Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2466 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Haziran 2015 - 06:22

Köyleri boşaltmazsanız ABDye vurdururuz

Büyüt
Küçült
Köyleri boşaltmazsanız ABDye
Dünya Haberleri › Köyleri boşaltmazsanız ABDye vurdururuz haberi

Suriyeli bir grup, hazırladıkları raporla YPG militanlarının Hasekede halkı göçe zorladığını ve herhangi bir direniş halinde köylerinin koordinatlarını, bombalanması için koalisyon güçlerine vermekle tehdit ettiğini duyurdu.

Şerife Güzel

Suriyeli bir grup aktivist tarafından hazırlanan raporda, YPG güçlerinin Arap kökenli nüfusa yönelik düzenli saldırılar gerçekleştirdiği, çok sayıda köyü yaktığı bildirildi.

Haseke kentinde yaÅŸarken YPG militanları tarafından göçe zorlanan Suriyeliler, “Suriyenin Cezire Bölgesini YPGden Kurtarın” adı altındabaÅŸlattıkları kampanya çerçevesinde, PYDnin silahlı kanadı YPGnin Nisan 2013ten bu yana ülkenin kuzeybatısında yer alan Haseke halkına yönelik gerçekleÅŸtirdiÄŸi katliam ve ihlalleri belgeleyen bir rapor hazırladı. Kampanya yetkilisi Ali el-Haris, “YPG güçlerini kentin kırsal kesimlerinde, Arap asıllı Suriyelilerin evlerini elinden alarak baÅŸkalarına vermekle” suçladı. Haris, söz konusu güçlerin, kırsalkesimlerde çok sayıda katliam gerçekleÅŸtirdiÄŸini ifade ederek “Hasekenin batı ve doÄŸu kırsallarında birçok ihlaller gerçekleÅŸtirildi. Rasulayn ilçesi, kırsalları ve güneybatısındaki alanlar boÅŸaltıldı” dedi.

YPG katliam yapıyor

YPG güçlerinin Esad rejimiyle iÅŸbirliÄŸi yaptığını belirten Haris, “YPG güçleri Esad rejimiyle bir olup muhalif halka komplo kurdu ve bölge halkını katletti” diye konuÅŸtu. Haris, YPG güçlerinin ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin “sopası” haline geldiÄŸini vurgulayarak, “YPG güçleri halkı, herhangi bir direniÅŸ halinde köylerinin koordinatlarını, bombalaması için koalisyon güçlerine vermekle tehdit ediyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Haris, BMye baÄŸlı Ä°nsan Hakları Konseyine defalarca söz konusu suçlar ve ihlallerin soruÅŸturulması için komite oluÅŸturulması talebiyle mektuplar gönderildiÄŸini de sözlerine ekledi.

Köyler yakılıyor

YPG güçlerinin halka yönelik saldırılarının Hasekenin Cezire adı da verilen kırsal bölgesinde bulunan Tel Nemr nahiyesinde ve Arap köylerinde baÅŸladığı kaydedilen raporda, burada çok sayıda kiÅŸinin öldüğü, onlarca kiÅŸinin yaralandığı ve yüzlerce kiÅŸinin de yaÅŸadıkları yerlerden göç etmek zorunda bırakıldığı belirtildi. Tel Berrak, Tel Nemr, Ceza, El-Menacir, Tel Hamis, El-Yarubiyye köylerinde çok sayıda yaÄŸmalama ve saldırı yaÅŸandığına dikkat çekilen raporda, “Haseke çevresindeki belde ve köylerde, 22 Åžubat 2014te düzenlenen saldırılarda 60 kiÅŸi öldürüldü, muhaliflerle iÅŸbirliÄŸi yapanlara ait olduÄŸu gerekçesiyle 80 ev yakıldı” denildi.       

