Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2534 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   15 Haziran 2015 - 07:11

DEAŞ çekiliyor YPG alıyor! Adım adım Kürt devletine...

Büyüt
Küçült
DEAŞ çekiliyor YPG alıyor! Adım adım Kürt
Dünya Haberleri › DEAŞ çekiliyor YPG alıyor! Adım adım Kürt devletine... haberi

Suriyede PYDnin kontrolündeki Kobani ve Cezire kantonları arasında stratejik öneme sahip Tel Abyad, YPGnin eline geçiyor. ABD öncülüğündeki koalisyonun bölgedeki hava saldırıları devam ederken Rakkadan destek alamayan DEAŞ çekilme hazırlığında.

ABDnin havadan desteklediği PYD güçlerinin Suriye sınırında DEAŞ kontrolünde bulunan Tel Abyada ilerleyişi sürerken çatışmalardan kaçan Suriyelilerin Türkiye sınırında bekleyişi sürüyor.

PYDye bağlı YPG güçleri ise Tel Abyadın 5 kilometre yakınlarına kadar sokuldu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdül Rahman, Kürt güçlerin Tel Abyad civarındaki 20 köyü DEAŞtan aldığını söylerken, Tel Abyadda sadece 150 IŞİD militanının kaldığını belirtti.

Rakkadan destek yok

Abdül Rahmanın AFPye yaptığı açıklamaya göre, Tel Abyadda kalan DEAŞ militanları Rakkadan destek gelmezse kasabayı terkedeceklerini DEAŞ liderliğine iletti. Abdül Rahman, “Rakkadaki DEAŞ liderliği onlara takviye gönderemeyecek çünkü, koalisyon havadan DEAŞ konvoylarını vuruyor” dedi.

PYD güçleri, Tel Abyad yolundaki kritik Sülük kasabasını da ele geçirirken, Abdül Rahman, IŞİD militanlarının cumartesi günü evlere bombalı tuzakları kurarak kasabadan çekildiğini, Sülükteki çatışmalarda 16 IŞİDcinin öldüğünü söyledi. Öte yandan, DEAŞın Tel Abyad ilçesinden sivillerin çıkmasına izin vermediği ve sivilleri hava saldırılarına karşı kendisine siper ettiği de gelen bilgiler arasında.

Tel Abyadın stratejik önemi

PKKnın Suriye kolu PYDnin silahlı kanadı YPGnin amacı kendi denetimindeki Kobani ve Cezire kantonları arasında iletişim sağlayacak bir koridor açmak ve tek taraflı ilan ettiği üç kantondan ikisi olan Kobani ile Cezire arasında mümkün olduğu kadar toprak bütünlüğü sağlamak.

“Bir Allah var, bir de Türkiye...” Terör örgütü DAEŞin, Türkiyeye geçişlerine izin vermemesi üzerine sınırdaki tel örgüleri geçerek bölgedeki hendeğe gelen Suriyeliler, kontrollü şekilde Akçakale Sınır Kapısına alınmaya başlandı. Suriyelilerin geçişlerine akşam saatlerinden itibaren izin verilmesinin ardından yüzlerce kişi arasındaki çocuk ve yaşlılara askerler yardımcı oldu. Askerlerin su içirdiği Suriyelilere, Akçakaledeki kayıt işleminin ardından su ve bisküvi ikram edildi. Türkiyeye 3ü görme engelli 8 çocuğuyla sığınan Halaf Derviş, Tel Abyad yakınlarından geldiklerini belirterek “Orada hayat durdu. Uçaklar bombalıyor, canımızı kurtarmak için sınıra geldik. Bir Allah var, bir de Türkiye... Bizi kabul ettikleri için tüm yetkililere teşekkür ediyorum” dedi.

İki haftada 13 bin Suriyeli sınırı geçti

Son iki hafta içinde Suriye sınırından Türkiyeye 6 bin 300ü çocuk yaklaşık 13 bin 500 Suriyeli geçiş yaptı. Sınırda yaşanan bu hareketlilik Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından 7 başlıkta izah edildi. Bunlar özetle şöyle:

Suriyeliler neden geldi: Tel Abyad civarında DAEŞ ve PYD arasındaki çatışmaların oluşturduğu güvenlik riski ve koalisyon güçlerinin bombalamaları nedeniyle bölge halkı sınırımız yakınlarına geldi.

Sınırın ötesinde kaç kişi var: Akçakale sınırımızın 300 metre yakınında çoğunluğunu Arap kökenli ve az sayıda Türkmenden oluşan Suriyelilerin oluşturduğu yaklaşık 2 bin 500 kişi bulunuyor.

Türkiyenin yardımları: Suriyelilere su ve gıda dağıtımı yapılıyor, terör örgütlerine karşı da gerekli tüm güvenlik tedbirleri alındı.

Açık kapı politikası değişti mi? Hayır, herhangi bir değişiklik söz konusu değil. İnsani kriz ve acil insani müdahale gerektiren durumlarda Suriyeliler içeri alınmaktadır.

Bekleyenler ne olacak: Akçakale sınırı yakınlarında bekleyen Suriyeliler, geçici olarak sınır kapısından kabul edilmeye başlandı. Türkiye, Açık Kapı Politikası kapsamında 1.8 milyon Suriyeli sığınmacıyı topraklarına kabul etti. 2011 yılından itibaren Suriye ve Irak içerisine 2.000 kamyondan fazla insani yardım malzemesi ulaştırdı. Duhok Vilayetinde 40.000 kapasiteli iki geçici barınma merkezi kurdu.

İki haftada kaç kişi geldi: 01-13 haziran tarihleri arasında 6307si çocuk olmak üzere 13.434 kişi kabul edildi. Sınırdan alımlarda güvenlik araması gerçekleştirilerek, biyometrik kayıt ve sağlık taramaları yapıldı.

Sınırdaki DEAŞın anlamı: Bilindiği üzere Akçakalenin Suriye tarafında yer alan sınır kapısı DAEŞ terör örgütü denetiminde olup, örgüt bölgeyi kontrol etmektedir. Terör örgütü mensupları, sivilleri yerleşim bölgelerine geri dönmeye zorlamak üzere, o bölgeye gelmiş ve sınır ötesinde artan güvenlik riskine karşı tedbir alan güvenlik güçlerimiz teyakkuza geçti.

Acziyetin ifadesi: Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü kaynakları, sınırdaki DAEŞ görüntüleri “Suriye konusunda kapsamlı bir politika geliştirmekte zorlanan uluslararası toplumun acziyetinin bir yansıması olarak görüyoruz” görüşünde.

 

 

 

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024