Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2834 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Mayıs 2015 - 05:54

Filistinli nüfusu Nekbeden bu yana yaklaşık 9 kat arttı

Büyüt
Küçült
Filistinli nüfusu Nekbeden bu yana yaklaşık 9 kat
Dünya Haberleri › Filistinli nüfusu Nekbeden bu yana yaklaşık 9 kat arttı haberi

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu, Nekbe (Büyük Felaket) olarak anılan 1948deki İsrail işgali sırasında 1,4 milyon olan Filistinli nüfusunun 2014 yılı sonunda yaklaşık 9 katına yükseldiğini ve 12,1 milyona ulaştığını açıkladı.

AA

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu un Nekbe in 67. yılı münasebetiyle yayımladığı açıklamada, 1948 yılında tarihi Filistin topraklarındaki bin 300 Filistin köy ve kentinde yaşayan 1,4 milyon Filistinliden 800 binden fazlasının Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile komşu Arap ülkelere sürüldüğü, Nekbe sırasında siyonistlerin 774 köy ve kentin kontrolünü ele geçirdiği, 531 Filistin köyü ve kentini yıktığı, 70den fazla katliamda 15 binden fazla kişinin öldürüldüğü hatırlatıldı.

Ürdün nehri ile Akdeniz arasındaki tarihi Filistin bölgesinde yaşayan Filistinlilerin sayısının ise 2014 yılı sonunda 6,1 milyona ulaştığına işaret edilen açıklamada, bu sayının 2020 yılında 7,1 milyona ulaşmasının beklendiği ifade edildi.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi de mülteci durumunda bulunan Filistinlilerin sayısının toplam nüfusun yüzde 43ünü oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, 4,6 milyon olan toplam nüfusun 2,8 milyonunun Batı Şeriada 1,8 milyonunun ise Gazzede yaşadığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı a (UNRWA) kayıtlı mültecilerin sayısının ise Temmuz 2014 itibariyle yaklaşık 5,49 milyon olduğu, bunlardan yüzde 29unun kendileri için oluşturulan 58 kampta yaşadığı aktarıldı. Açıklamada, Ürdünde 10, Suriyede 9, Lübnanda 12, Batı Şeriada 19 ve Gazze Şeridi de ise 8 kamp bulunduğu bilgisi yer aldı.

Açıklamada, ayrıca Kudüs eki Filistinli nüfusun yaklaşık 415 bin olduğu ve bunların yüzde 62,1inin Doğu Kudüs e yaşadığı belirtildi.

Bu yıl yapılan resmi istatistik verilere göre, 8 milyon 345 bin olan İsrail nüfusunun 6 milyon 251 bini yani yüzde 74ü Yahudilerden oluşuyor.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948de İsrailin işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle her yıl 15 Mayısı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.

BM in evlerine geri dönmeyi ve komşularıyla huzur içinde yaşamayı arzulayan mültecilerin, mümkün olan en yakın zamanda bu arzularını gerçekleştirmelerine izin verilmeli ve geri dönmemeye karar verenlerin arazileri için tazminat ödenmeli şeklindeki 194 sayılı kararı İsrail tarafından uygulanmıyor. Milyonlarca Filistinli 1948den bu yana sürgün hayatı yaşamaya devam ediyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024