Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2081 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   30 Mart 2015 - 06:54

İran etkisine karşı Ortak Arap Gücü tamam

Büyüt
Küçült
İran etkisine karşı Ortak Arap Gücü
Dünya Haberleri › İran etkisine karşı Ortak Arap Gücü tamam haberi

Yemendeki gelişmelerin değerlendirildiği Mısırdaki Arap Birliği zirvesinde Ortak Arap Gücü oluşturulması kararı kesinleşti. Genel Sekreter Nebil Arabi, Yemendeki operasyon Husi darbesi sona erene kadar devam edecek dedi.

Mısırın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen 26. Arap Birliği Zirvesi dün ‘Ortak Arap Gücü oluşturulmusı kararıyla sona erdi. Zirveye ev sahipliği yapan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Ortak Arap Gücünün oluşturulması için genelkurmay başkanlarından oluşan bir heyetin gereken çalışmaları yapmakla görevlendirileceğini söyledi. Sisi, “Arap milli güvenliğinin” karşılaştığı sorunların ana sebeplerinin belirlenmesinin ardından böyle bir kararın alındığını vurguladı.

‘Operasyon sürecek

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi de, Arap ülkelerinin Ortak Arap Gücüne katılmasının isteğe bağlı olacağını belirtti. Arabi, bu askeri gücün oluşturulması bir zaman tablosuna bağlandığını ve sürecin yaklaşık 5 ay sürebileceğine dikkat çekti. Associated Press haber ajansına bilgi veren Mısırlı yetkililer askeri gücün 40 bin askerin yanı sıra savaş uçaklarını, gemileri ve hafif zırhlı askeri araçları kapsayacağını ifade etti. Sonuç bildirgesini okuyan Genel Sekreter Arabi, “Yemendeki operasyon Husi darbesi sona erene kadar devam edecek” dedi.  Operasyonların sürdüğü Yemende Şebva vilayetinde, Cumhurbaşkanı Mansur Hadi yanlısı kabile milisleri ve Husiler arasında çıkan çatışmada 40 Husi ile 2 kabile mensubu öldü. Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan “Kararlılık Fırtınası” operasyonları ile Husilerin çatışmalarda “destek yolu” olarak kullandığı Şebva ve Beyda kentleri arasındaki Akabetul Kanda bölgesi ise bombalanarak militanlara ağır darbe vuruldu.

HUSİLERDEN SUUDİ ARABİSTANA CANLI BOMBA TEHDİDİ

Suudi Arabistan önderliğinde Yemene başlatılan operasyon kapsamında yapılan hava bombardımanları nedeniyle, Husiler karşı hamlede bulunarak Suudi Arabistana canlı bomba tehdidinde bulundu. Şii Husilerin liderlerinden Abdülmunim Kureyşi, İran merkezli Fars Haber Ajansına konuştu. Kureyşi, “Eğer Suudi Arabistan, baskı altındaki Yemen halkına karşı saldırılarını devam ettirirse, önümüzdeki saatlerde savaşçılar Suud yönetiminin yıkımı için Suudi Arabistanda şehadet operasyonları yapacak” dedi.

Öte yandan, Suudi Arabistan liderliğindeki Yemen operasyonu sürerken, eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih, partisine yakın televizyon kanallarında yayınlanan konuşmasında, Arap liderlerine, ‘barbarlık olarak nitelediği ‘Kararlılık Fırtınası operasyonunu durdurma çağrısı yaparak, ‘Çözüm diyalog ile olur, hava saldırılarıyla değil dedi.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024