Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1746 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   16 Nisan 2015 - 06:06

Batı şantaj peşinde! APden skandal Ermeni tasarısı kararı

Büyüt
Küçült
Batı şantaj peşinde! APden skandal Ermeni tasarısı
Dünya Haberleri › Batı şantaj peşinde! APden skandal Ermeni tasarısı kararı haberi

APnin bu kararı, Batının Türkiye üzerindeki baskı ve şantaj politikasından vazgeçmediğini bir kez daha gözler önüne serdi. Ankaranın yanıtı sert oldu: Bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françeskonun 1915 olaylarına ilişkin yanlı açıklamalarının neden olduğu kriz devam ederken Avrupa Parlamentosu (AP) dün akşam 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren ve Türkiyeye Ermeni tezlerini kabul etmesi çağrısı yapan bir karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. APdeki oylamada sembolik nitelikteki karar metnine, Papa Franciscusun Ermeni iddialarını destekleyen açıklamaları da dahil edildi.

 

Papanın sözlerine atıf

APde aşırı sağ, ırkçı ve AB karşıtı partileri bünyesinde toplayan, liderliğini İngiliz  Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi grubunca verilen ve 269a karşı 351 oyla kabul edilen değişiklik önergesinde “AP Papa Franciscusun Ermeni soykırımının yüzüncü yılı hürmetine verdiği mesajı takdir etmektedir” ifadesi yer aldı. Tasarıyla henüz tanıma kararı almayan AB ülkeleri de bu yönde adım atmaya davet edildi. Bağlayıcılığı bulunmayan 8 maddelik taslakta Türkiyenin arşivlerini açarak geçmişiyle yüzleşmesi, soykırımı tanıması isteniyor.

Henüz ABnin ‘Hristiyan kulübü olup olmadığı tartışmaları devam ediyorken tarih açısından netlik kazanmayan ve tartışmalara neden olan Ermeni iddialarına ilişkin APnin bu girişimi Batının Türkiye üzerinde baskı oluşturma hamlesi olarak değerlendirildi.

Vatikandan geri adım

Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Papanın açıklamaları sonrası Türkiye-Vatikan arasında yaşanan diplomatik krize yönelik “Papa Francesco sadece, Papa 2. Jean Paul ve 2. Karekinin 2001de imzaladığı ortak bildiriye atıfta bulundu. Yani ‘soykırım kelimesini atıfta bulunurken kullandı” dedi. Lombardi, Papanın daha önce de kullanılan bir terimi devam niteliğinde kullandığını vurguladı.

ANKARADAN ÇOK SERT TEPKİ

APde Ermeni tasarısının kabul edildiği dakikalarda Dışişleri Bakanlığı sert bir açıklama yaparak kararı kınadı. Açıklamada, “AP kabul ettiği kararla, zamanında uluslararası hukukla bağdaşmaz şekilde ve yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarlamıştır. Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz” denildi.

Açıklamada “Eşine az rastlanır ‘tutarsızlıktaki bu metni, anılan kuruma, ileride hatırlamak istemeyeceği belgeler arasında yerini almak üzere aynen iade ediyoruz. Tasarıya destek veren siyasetçilere, Avrupa değerleriyle ilgisi olmayan; nefret, kin ve çatışma kültürüyle beslenenlerle kurdukları ortaklıkta başarılar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AP GOYGOYCULUĞU BIRAKSIN

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tasarıya tepkisini twitterdan duyurdu: “AP kıymet-i harbiyesi olmayan son kararıyla sözünün ağırlığını ortadan kaldırıyor. Goygoyculuk yaparak ciddi konular ele alınamaz. APnin bir dirayeti, gücü, vizyonu varsa tarihi safsataları bıraksın günümüzde yaşanan hadislerle ilgili bir tavır takınsın.”

AB Bakanı Volkan Bozkır da yaptığı açıklamada “APnin kararı tarihi gerçeklerle bağdaşmıyor. Bu tür kararlar Türkiye için yok hükmünde. Parlamentoların görevi tarih yazmak değil. 1915 olaylarına soykırım demek iftiradan öteye geçmez” dedi. Bozkır, bu tür kararların, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmünde olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE  İADE EDECEK:

AP Genel Kurulundaki oylamada AB Dönem Başkanı Letonya temsilcileri ‘soykırım ifadesini kullanmayı reddetti. Yeşiller grubunun İspanyol Üyesi Ernest Maragall, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşananlardan bugünkü Türkiyenin sorumlu tutulamayacağını vurguladı. Liberal Gruptan Türk asıllı Bulgar AP Üyesi İlhan Küçük ise “Türkiye ve Ermenistan kendi meselelerini çözecek kadar olgunlar. APnin kararı faydalı olmaz” uyarısında bulundu. Türkiyenin bağlayıcı nitelik taşımayan kararı diplomatik yollardan iade etmesi bekleniyor.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024