Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2673 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   14 Mart 2015 - 06:20

Almanyada başörtüsü yasağı yargıdan döndü

Büyüt
Küçült
Almanyada başörtüsü yasağı yargıdan
Dünya Haberleri › Almanyada başörtüsü yasağı yargıdan döndü haberi Sözleşmeli iki kadın öğretmenin dava açması üzerine Kuzey-Ren Vestfalya eyaletindeki başörtüsü yasağını görüşen Anayasa Mahkemesi, yasağın Anayasaya uygun bir şekilde sınırlandırılmasına karar verdi.

Devletin tarafsız olma zorunluluÄŸuna dikkat çekilen mahkeme kararında, okul huzurunun bozulmasına yönelik “soyut bir tehlikeden” dolayı din özgürlüğünün kısıtlanamayacağı ifade edildi.

Kararda, ancak okul huzurunun bozulacağı konusunda  “yeterli somut tehlike” görülmesi durumunda yasağın getirilebileceÄŸi belirtildi.

Mahkeme, Kuzey-Ren Vestfalya Okul Yasasında Hristiyan dinine ait sembollerin okullarda gösterilmesinin istisna olarak görüldüğü maddeyi de iptal etti. “Hristiyanlık ile Batı kültürü, eÄŸitim deÄŸerleri ve gelenekleriyle ilgili sembollerin” ayrıcalıklı olarak deÄŸerlendirilmemesi gerektiÄŸi belirtilen kararda Anayasaya göre tüm dinler için din özgürlüğünün geçerli olduÄŸu kaydedildi.

Mahkeme heyetinin, 8 hakimden oluştuğu ve kararın 6ya 2 olarak alındığı ifade edildi. Karanın, diğer eyaletler için emsal teşkil edebileceği ifade ediliyor. Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, 2003te Fereşta Ludin adlı öğretmenin açtığı davada ancak yasal bir dayanağı olması durumunda öğretmenlerin ders sırasında başörtüsü takmalarının ihtiyatlı olarak yasaklanabileceği kararını vermişti.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024