Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2130 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   21 Mart 2015 - 00:34

ABD Başkanı Obamadan Nevruz mesajı

Büyüt
Küçült
ABD Başkanı Obamadan Nevruz

ABD Başkanı Barack Obama, Nevruz dolayısıyla yayımladığı mesajda, tüm dünyada ve ABDde baharın ve yeni yılın gelişini simgeleyen bu özel günü kutlayanlara seslenerek Nevruzun yeni umutlar anlamına geldiğini söyledi.

Barack Obama, İran ile yürütülen nükleer müzakerelere ağırlık verdiği mesajında,

Bu yıl, İran ile uluslararası toplum arasındaki ilişkilerin iyileşmesi için bir umut yılını da ifade ediyor dedi. Ülkesi ile İran arasındaki nükleer müzakerelere değinen Obama, bunun İran ve ABD arasında farklı bir gelecek kurmak için önlerindeki en iyi fırsat olduğunu vurguladı. Obama, bazı konularda anlaşmazlıklar olmasına rağmen müzakerelerde iki ülke arasındaki ilişkileri dönüştürecek bir anlaşmaya varılabileceğini belirtti.

Anlaşmanın belki çok yakın olmadığını ancak İran ve Amerikanın önünde bu meselenin barışçıl şekilde çözülmesi için tarihi bir fırsat olduğunu ifade eden Obama, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini dile getirdi.

Obama, İranlı liderlerin makul bir anlaşmayı kabul etmeleri durumunda ülkenin refaha erme yoluna gireceğini, anlaşmaya varılamazsa İranın uluslararası alanda yalnız kalacağını söyledi.

İranın dini lideri Ayetullah Hamaneyin nükleer silahların geliştirilmesine karşı yayınladığı fetvaya dikkat çeken Obama, eğer dünyayı nükleer programının sadece barışcıl amaçlar için olduğunu ikna ederse İranın barışçıl nükleer enerjiye erişiminin olması gerektiğini kaydetti.

Nükleer müzakereler BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanyanın oluşturduğu 5+1 grubunun üyeleriyle İran arasında 2013 yılının ekim ayında başlamıştı.

Nihai anlaşmaya varılamaması nedeniyle 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatılan müzakereler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif öncülüğünde yürütülüyor.

Taraflar, 31 Martta varılması planlanan çerçeve anlaşma için pazartesi gününden beri görüşmeler yapıyor. 

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024