BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
İSTANBUL 11°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa Makaledetay
Şerif Ali Minaz

TABUTTA YATANLA VEDALAŞIRKEN

08.02.2026 00:00 Şerif Ali Minaz 15
TABUTTA YATANLA VEDALAŞIRKEN

 

  Değerli okuyucu, bu yazımızda İstanbul Vaizlerinden Mustafa Akgül Hocanın bir taziye konuşmasından aklımda kalanları da not edip sizlerle paylaşmak istedim.
 Malumunuzdur ki bizler, ana rahminden bu dünya hayatına annelerimizin yardımcısı olan bir EBE Hanımın kucağında teşrif ettik. Ama o anda dostlarımız sevinirken biz, hıçkıra hıçkıra ağlıyorduk. Şimdi ise burada toplanmamıza sebep olan, şu tabutta yatan imanlı bir kardeşimizi, Azrail isimli bir başka EBE, faniler âleminden aldı, bir başka âleme; bakiler âlemine götürüyor ve bu merhum da bu yolculuğunda artık ağlamıyor. Ağlamıyor diyorum çünkü o, dünya hayatında: “ Benim Rabbim Allah” dediği ve istikamet üzere yaşadığı için melekler de ona: “ korkmayın, üzülmeyin! Biz, Allah’ın size; (mü’min kullarına) vadettiği cenneti müjdelemek için geldik. Sevinin”(1) diye müjde veriyorlar.
        Evet, bu merhum kardeşimiz, bu müjdeleri alırken artık ağlamıyor ve bu tabuttan lisanı hal ile bize de sesleniyor, “Kardeşlerim! Dünya hayatını baki zannetmeyin; Allah’a olan imanınızı güçlendirin, O’nun emrettiği buyrukları yerine getirin, yasaklarından da sakının. Peygamberi de hayat rehberi edinin. Yüce Rabbimizin huzurunda yargılanmaktan korkanlara iki cennet vededildiğini de unutmayın (2)……………….
     İnna Lillah
    Değerli kardeşlerim! Peygamber Efendimiz (s.a.v.) son günlerinde okuduğu bir hutbede şöyle bir cümle kullandı: “Allah, kulunu dünya hayatını tercih etmekle kendisine kavuşmak arasında serbest bıraktı. Kulu ise, Rabbine kavuşmayı tercih etti.” Bu cümlenin ne anlama geldiğini iyi anlayan Hz. Ebubekir, oldukça duygulandı. Hüzünlendi ama bir gerçek daha vardı ki peygamber bile olsa, bu dünya hayatı baki değildi; o da bir gün mutlaka Rabbine kavuşacaktı.
  Bizlerin de taziyelerde sürekli söylediğimiz bir ayet vardır: “İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn.” Biz Allah’a aitiz ve biz yalnızca O’na döneceğiz.”(3) O halde ölüm bizi korkutmamalı. Bazı kardeşlerimiz gibi dünya hayatı çekilmez hale gelip de ölümü ister duruma düşmemek için Hz. Yusuf’un (a.s.) şu duasını da dualarımız arasına koyalım ve diyelim ki: “Teveffenî müslimen ve elhıknî bissalihıyn.” Ya Rabbi! Benim canımı Müslüman olarak al ve beni iyiler arasına kat..(4 )
 
Günlük hayatımızda kullandığımız şu sözü de hatırlayalım: “Parası olan pazardan, imanı ve ibadeti olan da mezardan korkmaz..”
   Analarımız, doğum sancısı gibi çeşitli sıkıntılara katlanarak bizlerin bu dünya nimetlerine kavuşmamıza vesile oldular. Bizler de ölüm sancısına katlanacağız ve ebedi âlemin nimetlerine kavuşacağız inşallah.
 Merhum şair Necip Fazıl’ın şu mısraları da teselli kaynağımız olsun:
“Öleceğiz; müjdeler olsun, müjdeler olsun!
Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun.
Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber
Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber.
      İki Görevimiz Daha Var
    Değerli Müslümanlar! Şu anda cenaze namazı için burada toplandık ama iki görevimiz daha var; helalleşmek ve şehadet.
   Şuradaki merhum…kardeşimizin Mü’min ve muvahhit bir kul olduğuna şahitlik ediyor musunuz…???
 Şayet dünya ve ahiretle ilgili herhangi bir hakkımız varsa, onu da helal ediyor musunuz..???
    Eğer burada ifade etmekten çekindiğiniz bir hakkınız söz konusu ise, onu bir hafta içinde mirasçılarına veya yakınlarına söyleyiniz lütfen ama söylemeyip de sağda, solda söz konusu ederseniz vebal altına girersiniz.
   Allah bu kulundan ve bizlerden razı olsun, sevenleriyle birlikte iman eden kullarına vadettiği cennetinde buluşmak nasip eylesin..
(1) Fussilet,30
(2) Rahman, 46
(3) Bakara,156
(4) Yusuf suresi,101
Paylaş:

Bu Yazıyı Puanla

0/5 (0 oy)

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu
Şerif

Şerif Ali Minaz

Kütahya'nın Simav ilçesinde doğdu. İlköğrenimini köyünde, orta öğrenimini Bursa’da, yüksek okulu da İstanbul’da bitirdi. Öğretmen olarak başladığı memuriyet hayatına...

Tüm Yazılarını Gör