Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2311 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Nisan 2015 - 06:26

5 yıl aradan sonra yine Türkiyenin dediği oldu

Büyüt
Küçült
5 yıl aradan sonra yine Türkiyenin dediği
Dünya Haberleri › 5 yıl aradan sonra yine Türkiyenin dediği oldu haberi

İran ve Batı ülkeleri arasında nükleer müzakerelerde varılan sonuç, Türkiye arabuluculuğunda Mayıs 2014te İranla yapılan anlaşmanın öngördüğü çözümü doğruladı şeklinde yorumlanıyor.

İsviçrenin Lozan kentinde gerçekleştirilen İran nükleer müzakerelerinde, İran ve P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ve Almanya) arasında ana konularda anlaşmaya varılmasının yankıları sürüyor.

30 Haziran 2015e kadar nihai bir anlaşmaya kavuşması beklenen mutabakat çerçevesi üzerinde uzlaşılırken, konuya ilişkin Stara değerlendirmede bulunan uzmanlar, sonucun bölge ve uluslararası sistem açısından büyük önem arz ettiğine ve varılan anlaşmanın Mayıs 2010da Türkiye ve Brezilyanın arabuluculuğuyla hazırlanan çözüm taslağıyla benzerlik göstermesine dikkat çekti.

35 yıllık mücadelenin sonu

Bölgeyi yakından takip eden araştırmacı yazar Mensur Akgün, ‘İranla varılan anlaşma ABD ve İran arasındaki 35 yıllık mücadelenin son bulması ve yeni bir başlangış oluşturması açısından oldukça önemli açıklamasında bulunurken ‘Bugün Türkiyenin 5 yıl önce yapmak istediği sonuca varıldığını görüyoruz hatırlatmasında bulundu. Türkiye açısından sonucun hayırlı olduğunu belirten Akgün, “Mayıs 2010da Türkiye ve Brezilya arabuluculuğunda şuanki müzakere sürecini esas alan taslak bir metin hazırlandı. İranın da kabul ettiği metin, Başkan Obamanın mektubuna rağmen ABDde kabul görmedi. Bugün ise Türkiyenin yapmak istediği sonuca ulaşıldığını görüyoruz dedi.

2010 çizgisine varılmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran ile 5+1 ülkeleri arasında uzlaşmaya varılmasına ilişkin, anlaşmada Tahranın çizgisinin 2010 yılında Türkiye ve Brezilya ile vardığı anlaşmadan daha  geride olduğunu belirterek, “Umarım haziran sonunda İran 2010 yılındakiyle aynı çizgiye gelir” dedi. Çavuşoğlu, 2010da yoğun çabaların ardından İran ile varılan anlaşmanın o dönemde destek görmediğini hatırlattı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024