Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1311 kez okundu. | Array Haberleri
Haberin Tarihi :   02 Åžubat 2024 - 12:48

Alev Alatlı vefat etti

Büyüt
Küçült
Alev Alatlı  vefat
79 yaşındaki yazar Alev Alatlı, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Yazar Alev Alatlı bir süredir tedavi gördüÄŸü hastanede hayatını kaybetti. SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından acı haberi vererek "Alev Hanımı kaybettik. Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiÄŸimde, "Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz." demiÅŸti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım. Alev Alatlı, fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerindendi. 2014 yılında edebiyat dalında CumhurbaÅŸkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü baÅŸta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı saÄŸ olsun" ifadelerini kullandı.

ALEV ALATLI KÄ°MDÄ°R?

Liseyi babası ErtuÄŸrul Alatlı'nın askerî ataÅŸe olarak görev yaptığı Tokyo'da okudu. Ekonomi & Ä°statistik lisansını ODTÜ'den, Ekonomi ve Ekonometri yüksek lisansını "Fulbright" bursu ile gittiÄŸi Vanderbilt University'den (Nashville, Tennessee) aldı.

Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti

1974 YILINDA TÜRKÄ°YE'YE DÖNDÜ

Bilâhare felsefe öÄŸrenimine baÅŸlayan Alatlı, doktora programına New Hampshire'daki Dartmouth College'de baÅŸladı. Ä°lahiyat konusunda ve düÅŸünce ve medeniyet tarihi üzerinde yoÄŸunlaÅŸtı fakat doktora derecesini alamadan 1974'te Türkiye'ye döndü. Ä°stanbul Üniversitesi Ä°ktisat Fakültesinde öÄŸretim görevlisi, Devlet Planlama TeÅŸkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak çalıştı. California Üniversitesi ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü. Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde Bizim English dergisini çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) baÅŸkan yardımcısı olarak görev aldı.

MOSKOVA'DA ÖDÜL KAZANDI

Filistin davasının tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı 1986 yılında Tunus'ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası"yla onurlandırılmıştır. Aydınlanma DeÄŸil, Merhamet! adlı romanıyla ise 2006 yılında Moskova'da "Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü"nü kazanmıştır.

CUMHURBAÅžKANLIÄžI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 10.12.2012 tarihli toplantısında, yazar Alev Alatlı'ya "Fahri Doktora" unvanı verilmesine karar verilmiÅŸ; unvan, 25 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen törenle takdim edilmiÅŸtir. Alev Alatlı, Edebiyat alanında 2014 yılında CumhurbaÅŸkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne lâyık görülmüÅŸtür.

ERDOÄžAN TARAFINDAN KURULA ÜYE OLARAK ATANDI

19 Kasım 2018 tarihinde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'e, Alev Alatlı'nın "Dünya Nöbeti - Gogol'un Ä°zinde 2. Kitap" adlı eserinin Rusça'sını hediye etmiÅŸtir. Alev Alatlı, 2018 yılında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından 24 Haziran seçimlerinin ardından oluÅŸturulan CumhurbaÅŸkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu'na üye olarak atanmıştır. Kurulda ayrıca Orhan Gencebay, Murat Bardakçı, Hülya KoçyiÄŸit, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Prof. Dr. Ä°skender Pala, Prof. Dr. Ümit Meriç gibi isimler yer almaktadır.

Alev Alatlı ,Vefat





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024