Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2579 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   07 Mart 2015 - 13:02

BM klor gazını yasakladı

Büyüt
Küçült
BM klor gazını

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (KSYÖ) Suriyede klor gazının kullanıldığına ilişkin raporunun ardından hazırlanan Suriyede kimyasal silahların tespiti ve imhasını içeren 2118 sayılı tasarı BMGKda oylandı.

15 üye ülkeden oluşan BMGKnın geçici üyelerinden Venezuelanın çekimser kaldığı oylamada tasarı 14 evet oyuyla kabul edildi.

Oylamanın yapıldığı oturumda, BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane, Suriyede kimyasal silahların imhasıyla ilgili 17nci aylık raporunu BMGK üyelerine sunarak brifing verdi.

Rejiminin kullandığı klor gazı gibi herhangi kimyasal silah kullanımını en sert bir şekilde kınayan 2118 sayılı tasarı, Suriyeye uluslararası yaptırımlar uygulanmasına ve askeri güç kullanmasına kapı açan BM Şartının 7. bölümü altında kabul edildi.

ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyunun büyük ölçüde Esed rejimini sorumlu tuttuğu kimyasal silah saldırılarını, ABD Başkanı Barack Obama Suriyedeki şiddete karşı kırmızı çizgi olduğunu ifade etmişti.

KSYÖnün daha önce hazırladığı raporda, Suriyede muhaliflerin kontrolündeki üç köye 350 ila 500 kişinin etkilendiği bir klorin gazlı saldırı gerçekleştirildiği ve saldırıda 13 kişi öldüğü bildirilmişti. 21 Ağustos 2013 tarihinde de başkent Şamın Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve 1400den fazla kişi katledilmişti.

BMGK, 2013 yılında Şam yakınlarında kimyasal silah kullanılması üzerine aldığı karar nedeniyle, KSYÖye ülkedeki kimyasal silah stokları ile imalat tesislerini bildiren Suriye, KSYÖ ile BMnin ortak koordinatörlüğünde kimyasal silahların ülke dışına çıkarılarak, denizde imha edilmesine izin vermek zorunda kalmıştı.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024