Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2258 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   03 Nisan 2015 - 06:12

Nükleerde tarihi imza

Büyüt
Küçült
Nükleerde tarihi
Dünya Haberleri › Nükleerde tarihi imza haberi

İranın nükleer programını kısıtlaması konusunda 5+1 ülkeleri ile yürüttüğü müzarekeler anlaşmayla sonuçlandı. Tahran nükleer programını donduracak, karşılığında yaptırımlar sona erecek. Başkan Obama anlaşmayı tarihi olarak nitedi.

İsviçrenin Lozan kentinde İran ile BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve ABD ile Almanya (5+1) arasında 8 gündür süren nükleer müzakerelerde tarafların ana hatlarıyla uzlaşmaya vardı.  Anlaşma, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve ABnin Dış Politika Temsilcisi Mogherininin ortak basın toplantısında duyuruldu. Açıklamada, “Bugün kararlı bir adım attık. Ortak hareket planının ana parametreleri çözümlere ulaştık. Tüm tarafların siyasi kararlılığı, iyi niyeti ve sıkı çalışması bunu mümkün kıldı” denildi.

12 yıl sonra mutlu son

Mogherini, İranın tek bir nükleer tesisinin kalacağını ve nükleer programının belirli oranlarda kısıtlanacağını açıkladı. Mogherini, daha sonra gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde İrana uygulanan ambargonun kaldırılacağını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama, P5+1 ülkeleri ile İranın uzlaşıya varmasını “tarihi” diye nitelendirerek, “Bu iyi bir anlaşma, tüm çekirdek konuları ele alan bir anlaşma” dedi. Başkan Obama ABD Kongresi ve İsrailden yükselen tepkilere rağmen, “Anlaşma güvene dayalı değil, anlaşma daha önce eşi görülmemiş bir teyide dayalı” diye konuştu.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024