Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu yazı 5279 kez okundu.
Yazının Tarihi :   09 Kasım 2015 - 22:13:30

KARMATİLİK, İLKELERİ VE HALLAC (1)

Büyüt
Küçült
KARMATİLİK, İLKELERİ VE HALLAC

Şerif Ali Minaz

Kütahya'nın Simav ilçesinde doğdu. İlköğrenimini köyünde, orta öğrenimini Bursa’da, yüksek okulu da İstanbul’da bitirdi. Öğretmen olarak başladığı memuriyet hayatına önce İznik Lisesinde, daha sonra da İstanbul Eyüp Sultan, Kabataş Erkek, Beşiktaş kız, Pertevniyal Akşam Liselerinde devam etti. 1997 yılında Davutpaşa Akşam Lisesinden emekli oldu. Şişli Terakki Lisesi ve Özel Beyoğlu İtalyan Lisesinde de(1985-2005) ücretli olarak görev yaptı. Bir TV. Kanalında, “Yarınlara Doğru” adlı sohbet programını hazırladı ve sundu. Fatih Aktüel.com’da haftalık yazım hayatına devam etmekte.
        BİR HAMAL VARDI
       Sevgili okuyucu, bu hafta “Bir Bilen” dostumla bir mezhep üzerine konuştuk. “Sevgili Dostum, dedim. Sizin mezhepler üzerine olan geniş bilginizin olduğunu biliyorum. Bu gün, Karmatilik konusunda konuşalım mı?
Dostum biraz düşündükten sonra:
 “Değerli Dostum,” dedi. “Geçmişte bir adam vardı. Adı, Hamdan b. Eşastı (ö:906).  Küfe civarındaki Karmat veya Dûr köyünde dünyaya gelen Hamdan, zeki ve becerikliydi,. Kırmızı gözlü, kısa bacaklı bu adam, aktivist ve çevresindekileri etkilemeyi de çok iyi beceriyordu. 9. Yüzyılın sonlarına doğru Küfe civarında kendisine korunaklı bir bina yaptırdı ve mensubu bulunduğu İsmailîlerden koparak müritlerini burada toplamaya başladı ve burada Karmatilik denilen bir akımın temellerini attı. Bu hareket zamanla, Basra, Horasan, Suriye ve Mısır gibi çeşitli bölgelere yayıldı. 912 yılında Bahreynde devlet haline geldi.
    Meşhur Hallac-ı Mansurun da mensubu bulunduğu Karmatiler, sık sık kıyam ediyorlardı. 890 ve 930 yılı ayaklanmalarında çok sayıda insanı katlettiler. Sanıyorum H. 317 yılındaki ayaklanmada Kâbeye girdiler ve pek çok hacı adayını kılıçtan geçirdiler. Kâbenin örtüsünü yırttılar,  Zemzem kuyusunu tahrip ettiler. Hacerul-Esvedi de söküp Bahreyndeki Hacere götürdüler.  O mübarek taş, yirmi iki yıl sonra Fatımi halifesi el-Mehdinin emriyle 339da tekrar yerine konulabildi.  Karmatiler, egemenliklerini Hicaz, Bahreyn, Yemen ve Horasan gibi çeşitli bölgelerde uzun süre devam ettirdiler.  
     SLOGANLARI VE TELKİNLERİ
    Şerifciğim, Karmati liderler, İşçi, köylü ve daha çok yoksullardan oluşan müritlerine şu düşünceleri telkin ediyorlardı: 
    “Sizler birbirinizin refikisiniz (yoldaşısınız). Her şeyinizi paylaşacaksınız.
İmam Caferi Sadıkin torunu ve İsmailin oğlu Muhammed ölmüştür. Ama bir süre sonra o tekrar gelecektir. Aslında o ölmemiş, kaybolmuştur ve geri dönecektir. Çünkü 8. bir imam olmayacaktır.
     Nasıl ki, gökler ve yerler yedi kattır, insan bedeninde de yedi bölüm vardır: iki el, iki ayak, sırt, karın ve kalp. Başımızda da yedi organımız vardır; iki göz, iki kulak, iki burun deliği ve ağız. O halde 7 sayısı mübarektir. Buradan anlaşılıyor ki, sekizinci bir imam olmayacaktır. İsmailin oğlu Muhammed geri dönecektir; adil bir düzen kuracaktır, insanlar eşit olacak, refah ve huzura kavuşacaktır. Zulüm ve baskılar kalkacaktır.
