Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4130 kez okundu. | Belediye Haberleri
Haberin Tarihi :   00 0000 - 11:37

Demir Herald Tribune e konuÅŸtu

Büyüt
Küçült
Demir Herald Tribune e

Fatih Belediye BaÅŸkanı Mustafa Demir, Herald Tribune Gazetesi’ne, Kapalıçarşı çalışmasını deÄŸerlendirdi

Fatih Belediye BaÅŸkanı Mustafa Demir, ABD’nin en prestijli gazeteleri arasında yer alan International Herald Tribune Gazetesi’ne verdiÄŸi Kapalıçarşı Restorasyonu hakkındaki demeci hem gazetede, hem de The New York Times’ın web sitesinde yayınlandı.  

Ä°stanbul’un en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Kapalıçarşı’nın geniÅŸ kapsamlı bir onarım ve restorasyona ihtiyacı olduÄŸu International Herald Tribune ve New York Times gazetesinin web sayfasında haber oldu. Esnafın yangın ve deprem endiÅŸelerine ve yabancı turistlerin görüÅŸlerine de yer verilen haberde restorasyon çalışmalarının 100 milyon dolara mal olacağının hesaplandığına dikkat çekildi. Gazeteye konuÅŸan Fatih Belediye BaÅŸkanı Mustafa Demir, Bu, Türkiye’de gerçekleÅŸecek en büyük restorasyon projesidir.” dedi. 

International Herald Tribune ve New York Times’de Susanne Güsten imzasıyla yayımlanan geniÅŸ haberde Kapalıçarşı’nın çatısından su aktığı, bunun da esnaf tarafından endiÅŸe ile karşılandığı belirtildi. Makalede halı satışı yapan dükkan sahibi Osman Varlı’nın taşıyıcı kolonlardan duyduÄŸu endiÅŸe dile getirilirken, Kapalıçarşı Esnaflar DerneÄŸi BaÅŸkanı Hasan Fırat’ın, çarşı ile ilgili yapılması gerekenlerle ilgili görüÅŸlerine yer verildi. Fırat’ın, “Çatıdan temellere, elektrik sistemden çevre sorunlarına kadar, buranın acil onarıma ihtiyacı var ÅŸeklinde konuÅŸmasına yer verildi. 

Gütsen, Kapalıçarşı’nın bakımı ve onarımı için çalışma baÅŸlatan Fatih Belediye BaÅŸkanı ile görüÅŸtüÄŸünü dile getirerek, BaÅŸkan Mustafa Demir, Evet, bu dünyaca ünlü bir kültürel hazine ama aynı zamanda birçok vatandaşın özel mülkiyetidir ve ortak sorunların çözümü için bir yönetim planı bu güne kadar oluÅŸturulmamış” dedi. Gazete, çarşının, tapularının çoÄŸu yıllardır ellerinde tutan 2 bin 500 kadar dükkan sahibine ait olduÄŸuna dikkat çektiÄŸi haberinde Hasan Fırat’ın mülk sahiplerinin çoÄŸunun dernek üyesi olmasına raÄŸmen yaptırım gücü olan karar alma yetkilerinin bulunmadığına dikkat çekildi.

Herald Tribune, Kapalıçarşı’nın restorasyonunun 100 milyon dolara mal olacağını tahmin edildiÄŸini belirttiÄŸi haberinde BaÅŸkan Mustafa Demir, “Bu Türkiye’nin en büyük restorasyon projesidir.” dediÄŸini yazdı.

BaÅŸkan Mustafa Demir, Kapalıçarşı’nın röleve, restitüsyon ve uygulama projelerinin hazırlanması için 10 milyon dolarlık bir kaynak ayrıldığını, çarşının onarımı için kamu kaynaklarının kullanılamayacağını, maliyetin mülk sahiplerinin karşılaması gerektiÄŸini söylerken parlamentoya sunulan ve bu sene sonuna doÄŸru geçmesi beklenen yasa tasarısına dikkat çekti.

Güsten, söz konusu tasarıyla çarşının para toplama yetkisi olan modern bir yönetim yapısına kavuÅŸmasının öngörüldüÄŸünü anlattığı haberinde “Çarşının kalabalık dar sokaklarında tüccarlar, çarşıyı kurtarmak için ortalama olarak 30 bin dolar olarak tahmin ettikleri bir ödeme olasılığından pek rahatsız gibi görünmüyorlar dedikten sonra halı tüccarı Emin Sarı’nın Benim için deÄŸer” dediÄŸine yer verdi. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461’de inÅŸa edilen Kapalıçarşı’yı, çoÄŸu günlerde 300 bin, hareketli günlerde ise yarım milyon civarında insan ziyaret ediyor. 25 bine yakın insan da hayatını kazanıyor, antikalardan turistler için incik boncuÄŸa kadar bir çok ürünün satıldığı 3 bin 600 dükkanın bulunduÄŸu çarşının 39 bin metrekarelik çatısı altında kendi postanesi, cami, polis karakolu ve itfaiye birimi yer alıyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024