Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1736 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Nisan 2015 - 10:33

KKTCde seçimi Akıncı kazandı

Büyüt
Küçült
KKTCde seçimi Akıncı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) halkı yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gitti. Seçimlerde ikinci tura kalan KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu ile diğer bağımsız aday Mustafa Akıncı yarışıyordu. KKTC Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı seçimini Mustafa Akıncının kazandığını ilan etti.

Derviş Eroğlu

YSK SEÇİMİN GALİBİNİ İLAN ETTİ

KKTC cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oyların yüzde 63,78si sayıldı. Mustafa Akıncı oyların 60,17sini, Derviş Eroğlu yüzde 39,83ünü aldı. KKTC Yüksek Seçim Kurulunun verilerine göre, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oyların yüzde 63,78si sayıldı. Oyların 60,17sini bağımsız aday Akıncı, yüzde 39,83ünü diğer aday Eroğlu elde etti. Yüksek Seçim Kurulunun seçimin galibini kısa bir süre sonra ilan etti. KKTCdeki Cumhurbaşkanlığı seçimini Mustafa Akıncı kazandı.

BAĞIMSIZ ADAY KAZANDI

KKTCde cumhurbaşkanı seçimini bağımsız aday Mustafa Akıncı kazandı. KKTC Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şafak Öneri, katılımın yüzde 64,15 olduğu seçimlerde, kullanılan 110 bin 60 oydan 108 bin 32sinin geçerli sayıldığını açıkladı. Bağımsız adaylardan Akıncının 65 bin 412 oyla yüzde 60,38 ; Derviş Eroğlunun ise 42 bin 520 oyla yüzde 39,62 oy aldığı söyleyen Öneri, bu sonuçlara göre Akıncının seçimi kazandığını ilan etti. Öneri, resmi sonuçların bu akşam açıklanacağını, Akıncının mazbatasını hafta içinde alacağını söyledi.

GÖREV SÜRESİ 5 YIL

İktidar partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi desteğiyle ikinci tur seçimlere giren Akıncının görev süresi 5 yıl olacak.

Mustafa Akıncı ilk sonuçlara göre seçimi önde götürüyor

İKİNCİ TURA KATILIM DAHA YÜKSEK

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda seçime katılım oranı yüzde 62 iken, ikinci turda seçime katılım oranı yüzde 64 oldu.

YAVRU VATAN DÖNEMİ SONA MI ERİYOR?

Kuzey Kıbrısta Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda halen bu görevi sürdüren Derviş Eroğlunun rakibi olan Mustafa Akıncı, seçilmesi halinde Türkiye ile ilişkileri yeni bir çerçeveye oturtmak istediğini söyledi.

BBC Türkçenin sorularını yanıtlayan Akıncı, Artık yıllarca istismar edilen ana-yavru edebiyatını bir kenara bırakıp kardeşler ilişkisini kurmak gerekir dedi. Akıncı, karşılıklı saygıya dayalı bir ilişkinin iki tarafında da çıkarına olduğunu söyledi.

MUSTAFA AKINCI KİMDİR?

Mustafa Akıncı, 28 Aralık 1947 yılında Leymosun (Limasol)da doğdu.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi mezuniyetinden sonra Lefkoşaya yerleşti.

Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclisine seçilerek görev yaptı.

28 yaşında Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığına seçildi. Bu görevi 1976-1990 yılları arasında 14 yıl boyunca kesintisiz sürdürdü.

1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulundu.

1993 € 2009 yılları arasında KKTC Cumhuriyet Meclisinde milletvekilliği görevini sürdürdü.

1999 € 2001 döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi. 

Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketinin (BDH) kurucularından olup, liderliğini üstlendi. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretti.

Oxford, Harvard ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katıldı.

Belediye Başkanlığında 14 Yıl isimli kitabı yayınlandı.

İyi derecede İngilizce bilen Mustafa Akıncı, evli, üç çocuk ve iki torun sahibidir.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024