Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2191 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   07 Mayıs 2015 - 13:33

Esed neden kaybediyor?

Büyüt
Küçült
Esed neden
Dünyanın önde gelen dışpolitika dergilerinden Foreign Policyde yayınlanan bir makale Suriyedeki son gelişmelerle ilgili bilgi veriyor.

Silahlı muhalifler son olarak,  rejimin Türkiye sınırında kontrolünde kalan son büyük kent İdlip ile stratejik açıdan önemli Cisr eş Şuğur ilçesini ele geçirmeyi başarmıştı. 

Muhaliflerin ilerleyişi sürerken, dünyanın önde gelen dışpolitika dergilerinden Foreign Policyde bölgede yaşanan son gelişmeler hakkında çarpıcı bilgi ve iddiaların yer aldığı bir makale yayımlandı. 

ABD in önemli düşünce kuruluşu Brookingsin Doha merkezinde görevli Charles Listerın kaleme aldığı Esed neden kaybediyor? başlıklı makale özellikle Suudi Arabistan, Türkiye ve Katarın Suriyede soyundukları yeni işbirliği üzerinde duruyor. 

Listera göre, daha önceki dönemde Suriye konusunda birbirleriyle rekabet halinde olan muhalifleri destekleyen Suudi Arabistan ile radikal islamcı grupları destekleyen Türkiye-Katar ikilisinin, bir süredir uyum içerisinde faaliyet gösteriyor.

Charles Lister bu argümanını desteklemek için İdlib operasyonunun nasıl koordine edildiğine dair çarpıcı bir bilgi de paylaştı..

Buna göre, Türkiye in güneyinde, İdlip operasyonunda da önemli rol oynayan ABD yönetiminde bir operasyon odası bulunuyor.

Bu komuta merkezi Amerikan istihbaratının ılımlı olarak sınıflandırdığı muhalif gruplara sağlanan silahlı ve silahsız yardımları koordine ediyor.

Yazar ayrıca, Türkiyedeki operasyon odasının Ürdünde bulunan türdeşiyle birlikte muhalif gruplara dönük istihbarat desteğini son haftalarda ciddi ölçüde artırdığı bilgisini de paylaştı.

ABD tarafından  ılımlı kabul edilen Özgür Suriye Ordusu un, cihatçı grupların başını çektiği İdlib operasyonuna komuta düzeyinde dahil olması, radikal gruplar konusunda yakın bir zamana dek dillendirilen çekincenin bir kenara konduğu olarak yorumlandı. 

ABD in tutumunda yaşanan değişiklik, Listera göre büyük ölçüde Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar arasında yeniden gözlemlenen yoğun bölgesel işbirliğinin yarattığı etkiden kaynaklanıyor. 

İkinci gerekçeyse İran ile son dönemde ilişkilerini derinleştiren ABD in sünni körfez ülkeleriyle arayı açmaktan kaçınması.

Makalede Türkiye in savaşçı gücü 70 bini bulan Ahrar el Şam ile İslam Ordusu adlı iki büyük grubu birleştirme çabalarının, Nusra Cephesi in Suriyede artan prestijine karşı yürütüldüğünün öne sürülmesi de dikkat çekti.

timeturk.com





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024