbir ÅŸekilde kabul edilemez. Bütün bu olanlar karşısında en ağır faturayı yine biz ödüyoruz. Onlar olayın müsebbibi hem de fatura ödemede hiçbir gayretleri yok.”

 

DIÅž POLÄ°TÄ°KAMIZI DAHA AKTÄ°F KULLANMAMIZ GEREKÄ°R

Yeni Türkiye Stratejik AraÅŸtırma Merkezi BaÅŸkanı Hasan Celal Güzel, Batılıların Türkiyenin güneyinde ayrı bir bağımsız Kürt reyonu hazırlamaya çalıştığını ve bunu devletleÅŸtirmek istediklerini belirterek, “IŞİD ile mücadele baÅŸlığı altında kendi siyasi emellerini ve çıkarlarını gerçekleÅŸtirmeye çalışıyorlar. Orada açık açık Türkmenleri göçe zorluyorlar. Bu Ermeni tehciri gibi bir ÅŸey deÄŸil. Bu herkesin gözü önünde meydana geliyor ve bunu biz seyrediyoruz. Bunu yapanlar NATO üyesi ülkeler. Yani müttefik olarak herhangi bir durumda birlikte savaÅŸa gireceÄŸimiz örgütün üyeleri. Buna imkân vermemeliyiz. Dış politikamızı daha aktif ve sözü geçer politika halinde kullanmamız gerekir. Hükümetimizin geçiÅŸ döneminde olması Türkiyenin bu gücünü kullanmasına mani olmamalıdır. Bölgede tam anlamıyla bir etnik temizlik yapılıyor” diye konuÅŸtu.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024