Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2400 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   17 Mart 2015 - 08:03

Moskova-Washington hattında Esad tangosu

Büyüt
Küçült
Moskova-Washington hattında Esad
Dünya Haberleri › Moskova-Washington hattında Esad tangosu haberi Önce CIA Başkanı, ardından Dışişleri Bakanının Esadlı bir çözüme göz kırpan açıklamaları, ABD politikasında bir değişimin işareti olarak yorumlanıyor. Rusya, muhaliflerle Şam yönetimini buluşturmaya hazırlanıyor.

Suriye konusunda üst düzey Amerikalı yetkililerden gelen açıklamalar, Washingtonun Suriye politikası konusunda soru işaretleri yaratırken, Şam-Moskova hattından verilen mesajlar da ABD merkezli bir Esadlı çözüm projesinin giderek ağırlık kazandığına işaret ediyor. Star yazarı Mensur Akgün, bir biri ardına yapılan açıklamaları yorumlarken, ABDnin Esadlı bir çözüm alternatifine doğru ilerlediği yorumu yaptı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, hafta sonunda yaptığı açıklamada Beşar Esad yönetimi ile görüşülebileceği yönünde mesajlar vermişti.

Değişimin ipuçları

CIAnin başındaki isim John Brennan da Kerrynin açıklamasından birkaç gün önceki mesajında Suriye rejiminin ‘çöküşüne karşı çıktı. New Yorkta, uluslararası siyasetin en etkili düşünce kuruluşlarından Council on Foreign Relationsda (CFR) bir konuşma yapan Brennan, “Hiçbirimiz; Rusya, ABD, koalisyon ve bölge ülkeleri; Şamda hükümet ve siyasi kurumların çöküşünü görmek istemiyoruz” demişti. Bu iki açıklamanın hemen ertesinde konuşan ABD Dışişleri sözcüsü Marie Harf, Washingtonun Suriye politikasında bir değişikliğin olmadığının altını çizmişti. Ancak birbiri ardına gelen açıklamalar, devam etmekte olan bir politika değişimin ipuçları olarak değerlendiriliyor.

Fransadan tepki

Washington yönetiminden gelen açıklamalara Fransa tepki gösterdi. Kerrynin açıklamalarına ilişkin soruları yanıtlayan Fransa Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, görüşmelerin rejim unsurları ve Suriye muhalefetini kapsaması gerektiğine dikkat çekip, Beşar Esadın bu fotoğrafta yerinin olmadığını belirttiler.

Rusya, Nisan ayı başında Beşar Esad yönetiminin temsilcileri ile Suriye muhalefetini buluşturmaya hazırlanıyor. Moskova, bu toplantıya BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Misturayı davet etti.  

Esaddan Kerryye yanıt

Öte yandan, Beşar Esaddan ABD Dışişleri Bakanı Kerryye yanıt geldi. Esad, “Dışarıdan yapılan açıklamalar bizi ilgilendirmiyor” dedi. Suriye devlet televizyonuna konuşan Esad, “Açıklamaları duyuyoruz, ama önce atılacak adımları görmeli, ondan sonra karar vermeliyiz” dedi.

‘Esad ile müzakere edecek ne var?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerrynin “Esadla müzakere etmek zorundayız” açıklamasına ilişkin, Suriyedeki tüm sorunların Esad rejimine dayandığı karşılığını verdi.  Suriyede bir dönüşümün yaşanabilmesi için rejimin gitmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Esadla müzakere edecek ne var. 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da “Şiddete son vermeyen Esadın Suriyenin geleceğinde yeri yoktur” açıklaması yaptı. Fransa Dıişleri Bakanı Laurent Fabius ise, “Esadı koltuğunda tutacak çözüm skandal. Bu DAEŞe devasa bir hediye olur” dedi.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024