Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2829 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   01 Nisan 2015 - 06:31

Nijeryada Müslüman aday zaferini ilan etti

Büyüt
Küçült
Nijeryada Müslüman aday zaferini ilan
Dünya Haberleri › Nijeryada Müslüman aday zaferini ilan etti haberi

Nijeryada cumartesi günü düzenlenen devlet başkanlığı ve genel seçimlerde devam eden oy sayım işlemlerinin sonuçlarına göre muhalefetin Müslüman adayı Buhari mevcut devlet başkanının önünde gidiyor.

Boko Haram tehlikesi ve ekonomik sorunlarla boğuşan Afrikanın en kalabalık ülkesi Nijeryada haftasonu yapılan zorlu seçimlerin devam eden oy sayım işlemlerinin ilk sonuçlarına göre Müslüman aday Muhammed Buhari önde görünüyor. Nijerya Ulusal Bağımsız Seçim Komisyonunun 19 vilayet ile ilgili yayınladığı seçim sonucuna göre, muhalefetin adayı Muhammed Buhari, 2,2 milyon oy farkıyla mevcut Devlet Başkanı Goodluck Jonathanın önünde gidiyor. Komisyonun açıklamasına göre, oy sayım işleminin sona erdiği 19 vilayette Buhari 8 milyon 520 bin 436 oy alırken Jonathan 6 milyon 302 bin 55 oyda kaldı. Reutersin yaptığı seçim sayımlarına göre ise 36 eyaletin 34ünde Buhari 14 milyon 600 bin, Devlet Başkanı Goodluck Jonathan 11 milyon 300 bin oy aldı. Adaylardan herhangi birinin birinci turda seçimi kazanabilmesi için geçerli oyların yüzde 50sinin yanı sıra 39 vilayetten en az 3te 2sinde yüzde 25 oy alması gerekiyor.

En yaşlı başkan olacak

Muhalefetin Müslüman adayı Buhari, 2003ten beri Nijeryadaki üç başkanlık seçiminde de yarıştı ancak hiçbirini kazanamadı. 2011 seçimlerini kaybetmesi üzerine ağlayarak bir daha aday olmayacağını ilan eden Buhari, partisinin kendisine aday olması yönündeki ısrarı üzerine tekrar adaylığını açıklamıştı. Seçilmesi durumunda Nijeryanın en yaşlı başkanı olacak 73 yaşındaki Buhari, ülkenin 177 milyonluk nüfusunun yarısını oluşturan Müslüman toplumunun içinden geliyor. Devlet Başkanı Jonathan ise 2009dan beri ülkeyi yönetiyor. 58 yaşındaki Jonathan, 1998e kadar üniversitede akademisyenlik yapıyordu. PDP Genel Başkanı Umaru YarAduanın 2007de yardımcılığına gelen Jonathan, aynı yıl yapılan seçimleri PDPnin kazanması üzerine Devlet Başkan Yardımcısı oldu.

20 milyar dolar ve Sanusi davası

YarAduanın 2009da sağlığının kötüleşmesi üzerine Şubat 2010da Devlet Başkanı ilan edilen Jonathan, ilk defa Devlet Başkanlığı için yarışıyor. Jonathan döneminin en sarsıcı olayı ise 2013 yılı sonlarında, Nijeryanın o zamanki Merkez Bankası Başkanı Müslüman Lamido Sanusiyi, hazinedeki 20 milyar dolarlık petrol parası kaçağını şikayet etmesinden kısa bir süre sonra görevden alması oldu. Hükümete 20 milyar dolar yolsuzluk suçlaması yaptıktan sonra açığa alınan Sanusi mahkemeye başvurdu ve mahkeme, yıpranmadan dolayı Sanusiye 300 bin dolar tazminat ödenmesine karar verdi.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024