Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2666 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   16 Temmuz 2018 - 11:06

BRICS en Erdoğana özel davet!

Büyüt
Küçült
BRICS	en Erdoğana özel
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya ekonomisinde yüzde 25 pay sahibi olan BRİCS ülkeleri (Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika) Liderler Toplantısı ın özel davetlisi olacak.

Erdoğanın NATO Zirvesi in ardından katılacağı ikinci uluslararası buluşma olacak olan BRICS toplantısı, 25-27 Temmuzda Güney Afrika ın en büyük şehri olan Johannesburgda yapılacak.

ERDOĞAN ÖZEL DAVETLİ

Erdoğan, zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile bir araya gelecek.

BRICSin 10. toplantısı olacak zirvede önemli kararların alınması da bekleniyor. Türkiye in özel davetli olduğu toplantıda, ekonomi gündemli bir dizi görüşmenin yapılması da bekleniyor.

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 48İ, DÜNYA EKONOMİSİNİN YÜZDE 25İ BRICSTE

Cumhurbaşkanı Erdoğanın, geçtiğimiz hafta katıldığı NATO Zirvesi in ardından ikinci önemli uluslararası zirvesi BRICS olacak. Dünya nüfusunun yüzde 48i, dünya ekonomisinin ise yüde 25ini elinde bulunduran Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ın oluşturduğu BRICS toplantısı, 25-27 Temmuz tarihlerinde 3 gün Güney Afrika ın başkenti Johannesburg a gerçekleşecek.

TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT OLABİLİR

Zirveye bu birliğin üyesi olmamasına karşın Türkiye, özel olarak davet edildi. Zirvede Türkiyeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil edecek. Son dönem güçlü yapısıyla dikkat çeken BRICS birliğinin daveti, Türkiye ekonomisi için önemli bir fırsat olarak yorumlandı.

YÜKSELEN GÜÇ BRICS

BRICS ülkeleri ilk defa 2006da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu da dışişleri bakanları seviyesinde toplandı. İlk zirve 2009da Rusya ın Yekaterinburg kentinde yapıldı.

Bugüne kadar 9 zirveyi geride bırakan BRICS ülkeleri, her yıl bir ülkede olmak üzere devlet başkanları seviyesinde bir araya geliyor. BRICS, dünyadaki maden rezervinin yüzde 60ı elinde bulundururken tahıl ürünlerinin de yüzde 40ını üretiyor. BRICS, yeni dünya düzeninin yükselen gücü olarak yorumlanıyor.

IMF VE DÜNYA BANKASINA ALTERNATİF OLARAK KURDULAR

BRICS ülkeleri 2015 yılında Shangay merkezli Yeni Kalkınma Bankası ı hayata geçirdi. ABD Merkez Bankası (FED) politikalarından olumsuz etkilenen BRICS ülkeleri bu etkiye karşı koymak için kendi finans sistemlerini de oluşturmuş oldular. Yine bu banka gelişmekte olan ülkelerin IMF ve Dünya Bankası a ilişkin şikâyetlerine de alternatif olması bekleniyor.

Banka, her üyenin eşit payıyla ve toplamda 100 milyar dolarlık bir sermayeyle kurulmasıyla dikkat çekmişti.

Birlik ayrıca üye ülkelerde nakit döviz sıkıntısı yaşanması durumunda mali istikrarı sağlamak amacıyla toplam sermayesi 100 milyar dolar olan BRICS Birliği Rezerv Düzenlemesi de oluşturdu. Bu havuza Çin 41, Brezilya, Hindistan ve Rusya 18, Güney Afrika da 5 milyar dolar yatırdı.

MEHMET ŞİMŞEK, TÜRKİYE DE BANKAYA ÜYE OLABİLİR DEMİŞTİ

Tüm bu gücüyle birlik, ekonomik hareketlerde önemli bir güç elde etmiş bulunuyor. Banka kalkınma konseptli projeleri desteklemeye açık bir anlayışla 2018de 4 milyar, 2019da 6 milyar, 2020de 8 milyar, 2021de ise 10 milyar dolarlık asgari bir mali rezerv sağlamayı planlıyor. Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada bu bankaya üye olabileceklerini belirterek, Onların vereceği projelerden yararlanmak için üye olunması gerekiyor demişti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024