Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2224 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   15 Mart 2015 - 06:06

Musulda DEAŞ dağılıyor, İran pusuda

Büyüt
Küçült
Musulda DEAŞ dağılıyor, İran
Dünya Haberleri › Musulda DEAŞ dağılıyor, İran pusuda haberi

Uluslararası koalisyon terör örgütü DEAŞın kontrolünde olan Musul kentine müdahale hazırlıklarını sürdürürken, Musulda DEAŞ örgütünün dağılma sürecine girdiği haber veriliyor.

Saadet Oruç - Analiz

Stara konuşan kaynaklar, İranın Irakta etkinliğinin giderek arttığına da dikkat çektiler. İran, Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesut Barzaniyi de hedefine aldığı ve bu çerçevede Kürdistan Yurtseverler Birliği ve PKKyı da yanına çekmek istediği haber veriliyor.

DEAŞ desteği kaybediyor

İyi haber alan kaynakların verdiği bilgiye göre, Musulda Sünni grupların önemli bir kısmı DEAŞın uygulamaları nedeniyle örgüte verdikleri desteği kesti. Musulda duvarlara DEAŞ karşıtı yazıların yazıldığı da kentten gelen bilgiler arasında.  Musulda telefon şebekesi çalışmazken, örgütün halka baskısı da giderek artıyor. Şiilerin Tikritin ardından Musulda da etkinlik sağlama çabasında oldukları belirtiliyor.

Süleymani devrede

Tikrit kentinin savunmasında bizzat sahaya inen İran gizli servis şefi Kasım Süleymaninin KYByi KDP aleyhine harekete geçmeye çağırdığı da Arap basınına yansıdı.

Ürdünün eski Enformasyon Bakanı Salih Kallab, Şark el Ewsed gazetesinde yayınlanan makalesinde “Mesut Barzaninin İranın hedefinde olduğunu” iddia etti.

Kallab, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı General Kasım Süleymaninin Süleymaniyenin Karaçolan ilçesinde KYB üst düzey yetkilileri ile bir toplantı yaptığını söyledi. Süleymani bu toplantıda “bir an önce Mesut Barzaniden kurtulma” teklifinde bulundu. Ancak KYBnin üst düzey yetkilileri Kosrad Rasul ve Barham Salih bu öneriye karşı çıktılar.

Aynı haberde İranın erbil başkonsolosunun KYBye yakın dört medya kuruluşunun yöneticileri ve KCK Eşbaşkanı Cemil Bayıkın temsilciyle e gizli bir toplantı yaparak, KDPye karşı bir kampanya başlatılması konusunda talepte bulundukları belirtildi.

5 üste eğitim

İran Irakın farklı noktalarında etkinliğini arttırma çabası içindeyken, uluslar arası koalisyonun Iraktaki çalışmaları da yoğunlaşmış durumda.  Irakta koalisyon güçlerinin 1400 kişiden oluşan bir gücü bulunurken, İran 600-700 kişiyle Iraktaki sürece katılıyor. Koalisyon güçleri Bağdat, Erbil, Diyala, Telafer ve Enbar kentlerinde bulunan beş üste toplam 4000 kişiden oluşan ve çoğunluğu Sünni olan Iraklılara eğitim veriyor.

Bu kapsamda Türkiye de Irakın kuzeyindeki çalışmalara katılırken, Suriye dosyasındaki koşullarının gerçekleştirilmesi beklentisinde. Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programının başlamasıyla Türkiyenin Irakta elinin güçlendiği yorumu yaplıyor.

Masum Ankaraya geliyor

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masumun Ankaraya geleceğini kaydeden diplomatik kaynaklar, bu ziyaretin ardından Türkiyeden de Bağdata üst düzeyde bir resmi ziyaretin gerçekleşeceğini kaydettiler.   

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024