Zühtü Arslan: Aklını vicdanını kiralayandan hakim olmaz
Politika Haberleri Zühtü Arslan: Aklını vicdanını kiralayandan hakim olmaz haberi 53. kuruluş yıl dönümünde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: Unutmayalım ki fikri ve vicdanı hür olm
53. kuruluş yıl dönümünde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: Unutmayalım ki fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olamaz.
Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 53. yıl dönümü dolayısıyla, tören düzenlendi. AYM Başkanı Zühtü Arslan törendeki konuşmasında, “Unutmayalım ki fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olamaz. Hukuk devletinde uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez” sözleriyle, Pensilvanyadan aldıkları emirle hukuksuz tahliyelere imza atan hakimlere gönderme yaptı.
Vesayet büyük tehlike
Adaletin yalnızca kanunlardan ibaret olmadığını aynı zamanda, sözkonusu kanunların yorumlanması ve uygulanmasının da önemli olduğunu belirten Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiyede yargı belki de tarihinin en önemli ve hassas dönemlerinden birini yaşıyor. Adaletin tesisi gibi son derece ağır bir yükü taşıyan yargının bu yükünün altından hakkıyla kalkabilmesinin yolu ‘vesayet kavramıyla yüzleşmesinden geçmektedir. Bu konuda, siyasal ve hukuksal sistemin tüm unsurlarının da bir muhasebe yapması gerekmektedir. Vesayet sadece siyasi alanda değil, yargı alanında da aklın ve vicdanın serbestçe kullanılmasının karşısındaki en büyük tehlikedir. Bu nedenle yargı bağımsızlığı, hukuk devletinin olmazsa olmaz unsurudur.”
Hakimler çifte suç işledi
53. yıl dönümü töreni sonrası konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AYMnin normalleşmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek: “Paralel hakimler hem disiplin suçu, hem de ceza hukuku açısından suç işlediler” dedi.
UZAKTAN KUMANDALI YARGIÇ DÜŞÜNÜLEMEZ
“Yargının siyasallaşması hukuk devletinin sonu olur” diyen Arslan, “hukuk devletinde uzaktan kumandalı yargı da, yargıç da düşünülemez. Esasen yargı ve vesayet arasındaki patolojik ilişkinin bizatihi bir vesayet organına dönüşme ve vesayete tabi kılınma şeklinde tecelli eden iki boyutu vardır. Her iki durum da demokratik hukuk devleti açısından büyük bir tehlikedir. Birincisi yargı, toplum ve siyaset mühendisliğine soyunan bir vesayet kurumu olarak işlev göremez, görmemelidir. Kendisini sistemin sahibi ve nihai koruyucusu olarak gören ve bu nedenle kendisi dışındaki herkese ve her şeye ayar veren bir yargı anlayışı kabul edilemez. İkincisi, yargı kendisi üzerinde kurulacak her türlü vesayete de kararlılıkla karşı durmalıdır ” uyarısında bulundu.
Yeni Anayasa kaçınılmaz
Türkiyenin ulaşmış olduğu ekonomik ve siyasal gelişmişlik düzeyinde, yeni anayasanın kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıktığını kaydeden Arslan, “yeni anayasa için elverişli iklimi hazırlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Yeni Anayasa mümkün olduğu ölçüde tüm kesimlerinin katılımıyla hazırlanmalı. Kopyala-yapıştır yöntemiyle yeni anayasa yapılamaz” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
SİYASET Haberleri
TümüKurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
CHP'de kılıçlar çekildi
Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...
Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar açıklandı
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar: Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok.
Bahçeliden Demirtaş Yorumu
. Bahçeli, "Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.
Şaibeli kurultay davası ertelendi
24 Ekim'e ertelenen şaibeli kurultay davasında alınacak mutlak butlan kararı CHP'nin 21 Eylül'de...
Bahçeli: Önümüzdeki günler her türlü provokasyona açıktır
Bahçeli "Her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet...
Hasan Babacan kayyum heyetinden çekildi
CHP İstanbul İl Yönetimine kayyum olarak getirilen ekipte yer alan Hasan Babacan heyetten...
Ümit Özdağa Bir Beraat Daha
Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Libya’da şehit düşen MİT mensuplarını ifşa ettiği...
Bahçeli'den Özel'in sokak çağrısına tepki:
Geçtiğimiz günlerde "Ben milleti sokağa davet edeceğim günü bilirim. O gün sen ne hale düşeceğini...