         DİĞER ÖZELLİKLERİ VE DÜŞÜNCE YAPILARI
      Karmatiliğin karakteristik özelliklerini ve düşüncelerini de şöyle özetleyebiliriz:
    Bu mezhebin karakteristik özelliği gizliliktir; tıpkı masonlar gibi. Cifr ilmini önemserlerdi; elemanlarına da bu ilimden yararlanarak harflerle kod adı verirlerdi.
      Bunlar Kuranı Kerimi ezoterik ve batıni bir anlayışla yorumlarlar.  O denli sübjektif yorumlar getirirler ki, neredeyse bir başka Kuran bulursunuz karşınızda. Derler ki: “Kuranın gerçek manasını ancak batini imamlar bilir.” Çünkü imam, külli aklın süfli âlemdeki temsilcisidir. Ve Kuran, Cebrailin vahiy yoluyla getirdiği kitap değil; Hz. Peygambere Külli akıldan gelen bilgilerin yazıldığı bir kitaptır. Ona “Allah Kelamıdır,” denmesi mecazidir. Bu bağlamda onların Kuran ayetlerini yorumlamasına bir örnek verelim mi? Meselâ, Bakara suresinin 34. Ayetinin meali şöyledir: “Meleklere, «Ademee secde edin (onun üstünlüğünü kabullenin)» demiştik. Tüm melekler secde ettiler. Ama İblis buna yanaşmadı; küstahça böbürlendi ve inkâr edenlerden oldu.
 Ama onlar bu ayeti tevil ederek batıni bir anlamla şöyle yorumlarlar:  İblisin Âdeme secde etmemesi demek, İmama itaat etmemek demektir.
     Onlara göre ahiret, kıyamet demek, ana rahminden dünyaya gelmek ya da genç ve dinamik bir hayattan yaşlılığa ayak basmak demektir. Cennet ise düşünüldüğü gibi değil; ruhlar âlemidir veya asumandır.
   Mezhebin diğer bir özelliği de, Tenasüh yani reenkarnasyon inancını kabullenmesidir. Daha önce de temas ettiğim gibi 7. İmamın yeniden döneceğine inanırlar. Hallaç da, böyle düşündüğü için ölüm anında şunları söylüyordu: “Ben tekrar geri geleceğim.”
    HULÜL anlayışının da önemli bir yeri vardır. Malumunuzdur ki, bu inanca göre, Allah, gerek zatıyla gerek sıfatlarıyla bazı yarattıklarının suretinde tecelli edebilir.  Tıpkı bazı Hristiyan mezheplerinde, Cenabı Allahın Hz. İsaya hulül ettiği, yani Hz. İsa suretine girdiğinin kabul edilmesi gibi.”
      Sözünü kestim Dostumun. Üstadım, dedim, bu mezhepte ibadet var mıdır, diye sormadan önce sözünü ettiğiniz Hallacı Mansuru da anlatır mısınız? Bir Bilen, çayını yudumladı ve başladı anlatmaya. Ama ben gelecek yazımda aktarmayı düşünüyorum onun anlattıklarını.
   Selam ve muhabbetlerimle hoşça kalınız.

 


 

E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
ŞERİF
 
Sabriciğim, her ne kadar ukalalık edip sizin sahanıza el uzatmış olsam da, hoş görünüz fakiri. Ben de merak edip tarihin derinliklerinde kalan bir konuyu BİR BİLEN dostumdan öğrenmiş oldum. Ve paylaştım. İlginiz, beğeni ve değerli yorumunuz için teşekkürler.
Sabri YALIN (Bir Molla Kasım)
 
Gene bizlere ezber bozduruyor, bilmediğimiz diyarlara giderek zevkle seyahat ettiriyorsunuz. Sevgili üstadım Karmatilik konusundaki güzel yazınız için elinize sağlık diyor Huzu ve esenlikler diliyorum.
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024