Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2151 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Mart 2015 - 06:21

Husilere yönelik Kararlılık fırtınası

Büyüt
Küçült
Husilere yönelik Kararlılık
Dünya Haberleri › Husilere yönelik Kararlılık fırtınası haberi

Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri Yemende İran destekli Husilere yönelik Kararlılık Fırtınası adını verdikleri askeri operasyon başlattı. Saldırılarda Husilere ağır darbe vuruldu.

Suudi Arabistanın başı çektiği ve 10 ülkenin katıldığı operasyonda Çarşamba gecesinden itibaren İran destekli Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana havadan bombalandı. Operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katılan Suudi Arabistan, 10 ülkeden oluşan koalisyonun, kayıplara karışan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadiyi desteklemek için harekete geçtiğini açıkladı. Sanada Deylemi üssü, İhtiyat  Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları operasyonlara hedef olurken, bu  üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçak savar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi. El-Aned askeri üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin üssü terk ettiği öne sürüldü. Aden Havalimanındaki kontrol yeniden hükümet güçlerine geçti. 25 sivilin hayatını kaybettiği, çok sayıda yaralının olduğu bildirildi.

Kara harekatı sinyali

Suudi Arabistanın ABD Büyükelçisi Adil Cubeyr, “Yemende meşru hükümet iş başında. Bu sadece bir bölge ile sınırlı kalmayacak bir operasyon” dedi. Cubeyr, “Öncelikle hava operasyonları başlatıldı, ancak diğer askeri operasyonlara başvurulması da mümkün” diye konuştu.  Suudi Arabistanın yanı sıra Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreynin de operasyona destek verdiği, Mısır, Pakistan, Ürdün ve Sudanın olası bir kara harekatına hazır oldukları belirtildi.

Mısırdan savaş gemileri

Operasyona destek veren Mısır yönetimi, dört savaş gemisini Aden Körfezine yolladığını duyurdu. Reutersa konuşan Süveyş Kanalından yetkililer, savaş gemilerinin kanaldan geçerek Aden Körfezine doğru yola çıktığını belirtti.

Obamadan özel talimat

ABD Başkanı Barack Obama, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, “ABD, Suudi Arabistan ve KİK partnerlerimizle, onların güvenliği ve ortak çıkarları konularında yakın koordinasyon içindedir. KİKin eylemlerini Husilerin şiddetine karşı savunma amaçlı olarak, ABD Başkanı Obama, KİK önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Bu eylemleri destekleme bağlamında, ABD güçleri Yemende doğrudan askeri eyleme girmese de ABDnin askeri ve istihbarat desteğini koordine etmek için Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturuyoruz” dedi.

 

Türkiyeden de destek

Dışişleri Bakanlığı, Yemende seçimle işbaşına gelmiş meşru Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadinin talebi üzerine, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri başta olmak üzere bölge ülkelerinden oluşan bir koalisyon gücü tarafından Husilere karşı başlatılan ve Türkiyeye Suudi Arabistan tarafından önceden bilgisi verilen askeri harekatı Türkiyenin desteklediğini bildirdi. İngiltere ve Fransadan da detek açıklamaları geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Suudi Arabistanın başlattığı Yemen operasyonunun desteklendiği kaydedildi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Yemendeki hükümete ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadiye desteklerinin devam ettiğini bildirdi.

İran ve Rusyadan ‘durdurun çağrısı

İRAN Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suudi Arabistana Yemene düzenlediği operasyonu “derhal durdur” çağrısında bulundu. Zarif, “Yapılan eylemi Yemenin egemenliğinin çiğnendiği olarak görüyoruz “ açıklamasında bulundu. Riyad yönetimine “Operasyonu derhal durdurun” çağrısında bulunan Zarif, operasyonun kan dökülmesinden başka bir sonucunun olmayacağını ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Yemendeki gelişmelerden derin kaygı duyduklarını açıkladı. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi de, ülkesinin, Yemendeki Husilere yönelik başlatılan “Kararlılık Fırtınası” operasyonuna karşı olduğunu belirtti.

 

HADİ RİYADDA

Ülkeden kaçtığı söylenen Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Suudi Arabistanın başkenti Riyada gittiği ortaya çıktı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPAnın haberine göre Hadi, Riyad Hava Üssüne ulaştı. Hadi burada Suudi Arabistan Savunma Bakanı Emir Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ve İstihbarat Başkanı Halid bin Ali bin Abdullah el-Humeydan tarafından karşılandı. Medyada dün Adenden kaçtığına dair iddialar yer alan Hadinin, Riyada nasıl ve hangi amaçla geldiğini ilişkin ise bilgi verilmedi.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024