Kürt devleti değil PKK devleti kuruluyor

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) BaÅŸkan Yardımcısı Doç. Mehmet Åžahin, PKKnın Suriye uzantısı PYD ile oynanmaya çalışılan oyuna dikkat çekerek, “Güneyimizde bir Kürt devleti deÄŸil, PKK devleti kuruluyor. Türkiyenin buna izin vermemesi gerekiyor” dedi. Kısa bir süre önce Irak ve Suriyede incelemelerde bulunup kapsamlı bir rapor hazırlayan Doç. Åžahin, “Åžimdi bazı çevreler, ‘Kuzey Irakta da karşı çıktınız, ama sonra dost oldunuz diyorlar. Ama burada farklı. PYDnin silahlı kanadı YPGde savaÅŸanlar Türkiye doÄŸumlu. PKKya yeni katılan 3 bin kiÅŸi Kandile deÄŸil, Suriyeye gidiyor” diye konuÅŸtu.

Çok yönlü destek

“Bu yapıyı uluslar arası güçlerin yanı sıra bölgede Talabani, Goran ve Ä°ran destekliyor” diyen Åžahin, “Bu durum, birinci olarak Türkiyeye tehdit. Kobanide bir siyasal strateji üretildi, burada devam ettiriliyor. Bu, hem Türkiyenin içine, hem bölgeye yönelik stratejiydi. Orada bir dram yaÅŸansın istendi. Bunun amacı, hem Türkiyede iç siyaseti etkilemekti ki, etkilendi. Bunu da seçim sonuçlarıyla gördük. Hem de “OrtadoÄŸuda Kürt kazanımlarına Türkiye engel oluyor” diyerek PKK etkinlik alanını geniÅŸletiyor” dedi. Kısa süre önce bölgede yaptığı görüşmeler sırasında Kanton yöneticisiyle konuÅŸtuÄŸunda kendisinin, “Nasıl yapacaksınız?” diye sorduÄŸunu ve “Araplar, Türkmenler ‘bizim yönetimimizi desteklerse kalabilirler, yoksa kamyonlara doldurup göndereceÄŸiz” cevabı aldığını aktaran Åžahin, “Åžimdi bunu yaptıklarını görüyoruz. Burada yem olarak DEAÅž kullanıldı” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 Türkiye müsade etmeyecek

“Esas problem Azaz bölgesinde yaÅŸanacak” uyarısında bulunan Doç. Åžahin, “Türkiyenin sınırında bir PKK devleti kurulmasına müsaade etmeyeceÄŸini düşünüyorum. Türkiye güvenli bölge, uçuÅŸa yasak bölge diyordu. Åžimdi ABDnin, niye Türkiyenin bu isteklerine karşı çıktığı ortaya çıktı. PKKnın devlet kurmasına müsaade edilemez. Türkiye müdahale etmeli” dedi.

DEAŞ Tel Abyaddan sonra Azeze yöneldi

İÇ karışıklığın sürdüğü Suriyede, DEAŞ ile muhalif gruplar, Kilis sınırına yakın noktalarda zaman zaman çatışmayı sürdürüyor. Silah ve patlama sesleri ile Suriye tarafından yükselen dumanlar Türkiye tarafından görülüyor. Telebyaddan YPG ve ÖSO güçleri tarafından çıkarılan DEAŞ, hedefini Halepin Azez ilçesi olarak belirledi. Azezin doğusundaki Carablus ve Bab bölgesinde kontrolü elinde bulunduran DEAŞ militanları, denetim alanını genişletmeyi hedefliyor.

Azez ve Suriyenin Türkiyeye açılan kapılarından Öncüpınarın karşısındaki Es- Selame Sınır Kapısını ele geçirmek isteyen DEAŞ militanları, son bir aydır bu bölgede ilerlemeye çalışıyor. DEAŞın saldırısına bölgedeki muhalif grupların bir araya gelerek oluşturduğu Fetih Ordusu engel oluyor. Türkiye sınırına yakın noktadaki bazı köyleri ele geçirmek isteyen DEAŞ militanları ile Fetih Ordusu bileşenlerinin arasında aralıklarla çıkan çatışmalar ise Kiliste tedirginliğe yol açıyor. Çatışmalar sırasında patlamalar duyulurken, çıkan dumanlar da Kilisten görülebiliyor. Aralıklarla devam eden çatışmaların DEAŞa, Rakkadan geleceği ileri sürülen takviye güçlerin bölgeye ulaşması halinde şiddetlenebileceği belirtilirken, kritik noktalara kaçak geçişlerin önlenmesi için hendeklerin kazıldığı sınır hattında güvenlik önlemleri ise üst düzeyde tutuluyor.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024