Sayıştaydan Akaydına 10 milyon liralık ceza
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 100. Yıl Spor Kompleksi ve A-Kent toplu taşıma ücretlendirme sisteminde yüklenici firmaya kesilen gecikme cezası tahakkuk ettirilmediği, yüzde 2lik pay
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 100. Yıl Spor Kompleksi ve A-Kent toplu taşıma ücretlendirme sisteminde yüklenici firmaya kesilen gecikme cezası tahakkuk ettirilmediği, yüzde 2lik pay alınmadığı ve sisteme ilişkin yargı kararı uygulanmadığı iddiasıyla başlatılan incelemede Akaydın, kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle tazminat cezasına çarptırıldı.
CHP Milletvekili Akaydın hakkında 3 dosya kapsamında yürütülen soruşturmadan 9 milyon 332 bin 752 lira ve 190 bin dolar tazminat ödemesi yönünde karar çıktı.
SPOR KOMPLEKSİ YAPIMI
Sayıştayın 2010/147 nolu kararına göre, Antalya Büyükşehir Belediyesine ait hizmet binası inşaatı sürerken, yüklenicinin kusuru olmaksızın Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla spor komplekslerinin yapılması hukuken imkansız hale getirildi. Meclis kararı karşısında açılan tazminat davası sonucunda yüklenici firmaya belediye bütçesinden 4 milyon 960 bin 663 lira ödendi. Bu durum da kamu zararı oluşturdu.
Buna göre, Akaydının yanı sıra kararda oyu bulunan meclis üyeleri de tazminata mahkum edildi.
Aynı konuda 2011de açılan dava sonucunda da yersiz şekilde belediye bütçesinden 558 bin 119 lira ödenmesi nedeniyle yine kamu zararı oluştu. Sonraki yıl açılan davada da 354 bin 981 liralık ödemeyle kamu zarara uğratıldı.
A-KENT İLE İLGİLİ ZARAR
Akaydının 2010 yılında A-Kent ile ilgili toplu taşıma ücretlendirme otomasyonu ve araç takip sistemlerinin yazılımı, montajı ve işlettirilmesi işinde de yükleniciye kesilen gecikme cezasının tahakkuk ettirilmemesi nedeniyle 190 bin dolar zarar oluştu.
Sistemle ilgili 2011de açılan davada yüklenicinin genel para toplanma hesabındaki usulsüz kullanımına faiz işlettirilmemesi de 18 bin 13 lira kamu zararına neden oldu.
Ayrıca, A-Kent ile ilgili yine aynı yıl açılan davada yargı kararının uygulanmaması sonucu 1 milyon 259 bin 820 liralık gelir kaybedildi.
Otomasyon sisteminin uygulanmasında yerel yönetime aktarılacak yüzde 2lik payın verilmemesi nedeniyle de 2012de açılan dava sonucunda belediyenin 2 milyon 181 bin 156 lira zarar ettiği belirlendi.
Sayıştay, soruşturma sonucunda 9 milyon 332 bin 752 lira ile 190 bin doların Mustafa Akaydına hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleriyle ödettirilmesine oy birliğiyle karar verdi.
HABERİM YOKTU AMA BEKLEDİĞİM BİR KARARDI
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Sayıştayın kararından henüz haberi olmadığını söyledi.
Kararı siyasi olarak nitelendiren Akaydın, Haberim yoktu ama beklediğim bir karardı çünkü artık Sayıştay, siyasi bir kurum haline geldi dedi.
A-Kent ile ilgili kararı haklı bulmadığını belirten Akaydın, böyle bir karar varsa da tahsil edilmesi gereken yerin kendisi ve meclis üyeleri değil, belediye olduğunu anlattı.
Spor kompleksi konusunda ise mahkeme kararını uyguladığını savunan Akaydın, şunları kaydetti:
İhale bozulduğu için firma yatırdığı parayı istedi, haklarıdır. Biz ona rağmen dava konusu yaptık. Dava sonucunda da mahkeme, firma lehine karar verdi, biz de paralarını ödedik. Tamamen siyasi bir karar, ödememek gibi bir şey söz konusu değil ki. Belediyeyi dava etmişler, davayı da kazanmışlar, dolayısıyla ödemek zorundayız. Sayıştayın bu kararı doğrultusunda biz de temyize gideceğiz.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Vergi, harç ve SGK prim borçları ile cezalar yeniden...
Bazı kamu alacakların yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul...
PFDK, Fenerbahçeye acımadı!
Spor Haberleri PFDK, Fenerbahçeye acımadı! haberi PFDK, Fenerbahçeye ÇAYKUR Rizespor maçında...
AK Parti adaylarını açıkladı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimi için...
SİYASET Haberleri
TümüCHP de Yeni Yol Haritası Belirleniyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen kritik Merkez Yönetim...
Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
CHP'de kılıçlar çekildi
Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...
Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar açıklandı
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar: Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok.
Bahçeliden Demirtaş Yorumu
. Bahçeli, "Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.
Şaibeli kurultay davası ertelendi
24 Ekim'e ertelenen şaibeli kurultay davasında alınacak mutlak butlan kararı CHP'nin 21 Eylül'de...
Bahçeli: Önümüzdeki günler her türlü provokasyona açıktır
Bahçeli "Her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet...
Hasan Babacan kayyum heyetinden çekildi
CHP İstanbul İl Yönetimine kayyum olarak getirilen ekipte yer alan Hasan Babacan heyetten...
Ümit Özdağa Bir Beraat Daha
Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Libya’da şehit düşen MİT mensuplarını ifşa ettiği...




