BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa SPOR Maratonculardan olimpiyatlarda bir ilk

Maratonculardan olimpiyatlarda bir ilk

2016 Rio Olimpiyatlarına 4 ay kala Atletizm Milli Takımı, bir ilki gerçekleştirerek, tarihinde ilk kez maraton branşında olimpiyatlara 6 kişilik tam kadroyla katılabile

24.02.2016 - 12:20 YAYINLANMA
5 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Maratonculardan olimpiyatlarda bir ilk
2016 Rio Olimpiyatlarına 4 ay kala Atletizm Milli Takımı, bir ilki gerçekleştirerek, tarihinde ilk kez maraton branşında olimpiyatlara 6 kişilik tam kadroyla katılabilecek. Maratonda, 3 kadın 3 erkek olmak üzere ülkelere 6 kişilik kadro hakkı tanınırken, Türkiyenin barajı geçen milli atlet sayısı Mert Girmalegesse ile birlikte 7ye ulaştı.

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, yaptığı açıklamada, maratonda kota sayısını aştıklarını belirterek, "Olimpiyatlarda ülkelere verilen kota sayısı 6 iken, barajı geçen sporcu sayımız 7yi buldu. Bu hem bizim adımıza hem de maraton camiamız için büyük başarı" dedi.

Maratonda yarışların 3 ayda bir koşulduğunu anlatan Çintimar, "Kota alan 7 sporcunun yanı sıra 7 sporcumuz daha kota için yarış bekliyor. Bu sporcularımızın tüm antrenman verileri, kotayı aşacaklarını gösteriyor. Milli takım olarak zaten olimpiyatlarda bir maraton geleneğimiz vardı. Rio, bunun devamı niteliği taşırken tam kadro gitmek açısından da bir ilk olacak" diye konuştu.

Rio Olimpiyatlarından bir ay önce Hollandada yapılacak Avrupa Şampiyonasında tüm milli takım sporcularının performanslarını test etme şansı bulacaklarını dile getiren Çintimar, şöyle devam etti: "Daha önceleri sporcu, olimpiyatlardan 2 yıl önce barajı geçiyordu ve 2 yıl sonra performansı ne düzeyde bilmiyorduk. Artık böyle bir durum söz konusu değil. Nisan ayındaki Rotterdam Maratonu test yarışımız olacak. Barajı geçen sporcuların içinden, Rotterdamda en iyi performansa sahip olanları olimpiyatlara götüreceğiz. Gönül ister ki hepsini götürelim ama kota sınırlı. Maratonda kota alabilecek sporculardan, 10 bin metrede baraj geçme şansı olanları da bu branşa yönlendiriyoruz. Şu an 3 maratoncumuzu 10 bin metre için zorluyoruz."

"Rioda hedef 40 sporcu"

Rio Olimpiyatları hazırlıklarını, yönetim, teknik ekip ve sporculardan oluşan 80 kişilik kadroyla sürdürdüklerini ifade eden Çintimar, Rioya 40 sporcuyla gitmeyi hedeflediklerini söyledi.
Çintimar, Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğiyle gece gündüz çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Çintimar, "Şu ana kadar 20 sporcuyla 23 branşta kota aldık. Bu hafta ve gelecek haftaki yarışlarda yeni kotalar bekliyoruz. Yaz sezonu açılır açılmaz, 4x100, 4x400 ve atmalar gibi salon dışında yapılan branşlarda da eksik kalan kotaları doldurmuş olacağız. Olimpiyatlara bugüne kadarki en yüksek sayıyla katılıp, en yüksek final sayısına ulaşmayı ümit ediyoruz" diye konuştu.

"Rioda kota alamayacağımız muhtemel branşlar da var" diyen Çintimar, "Bu branşlarda altyapıda çok iyi noktalara geldik ancak kota için 2020yi öngörüyoruz. Sırıkla atlama bunlardan biri, kota almayı ümit ediyoruz ama kesin diyemiyoruz. Kadınlar 100 ve 200 metrede yıldız çocuklarımız var. Barajı geçerse, geçme demeyiz ama onların orada ezilmesini de istemiyoruz" ifadelerini kullandı. Erkeklerde hemen hemen çoğu branşta kota alacaklarını, kadınlarda ise erkeklere göre yüzde 35 seviyesinde olduklarını vurgulayan Çintimar, 2020 Tokyo Olimpiyatları için oluşturdukları 400 kişilik kadronun ise "100 kota" hedefiyle çalıştığını dile getirdi.

"100 metrede de tam kadro katılacağız"

2012 Londra Olimpiyatlarındaki kadrodan bazı sporcuların Rio barajını geçtiğini dile getiren Çintimar, geriye kalanların genç, yeni jenerasyondan gelen sporcular olduğunu kaydetti.
Doping cezasını tamamlayarak pistlere dönen 1-2 sporcunun da baraj geçebileceğini dile getiren Çintimar, şunları söyledi: "Sadece maratonda değil 100 metrede de tam kadro katılacağız gibi gözüküyor. Belki bir de fazlamız olacak. İki jenerasyonunu kaybetmiş ve dopingle verilen çok ciddi bir mücadelenin ardından her şeye yeniden başlayan bir federasyon olarak, Rioya oldukça genç bir kadroyla gideceğiz. Eskiden ciritte Fatih Avan ile yarışacak sporcumuz yoktu. Şimdi alt jenerasyondan 3-4 çocuğumuz birer, yarımşar metre arayla peşpeşe geliyorlar. Yüksek atlamada geçen senenin başına kadar tek çocuğumuz 2.16 atlıyordu. Şu an 6 çocuğumuz 2.16nın üstünde atlıyor. Sırıkla atlamada, cumhuriyet tarihi boyunca geçen yıla kadar 2 kişi 5 metreyi geçmişti. Sadece bu hafta sonu salon yarışında 6 kişi 5 metrenin üstünde atladı. Bunların yüzde 99u yıldız ve genç. Bunlara bakınca umutlu olmamak elde değil."

Amsterdamda 6-10 Temmuzda yapılacak Avrupa Şampiyonasında, bugüne kadarki en iyi sonuçları almayı beklediklerini belirten Çintimar, "Allah nasip ederse Amsterdamdan ciddi bir başarıyla dönüp, onun rüzgarıyla da Rioda en az 8 final koşma arzusuyla yarışacağız" diye konuştu.

Atletizm Milli Takımında, maratonda kota alan sporcular şöyle:
Erkekler: Serkan Kaya, Bekir Karayel, Ercan Muslu, Mert Girmalegesse
Kadınlar: Nilay Esen Ersun, Meryem Erdoğan, Sultan Haydar

AA

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SPOR Haberleri

Tümü