Rus atletlere, olimpiyat engeli
Sistematik doping iddiası hakkında açılan soruşturmayı yürüten Eski Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Başkanı Richard Pound, Rus atletlerin müsabakalara katılım hak
WADAnın Bağımsız Komisyonunun atletizmde sistematik olarak doping yapıldığına dair iddiaları hakkındaki araştırmasının ilk sonuçları, İsviçrenin Cenevre kentinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
Basın toplantısında konuşan Pound, "Rus atletlerin müsabakalara katılım haklarının askıya alınmasını tavsiye ediyoruz" dedi.
Rusyanın bazı doping testlerini yok ettiğini belirten Pound, "2016 Rio Yaz Olimpiyatlarında Rus atletlerin yarışmaması gerekir" ifadesini kullandı.
Türk atlet Aslı Çakır Alptekine, doping iddiaları ile ilgili rüşvet vermesi için şantaj yapıldığı iddiaları hakkında AA muhabirinin sorusuna ise Pound, bu iddiaların varlığını doğrulayarak, konuyla ilgili detaylı bilgi veremeyeceği kaydetti.
Pound, WADA İcra Kurulunun gelecek hafta Coloradoda toplanacağını söyledi. Komisyonun raporunda, beş Rus atlete atletizmden men cezası verilmesi tavsiyesi de bulunuyor. Komisyonun iki üyesi spor hukukçusu Prof. Richard McLaren ve Alman Bavyera eyaleti emniyet müdürlüğü siber suçlar dairesi başkanı Guenther Younger de toplantıda yer aldı.
Komisyonun ele aldığı iddialar
Komisyonun ele aldığı iddialar arasında Rus atletizminde sistematik olarak doping yapıldığı ve eski Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) Başkanı Lamine Diack ve oğlu Papa Massata Diackın rüşvet karşılığı pozitif doping bulgularını ortadan kaldırdıkları da var.
İddialar arasında milli atlet Aslı Çakır Alptekinin de bulunduğu dopingli atletlere Diack ailesi tarafından şantaj ile aklama teklifi götürüldüğü de bulunuyor. Alptekinden 500 bin dolar istendiği ve milli atletin teklifi reddettiği diğer taraftan ise Rus maratoncu Liliya Shobukhovadan şantajla istenen parayı ödediği iddia ediliyor.
WADAnın Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiası hakkında açtığı soruşturmayı yöneten isimlerden Richard McLaren, "FIFAdaki soruşturmayla karşılaştırıldığında buradaki yolsuzluk, tamamen farklı bir boyutta. Bulgular, birçok değişikliği beraberinde getirecek" ifadelerini kullanmıştı.
Kanadalı hukukçu McLaren, "FIFA soruşturmasından farklı olarak burada, ceplerine fazladan para koyan bir grup yaşlı adam değil, ceplerine çok daha fazla ekstra para koyan bir grup yaşlı adam var" yorumunu yapmıştı.
WADAnın başlattığı soruşturmayla ilgili hazırlanan rapor, yarın açıklanacak.
Soruşturma kapsamında, aralarında Chicago ve Londra Maratonlarında 3 kez birincilik yaşayan Liliya Shobukhova ve 800 metrede olimpiyatta altın madalya kazanan Mariya Savinovanın da dahil olduğu birçok Rus atletin geçmiş yıllarda sistematik şekilde doping yaptığı iddiası inceleniyor.
Aralarında olimpiyatlar ve önemli uluslararası yarışmalarda altın madalya kazanan isimlerin de bulunduğu 39 ülkeden 225 atletin, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından doping yaptıkları tespit edilmesine rağmen herhangi bir yaptırım uygulanmadığı iddiası da soruşturuluyor.
İsmi geçen atletler arasında uluslararası organizasyonlarda derece elde eden 58 Rus, 25 Kenyalı, 5 Fransız ve 3 Büyük Britanyalı ismin yer aldığı öne sürülüyor.
Fransız savcılar, WADAdan gelen bilgiler doğrultusunda, 16 yıldır sürdürdüğü IAAF Başkanlığını ağustos ayında bırakan Lamine Diackın gözaltına alınmasını karar vermiş, 82 yaşındaki eski yönetici denetim altında tutulmak şartıyla serbest bırakılmıştı. Tutuksuz yargılanacak Diack, rüşvet almak ve kara para aklamakla suçlanıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Son dakika.. Mario Gomez Wolfsburga transfer oluyor
Yıldız futbolcunun menajeri bu akşam Fiorentina ile masaya...
Kayserispor Stevanovici kadrosuna kattı
Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayserispor, Sırbistanın...
Giresunspor lige galibiyetle başlamak istiyor
Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon daha güçlü bir...
SPOR Haberleri
TümüSon dakika.. Mario Gomez Wolfsburga transfer oluyor
Yıldız futbolcunun menajeri bu akşam Fiorentina ile masaya...
Kayserispor Stevanovici kadrosuna kattı
Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayserispor, Sırbistanın...
Giresunspor lige galibiyetle başlamak istiyor
Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon daha güçlü bir...
Fenerbahçe, Advocaat ile anlaşıldığını açıkladı
Fenerbahçe Kulübünden yapılan açıklamada, Futbol takımımızın...
Futbolcuların ödemeleri konusunda hiçbir sıkıntı yok
Kasımpaşa Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, kulüp başkanı Turgay...
Milli güreşçi Rıza Kayaalp tarih yazdı
Yarı final maçında Alman rakibini yenerek finale çıkan Rıza...
Almanya 71-65 Türkiye
Türkiye, 16 Yaş Altı Yıldız Erkekler Avrupa Basketbol...
Adana Demirspordan yazılı açıklama
Kulüpten yapılan yazılı açıklamaya göre mavi-lacivertlilerin Bolu...
Medipol Başakşehire İspanyol hakem
UEFAdan yapılan açıklamada, Medipol Başakşehirin Shakhtar Donetsk...
Midtjylland-Osmanlıspor maçına Rumen
Osmanlısporun UEFA Avrupa Ligi elemeleri play-off turunda 18...
Özge Bayrak elendi
2016 Rio Olimpiyat Oyunlarında badminton tek kadınlarda milli...
Galatasarayda gece yarısı operasyonu!
Temmuz ayının başında Galatasarayın Antalyaspordan...




