Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2654 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   07 Mayıs 2015 - 05:51

İtalyan Meclisi istikrarı seçti

Büyüt
Küçült
İtalyan Meclisi istikrarı
Dünya Haberleri › İtalyan Meclisi istikrarı seçti haberi

Avrupa, Türkiyeye muhalefet aracılığıyla koalisyonu dayatırken, AB ülkesi İtalya koalisyona yasak getirdi. Uzmanlar, İtalyanın bu yeni seçim kanunu ile istikrarı tercih ettiği görüşünde.

AZİZE ŞÜKRAN BEKLİM

Uzun yıllardır siyasi istikrarsızlıkla mücadele eden İtalya, koalisyon yerine tek parti iktidarını destekleyen ve kısa süreli hükümetlerin önünü kapatan yeni seçim yasasını mecliste kabul etti. Türkiyede bir dönem büyük krizlere neden olan ve şuan 7 Haziranda yapılacak genel seçimler öncesi çokça tartışılan koalisyon hükümetlerini, İtalyada koalisyonu önlemeye yönelik yasayı ve bugün yapılan İngiliz seçimlerini uzmanlara sorduk.

Batı tepki vermeyecektir

Konuya ilişkin Stara konuşan İngilteredeki İşçi Partisi üyesi Yusuf Çiçek, “Şuan İngilterede halk sandığa gidiyor. Anketler koalisyon hükümetine gidileceğini gösteriyor. Bu bizim için sorun değil, çünkü bizim oturmuş bir sistemimiz var. Ancak her ülke için bunu söyleyemeyiz. İtalyadaki seçim kanunu bu açıdan farklı değerlendirmeliyiz. Neredeyse tamamı koalisyon olmak üzere 69 yılda 63 hükümetin kurulduğu İtalyada koalisyonlar istikrarsızlığa neden oluyorsa bunu önlemeye yönelik kanunun çıkması normaldir. Unutmayalım ki yasalar şartlardan doğar” açıklamasında bulundu. Türkiyede koalisyon tartışmalarına destek veren Batı ve Avrupanın İtalyadaki yeni seçim kanunu nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz AB Uzmanı Can Baydarol ise, “Koalisyonların ekonomik istikrarsızlığa etkisi açık. İtalyanın ekonomisinin kötü olması ABye de zarar verir, dolayısıyla Batı kanunu demokratik bulmasa da buna tepki vermeyecektir” dedi.

Kanun tamamen bir tercih

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ise İtalyadaki seçim kanunun yeni bir şey olmadığını Yunanistandaki seçim kanunuyla benzerlik gösterdiğini ve İtalyan meclisinin ‘istikrarı tercih ettiğini söyledi. Prof. Dr. Kalaycıoğlu, “Yeni kanunla temsilden çok fazla ödün verilmeyecek. Sadece hükümetin daha hızlı ve kolay çalışması sağlanacak. Temsil adaletiyle hükümet istikrarı arasında bir tercih yapılmalıydı, İtalyanlar istikrarı seçti” yorumunda bulundu. İngilteredeki seçimlere ilişkin ‘İngiltereyi zor bir süreç bekliyor diyen Prof. Dr. Kalaycıoğlu, “Seçimlerde sürpriz bir durum yaşanmaması halinde hiçbir partinin tek başına hükümeti kuramayacağı kesin görünüyor. Muhafazakar Parti ve İşçi Partisinden hangisi önde bitirirse hükümeti o kurmaya çalışacak ve meclisteki diğer küçük partilerden biriyle bunu yapmak zorunda. Ancak bu zor görünüyor” dedi.

İngilterede halk sandık başında

İngilterede yaklaşık 42 milyon seçmen bugün genel seçimler için sandık başına gidiyor. Partiler, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasına gidecek 650 milletvekilinin belirleneceği seçimlerde, 326 milletvekili çıkarabilmeyi hedefliyor. Ancak kamuoyu yoklamalarına göre seçimlerde herhangi bir partinin mutlak çoğunluğu sağlaması çok düşük bir olasılık. Bu da, muhtemel koalisyon hükümetlerini gündeme getiriyor. Kamuoyu araştırmaları, giderek yükselen oy oranıyla Nicola Sturgeonun liderliğindeki İskoç Ulusal Partisinin (SNP) İskoçyada İşçi Partisinin gücünü kırabileceğini gösteriyor. İlk sırayı alması beklenen Muhafazakâr Parti ve İşçi Partisinin koalisyon kuramaması veya kurmak istememesi durumunda azınlık hükümeti ihtimali de doğabilir.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024