Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2714 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Mayıs 2015 - 06:12

Anbar operasyonu başladı

Büyüt
Küçült
Anbar operasyonu
Dünya Haberleri › Anbar operasyonu başladı haberi

Irakta ordu güçleri ve Şii milisler, merkezi DEAŞın eline düşen Anbar eyaletini geri almak için beklenen askeri operasyonu başlattı. DEAŞın bölgedeki ilerleyişi ise hız kesmeden sürüyor.

Irak ordusunun, Ramadi kentini terör örgütü DEAŞtan kurtarmak amacıyla geniş kapsamlı operasyon başlattığı bildirildi. Ortak Operasyonlar Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Ordu birlikleri, Halk Topluluğu milisleri ve silahlı aşiret gruplarının desteğiyle Ramadiyi DAEŞin elinden kurtarmak için operasyon başlattı” denildi. Kente, doğu, batı ve güneyden ilerleyen güçlerin, örgüte yardım yollarını kestiği, askeri birliklerin Ramadi çevresinde ilerleme kaydederek, bazı bölgelerde kontrolü sağladığı aktarıldı. Kentin kuşatıldığı ve örgüt militanları için kuzey ve kuzey-doğu yönü dışında çıkış yolu kalmadığı ifade edildi. Sünni yoğunluklu Anbara yönelik operasyonun adı “Emrindeyiz ey Hüseyin” anlamına gelen “Lebbeyk Ya Hüseyin.” Bağdat hükümeti, geçtiğimiz Cumartesi günü DEAŞın eline geçen Ramadi kentinin bazı bölgelerine yönelik operasyon başlatmıştı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak Başbakanı İbadiyi dün telefonla arayarak ABDnin Irak hükümetine DEAŞa karşı mücadelesinde desteklemeye devam edeceği sözünü vermişti.

Şii milisler aktif rol alacak

Operasyona Haşdu Şabi adıyla tanınan Şii milislerin de katılacağı belirtildi. Ancak Şii grubun daha önce askeri operasyonla DEAŞtan temizlediği bazı Sünni kentlerde yağmalama ve mezhepçilik vakaları tespit edilmişti. İbadi, bu vakaları kabul ederek bunların ferdi davranışlar olduğunu savunmuştu.

Irakta Ramadi kentini ele geçiren DEAŞ, ordunun ve Şii milislerin kenti geri almak için hazırlıklarını sürdürdüğü askeri kampına saldırı düzenledi. DEAŞ, Anbar eyaletinin önemli askeri tesislerinden Habbaniye Hava Üssüne saldırdı. Örgütün Üsse fırlattığı 23 füze sonucunda ordu ve Şii milisler mensupları saffında ölü ve yaralı düştü. Habbaniye Üssünde Ramadiyi ele geçiren DEAŞa yönelik karşı saldırı hazırlığında olan Irak ordusu birlikleri ve Şii milisler de bulunuyordu. Geçtiğimiz hafta DEAŞ, Sünni yoğunluklu Anbar eyaletinin merkezi Ramadi kentine büyük bir saldırı düzenlemişti. Ordunun kentten çekilmesi üzere Ramadi DEAŞın eline geçmişti.

ABD, BIKTIRMA POLİTİKASI UYGULUYOR

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu, ABD Savunma Bakanı Ashton Carterın Ramadinin DEAŞın eline geçmesinden ötürü Irak ordusuna yönelik eleştirilerinin “Irak askeri kurumunun maneviyatını bozacak türden” olduğunu belirtti. Irak yönetimi ayrıca,  ABD yönetimine, Irak hükümeti ile imzaladığı ve hükümetin “yıllar önce maliyetini ödediği” silahlandırma sözleşmelerini yerine getirme çağrısında  bulundu. Irak-Türkmen Cephesi Türkiye Eski Temsilcisi Ahmet Muratlı ise, Irak Ordusunu dağıtan ABDnin suçlamalarını bölgede bıktırma politikasının bir parçası olduğunu söyleyerek, ABDnin DEAŞı desteklediğini ve parçalanmış Irak projesini hayata geçirmeye çalıştığını öne sürdü.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024