Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2431 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Mayıs 2015 - 06:23

Düşman ateşi

Büyüt
Küçült
Düşman
Dünya Haberleri › Düşman ateşi haberi Tobruk hükümetine bağlı güçler, Türk şirketine ait yük gemisine Libya açıklarında saldırdı. Topçu atışında Türkiye vatandaşı üçüncü kaptan hayatını kaybetti. Saldırıyı sert bir dille kınayan Dışişleri Bakanlığı, gereğinin yapılacağını açıkladı.

Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, Tuna-1 isimli kuru yük gemisi, İspanyadan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Pazar akşamı Tobruk Limanına giderken saldırıya uğradı. Libyanın Tobruktaki hükümetine bağlı ordu sözcüsü Muhammed Hicazi yaptığı açıklamada, Türk gemisinin Derne kentine yaklaşmaması uyarısı yapıldıktan sonra vurulduğunu söyledi.

Çavuşoğlu: Nota gönderildi

Tobrukun yaklaşık 13 mil açığındaki uluslararası sularda aralıklarla önce karadan sonra havadan iki kez saldırıya maruz kalan gemideki üçüncü kaptan hayatını kaybetti. Hasar gören gemide yaralananlar da oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıyla ilgili Türkiyenin diplomatik girişimlerde bulunduğunu, Libyadaki Tobruk yönetiminin atadığı İstanbul başkonsolosuna hem de Ankaradaki büyükelçiliğe Türkiyenin tepkisinin iletildiğini ve nota gönderildiğini söyledi. Çavuşoğlu, ticari bir yük gemisi karaya yanaşırken ve her türlü araştırma ve soruşturma imkanı varken hiçbir uyarı yapılmadan doğrudan bomba ve toplarla saldırılmasını “barbarca” bir yaklaşım olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı, saldırganların BM Şartı ve ilgili BMGK kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları gerektiğini vurguladı. Saldırının kınandığı açıklamada, “Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz” denildi.

Her türlü hakkın hesabı sorulacak

Açıklamada ayrıca, “Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve söz konusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır” denildi.

AB: Saldırıdan dolayı endişeliyiz

Avrupa Birliği, Türk şirketine ait Tuna-1 isimli kargo gemisinin, İspanyadan aldığı yükünü teslim etmek üzere Libyaya giderken Tobruk açıklarında saldırıya uğramasından endişe duyduğunu bildirdi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherininin sözcüsü Catherine Ray yaptığı açıklamada, olayla ilgili daha fazla bilgi almaya çalıştıklarını belirterek “Can kaybı ve yaralı olduğu yönündeki haberlerden muhakkak çok endişeliyiz” ifadelerini kullandı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024