Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2350 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   05 Mayıs 2015 - 16:53

Rusya ve Çinden Akdenizde gövde gösterisi

Büyüt
Küçült
Rusya ve Çinden Akdenizde gövde
Dünya Haberleri › Rusya ve Çinden Akdenizde gövde gösterisi haberi

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşına göre, Rusya ve Çinin Akdenizde yapacağı askeri tatbikat, ABD ve NATOya yönelik düzenlenen bir güç gösterisi.

Rusya ve Çin, önümüzdeki haftalarda Akdenizde ortak askeri tatbikat düzenleyecek. Çin Filosu un Akdenizdeki bu ilk tatbikatına 9 savaş gemisi katılacak. Peki bu tatbikat ne anlama geliyor? Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, konuyu Sputnik için değerlendirdi.   TABİKAT, NATOYA KARŞI BİR GÜÇ GÖSTERİSİ   Bu tatbikatı, Rusyayla Çinin ortaklıklarının devamı olarak niteleyen Caşın, şöyle konuştu:   Bu tatbikatın aslında Ocak ayında yapılması planlanmıştı. Putin, ülkenin savunma politikasına yönelik yaptığı açıklamalarda NATO un Rusyayı tehdit ettiğine işaret ederek, yeni Rus askeri stratejik konseptinin buna göre bir tertipleneceğini belirtmişti.  Yapılacak bu tatbikatın Ukrayna merkezli uyuşmazlığın devam olarak,  ABDye ve NATOya yönelik bir güç gösterisi olduğunu düşünüyorum. Öte yandan ABD-Japonya arasında yapılan askeri anlaşmaların da bu tatbikatın düzenlenmesinde etkisi var. Japonya ve Güney Koreyle, ABD ve kurulmakta olan Avustralya ve Yeni Zelanda ittifakına karşı yapılıyor. Tatbikat, Akdenizde kimin üstünlüğü olduğuna yönelik tartışmaları da yeniden beraberinde getirecek.   Tatbikatta kullanılacak gemilerin okyanus gemileri olduğunu belirten Caşın, Bu 9 tane geminin ve gerçek mermilerin kullanılacağı çok ciddi bir tatbikat dedi.    TÜRKİYE BU TATBİKATTAN DERS ALMALI   Caşına göre bu tatbikat, Rusya ve Çinin, Doğu Akdenizde ‘Arap Baharı dan kaynaklanan istikrarsızlıklara karşı duruşunu değiştirmediğini gösteriyor. Akdeniz havzası, son yıllarda Türkiye in de stratejik öncelik tanıdığı noktalardan biri. Peki bu durumda Ankara tatbikata nasıl bakacak? Caşinin yanıtı şöyle:   Bundan böyle Akdenizde Rus Deniz Filosu un yanı sıra Çin Deniz Kuvvetleri in de yer alması, çok ciddi bir rekabetin başlangıcı. Türkiye in bundan ders alması lazım. Türkiye hem Karadenizi, hem de boğazları kontrol ediyor. NATO un özellikle Güney kanatta Akdenizdeki en uzun sahillerine sahip. Bu durum Türkiye in NATO içerisinde, Doğu Akdenizdeki önemini arttıracak. Ankara ın, Doğu Akdenizdeki hayati çıkarlarını dikkate alarak bu yeni yapılanma karşısında, Türk Deniz Kuvvetleri in silahlanmasını arttırması beklenebilir.   Sputnik



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024