Blatter, seçime başkan olarak girebilir
Sepp Blatterin 8 Ekimde başlayan 90 gün futboldan men cezası, 5 Ocak 2016da sona erecek. FIFA Etik Kurulu, cezayı uzatmak isterse en fazla 45 gün süreyle ek bir ceza da
FIFA Etik Kurulunun, FIFA Başkanı Sepp Blatter, UEFA Başkanı ve FIFA Başkan Yardımcısı Michel Platini ile FIFA Genel Sekreteri Jerome Valckeye 90 gün futboldan men cezası vermesi sonrasında, Blatterin başkanlığı yeniden tartışılmaya başlandı.
Blatter, FIFAnın yeni başkanının belirleneceği seçimli olağanüstü genel kurula kadar istifa etmeyeceğini açıklamıştı.
İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylülde hakkında "ceza gerektirecek kötü yönetim" ve "zimmete geçirme" iddiaları nedeniyle soruşturma açılan Blatterin ifadesi alınmış ve ofisindeki verilere el konulmuştu.
Soruşturmadaki suçlamalar kapsamında, Blatterden 2 milyon dolar aldığı iddia edilen Platininin de konu hakkında bilgisine başvurulmuştu.
Suçlamalara adı karışan başkan adayları
Yapılacak yeni seçimde FIFA başkanlığına aday olduğunu açıklayan eski FIFA Başkan Yardımcısı Chung Mong-joon da 6 yıl futboldan men ve 100 bin İsviçre frangı para cezası aldı.
Verilen uzun süreli cezanın ardından Mong-joonun adaylığı düşmüş oldu. Aldığı men cezasının tamamlanmasından sonra Blatterin de istifa etmesi bekleniyor.
Hakkında çıkan iddialar ve sonrasında gelen men cezasıyla üzerindeki baskı artan Platininin, adaylıktan çekilme olasılığı ise yüksek gözüküyor. Bu durumda da resmi adaylık açıklamasını yapan tek isim olarak Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin kalıyor.
FIFAda yaprak dökümü
ABDde açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFAnın üst düzey yöneticileri, rüşvet aldığı ve kara para aklandığı gerekçesiyle 27 Mayısta Zürihte düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı.
FIFA İletişim ve Halkla İlişkiler Direktörü Walter De Gregorio da yaşanan yolsuzluk iddialarının ardından görevinden ayrıldığını açıklamıştı.
Daha önce kendisinin de rüşvet aldığını itiraf eden ve ABD ile iş birliği yaparak yolsuzluk iddialarının ortaya çıkmasında rol oynayan FIFA İcra Kurulunun eski üyesi Chuck Blazera da ömür boyu futboldan men cezası verilmişti.
Blatter, 29 Mayısta düzenlenen kongrede 5. kez FIFA başkanlığına seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmelerin 4 gün sonrasında da Blatter, istifa edeceğini ve yeni seçime gidileceğini açıklamıştı.
ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ise FIFAdaki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının genişleyeceği ve daha fazla kişinin suçlama kapsamına girebileceğini ifade etmişti.
İsviçre, rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltında bulunan FIFA Başkan Yardımcısı Jeffrey Webb, FIFA yetkilileri Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel ve Eduardo Liyi ABDye iade edecek.
Davanın iddianamesinde adı geçen FIFA yetkilileri, 1991den bu yana yapılan uluslararası futbol organizasyonlarını kirletmekle suçlanıyor.
FIFAnın yeni başkanının belirleneceği olağanüstü seçim kongresi 26 Şubat 2016da yapılacak.
Suçlamalara adı karışan Platini ve Mong-joon dışında resmen adaylığını açıklayan Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ile Brezilyalı eski futbolcu Zico ve Liberya Futbol Federasyonu Başkanı Musa Bilitynin de adaylıklarını duyurması bekleniyor.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Son dakika.. Mario Gomez Wolfsburga transfer oluyor
Yıldız futbolcunun menajeri bu akşam Fiorentina ile masaya...
Kayserispor Stevanovici kadrosuna kattı
Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayserispor, Sırbistanın...
Giresunspor lige galibiyetle başlamak istiyor
Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon daha güçlü bir...
SPOR Haberleri
TümüSon dakika.. Mario Gomez Wolfsburga transfer oluyor
Yıldız futbolcunun menajeri bu akşam Fiorentina ile masaya...
Kayserispor Stevanovici kadrosuna kattı
Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayserispor, Sırbistanın...
Giresunspor lige galibiyetle başlamak istiyor
Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon daha güçlü bir...
Fenerbahçe, Advocaat ile anlaşıldığını açıkladı
Fenerbahçe Kulübünden yapılan açıklamada, Futbol takımımızın...
Futbolcuların ödemeleri konusunda hiçbir sıkıntı yok
Kasımpaşa Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, kulüp başkanı Turgay...
Milli güreşçi Rıza Kayaalp tarih yazdı
Yarı final maçında Alman rakibini yenerek finale çıkan Rıza...
Almanya 71-65 Türkiye
Türkiye, 16 Yaş Altı Yıldız Erkekler Avrupa Basketbol...
Adana Demirspordan yazılı açıklama
Kulüpten yapılan yazılı açıklamaya göre mavi-lacivertlilerin Bolu...
Medipol Başakşehire İspanyol hakem
UEFAdan yapılan açıklamada, Medipol Başakşehirin Shakhtar Donetsk...
Midtjylland-Osmanlıspor maçına Rumen
Osmanlısporun UEFA Avrupa Ligi elemeleri play-off turunda 18...
Özge Bayrak elendi
2016 Rio Olimpiyat Oyunlarında badminton tek kadınlarda milli...
Galatasarayda gece yarısı operasyonu!
Temmuz ayının başında Galatasarayın Antalyaspordan...




