Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2589 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Mart 2015 - 06:36

İran tehkikesi

Büyüt
Küçült
İran
Dünya Haberleri › İran tehkikesi haberi Irakta İran merkezli Şii milislerin etkinliğinin Sünnileri dışlayacak şekilde artması bölgede DEAŞtan boşalan alanı Şii milislerin dolduracağı ve Mezhep savaşına neden olacağı şeklinde yorumlanıyor.

DEAŞa karşı operasyonların sürdüğü bir dönemde Irak Ordusunun Sünnileri dışlayarak yanına Şii milisleri alıp hareket etmesi, “Mezhep savaşını tetikleyebilecek yeni bir adım” endişesine neden oldu. Türk Dışişleri Bakanlığı, “DEAŞtan boşalan alana Şii milisler girmemeli” telkininde bulunurken, Ortadoğu uzmanları, “Mezhep savaşı endişesini, çatışmalar değil, Türkiyenin İran nezdinde atacağı diplomatik adımlar çözebilir” görüşünü savunuyor. STARa konuşan üst düzey bir diplomatik kaynak, “Bölgedeki Şii milisler, İran ideolojisi etkisinde altında. Irak Silahlı Kuvvetleri yapısındaki sorun, aynı zamanda ileride bir mezhepsel çatışma çıktığında da etkisini gösterecektir” dedi.

İran 35 yıldır Irakta

Yetkili ayrıca, “Halihazırdaki Irak Yönetimi için Hizbullah da, Esad da bir tehdit değil, aksine müttefiktir. Irak Ordusunun, günün birinde de İran ile savaşması mümkün değil” hatırlatması yaptı. SETAnın İran uzmanı Abdullah Yeğin, “Mezhep çatışması riski her zaman var” derken, “Bu sorunun en akla yakın çözümü, Türkiyenin, diplomasi ile İranı ikna etmesidir” dedi. Yeğin, “Türkiye, PKK ile mücadele için bile Iraka yıllardır giremezken, İran nasıl bu denli rahat hareket edebiliyor?” sorusuna ise, “İranın, Irakta oldukça büyük bir etkisi var. Irak nüfusunun yüzde 65i Şii ve Saddam Rejiminin Şii halka yönelik baskıları sırasında aslında, etkisiyle, tam 35 yıldır Irakta İran. Türkiye ise ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh anlayışında bir ülke olduğu için İran gibi, Irakın içişlerine karışmamıştır” yanıtını verdi. Stratejik Düşünce Enstitüsünden Mehmet Şahin ise İranın Iraktaki etkisine ilişkin, “Açıkçası, bugün Irakta Şii Yönetimi var; Irak hükümetini oluşturanlar, bir zamanlar İranda yaşamış insanlar ve hala İran ile yakın çalışıyor. Bu insanlar, İran ile iyi ilişkiler geliştirmek isterken, Türkiyeyi Irakta görmek istemiyor. Türk askerinin PKK takibi için Iraka girmesi onları rahatsız ederken, İran yönetimindeki Şii milislerden rahatsızlık duymuyorlar. Batı için de bu böyle; çünkü Batı ülkeleri için tehditte birinci vites, İran değil, DEAŞ” dedi.

Sessiz ve taktiksel işbirliği

Irak Generali Kasım Süleymaninin Tıkrit operasyonunda çekilen ve twitter hesabından paylaşılan bir fotoğrafı ABD-İran işbirliğini gözlerönüne serdi. Fotoğrafta ABD askerlerinin Kasım Süleymaninin arkasında yer aldığı iddia edildi. Düşünce kuruluşu Middle East Institute uzmanlarından Alex Vatanka, Anadolu Ajansına, şu anda İranın DEAŞla mücadelesinin Amerikanın ve Bağdatın çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti. Irakta DEAŞa karşı “çok renkli” bir koalisyon bulunduğu yorumunu yapan Vatanka, “ABD ve İrana bakın. Sessizce ve taktiksel işbirliği yapmaktan bence şimdilik iki taraf da memnun. Tabii ki doğrudan olmayan şekilde çalışıyorlar. İki taraf inkar ediyor ama gerçekte Bağdattaki merkezi hükümet yoluyla hem İran hem ABD, DEAŞa karşı mücadelede neredeyse birbirini tamamlayıcı şekilde çalışıyor” diye konuştu.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024