Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2166 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   14 Mayıs 2015 - 05:54

Jens Stoltenberg: Türkiye temel taşımızdır

Büyüt
Küçült
Jens Stoltenberg: Türkiye temel
Dünya Haberleri › Jens Stoltenberg: Türkiye temel taşımızdır haberi

Dünyanın odaklandığı Antalyadaki NATO Zirvesinde Türkiyeye övgüler yağdıran NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, En zor bölgelerin sınırında bulunan Türkiye, temel taşımızdır diye konuştu.

Zeynep TuÄŸrul

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı, dün 28 müttefik Dışişleri Bakanı, Afganistan ve Kararlı Destek Misyonu (RSM) ortağı ülkeler ve uluslararası toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri ile Antalyanın Belek ilçesinde başladı.

İki günlük toplantının dünkü oturumlarında, NATOnun karşı karşıya kaldığı stratejik zorluklar masaya yatırıldı, Ukrayna, Afganistan, DEAŞ gibi tüm dünyanın odaklandığı sıcak konular konuşuldu.

Türkiye ise ev sahipliğinin ötesinde, sözkonusu çatışma alanlarına en yakın müttefik olması ve izlediği aktif politikalarla toplantının merkezine oturdu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bundan önce, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry hemen ardından da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ikili görüşmelerde bulundu. Kerry, Davutoğlu ile görüşmesinde Antalyaya gelmeden bir gün önce görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Esadsız Suriye şart

Kerrynin, “Esadsız Suriye” konusunda Lavrov ile hemfikir olduklarını vurguladığı ve Suriyede siyasi dönüşümün “ÅŸart” olduÄŸunu söylediÄŸi belirtildi. DavutoÄŸlu - Stoltenberg görüşmesinde, Afganistan ile “uzun dönemli ortaklık” adıyla yeni bir ortaklık kurulması görüşü masaya yatırıldı. Stoltenberg, Türkiyeye, “oynadığı kilit rol ve yıllardır saÄŸladığı askeri ve sivil yardımlar” nedeniyle teÅŸekkür etti. KonuÅŸmasında Türkiyeyi özellikle öven Stoltenberg, “Türkiye, Ä°ttifakımızın temel unsurudur. Türkiye, hem Suriye ve Irakın sınır komÅŸusu olarak hem de Karadeniz ve Ukraynaya yakınlığı ile Ä°ttifakımızın DoÄŸuda ve Güneyde karşılaÅŸtığı zorluklara çok yakın bir konumda bulunuyor” dedi. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu da zirvenin açılış konuÅŸmasında, Suriye, DEAÅžla mücadele ve Afganistan konularına deÄŸindi. DavutoÄŸlu, Afganistan Ulusal Güvenlik ve Savunma Kuvvetlerine 2015-2017 yılları arasında 60 milyon dolarlık yardım yapılacağını belirtti. DavutoÄŸlu, Suriyedeki çatışmalara iliÅŸkin, “Suriye Ulusal Koalisyonu olmadan, Suriyedeki herhangi bir siyasi süreç meÅŸruiyetten uzak olacaktır” dedi.

Afganistanda yeni misyon

Toplantının Afganistan konulu ilk oturumunun ardından basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Antalya zirvesinde alınan ilk somut kararı açıklayarak NATOnun 2016dan sonra da Afganistandaki varlığını sürdüreceğini söyledi. Stoltenberg, daha öncekilerden farklı olarak bu yeni misyonun ilk kez sivillerce yönetileceğini ancak içinde askeri bir varlığın da olacağını belirtti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024