BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa SİYASET Mansur Yavaş'a cumhurbaşkanlığı operasyonu
SİYASET

Mansur Yavaş'a cumhurbaşkanlığı operasyonu

29.01.2025 15:39 12
Mansur Yavaş'a cumhurbaşkanlığı operasyonu

HP'de uzun zamandır kapalı kapılar ardında devam eden Ekrem İmamoğlu-Mansur Yavaş savaşında yeni bir safhaya geçildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'nin cumhurbaşkanı adayının parti üyeleri tarafından belirleneceğini açıkladı. Özel'in hamlesinin Ekrem İmamoğlu'nu demokratik yollarla aday olmuş gibi gösterme çabası olduğu belirtiliyor.

ÖZEL: ADAYI PARTİ ÜYELERİ BELİRLEYECEK

Dün Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'de cumhurbaşkanı adayının belirlenme sürecinin nasıl gerçekleşeceğini kamuoyuna açıkladı. Özel, aday seçme sürecini başlattıklarını ve CHP'nin adayının parti üyelerinin tercihiyle belirleneceğini söyledi. 

Özel açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“İstanbul’da bir dizi toplantı yaptık. O toplantıda Ekrem Başkan'la, Mansur Başkan'la konuştuk değerlendirdik. Artık bir yeni başlangıca, yeni bir sürecin tarifine hep birlikte hazır olma konusunda mutabakatımız tamdır. Duyduğum en büyük memnuniyetlerden birisi, iki demokrasi kahramanının da ‘partim görev verirse’ diye başlayarak kurduğu onurlu cümlelere teşekkür ediyorum. Adayı bir partinin genel başkanı olarak ben değil, sayıları 1 milyon 600 bine yaklaşan cesur yürekle belirleyeceğiz. ‘Ben cumhurbaşkanı adayımı belirlemek istiyorum’ diyen herkese söylüyorum...”

ÖN SEÇİM KARARI NEDEN ALINDI?

Özel'in cumhurbaşkanı adayını belirleme yöntemini ilan etmesinin ardından açıklanan sistem tartışma konusu oldu. 

Ednilen kulis bilgilerine göre, Özel'in açıkladığı 'cumhurbaşkanı adayını parti üyeleri belirleyecek' sistemini İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu masaya getirdi. İmamoğlu, Yavaş'a nazaran partide kendi ağırlığının daha fazla olmasını kendi için koz olarak görmesinin ardından Özgür Özel'le birlikte düğmeye basarak süreci başlattı. 

Özgür Özel de İmamoğlu'nu demokratik yollardan aday yapmanın formülünü kabul ederek grup toplantısında açıkladı. 

YAVAŞ OPERASYONU ANLADI İTİRAZ EDİYOR

Özel'in dün yaptığı aday tespit sistemindeki problemi Mansur Yavaş'ın da tespit ettiği ve ön seçim kararına itiraz ettiği iddia ediliyor. TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, CHP’de belirlenen ön seçim kurallarını aktarırken, adaylık için ismi geçen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ön seçim kararına itiraz ettiği iddiasını ortaya attı.

Atik, Yavaş’ın “CHP'nin adayı Türkiye İttifakı'nın adayı olacak dolaysıyla sadece CHP'lilerin belirlemesi doğru değil. Daha geniş bir katılımla adayın belirlenmesi gerekir” dediğini ileri sürdü.

Öte yandan Atik CHP'deki ön seçim kurallarının belirlendiğini ve seçime girmek isteyen kişilerde aranacak özellikleri açıkladı.
 
Atik ön seçim kurallarının şu şekilde olduğunu söyledi;

  • Aday olmak isteyen isimler adaylık müracaatı yapacak
  • Sadece Milletvekilleri, PM üyeleri ve İl Başkanları aday gösterebilecek
  • En az 25 imza toplayanlar önseçime girebilecek
  • Adaylar kampanya yapabilecek
  • Anayasa 101. maddede sayılan Cumhurbaşkanı adaylığı kriterlerine uyan isimler aday olabilecek 
  • Üye listeleri askıya çıkacak
  • Önseçim parti gözetiminde yapılacak 
  • Önseçim belirlenen tarihte tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilecek.


YAVAŞ ANKETLERDE ÖNDE AMA...

Mansur Yavaş, tüm partilere oy veren insanların dahil olduğu Türkiye geneli yapılan tüm anketlerde Ekrem İmamoğlu'nun önünde yer alırken, durumun sadece CHP olarak daraltılmasıyla aradaki bu farkın tersine döneceği ifade ediliyor. Yavaş'ın MHP ve ülkücü kökenli olması nedeniyle CHP parti içindeki ağırlığının İmamoğlu'na nazaran daha düşük olduğu görüşü paylaşılıyor. 

Mansur Yavaş Türkiye geneli anketlerdeki öndeliğini Kasım 2024'te yaptığı açıklamada “Son 50 ankete baktığınız zaman hemen hepsinde hem başarı oranları açısından hem de kamuoyu yoklamalarında hep ben birinci çıkıyorum.” sözleriyle dile getirmişti.

"İMAMOĞLU'NUN ADAYLIĞI"

CHP'ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Gürbüz Evren cumhurbaşkanı adayını CHP üyelerinin belirleyeceğinin açıklanmasının ardından kararın Ekrem İmamoğlu'nun adaylığı olarak yorumladı. Evren "Cumhurbaşkanlığı adaylığı Sayın Ekrem İmamoğlu’na hayırlı olsun. Ön seçim demek Sayın İmamoğlu’nun CHP’nin adayı olması demektir." ifadelerini kullandı.

#CHP , Adaylık , #Ön seçim , #Mansur Yavaş , #İmamoğlu

 

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SİYASET Haberleri

Tümü

Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...

3 gün önce

Meral Akşenerden İddalara Yalanlama

CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...

2 ay önce

Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...

2 ay önce

CHP'de kılıçlar çekildi

Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...

4 ay önce

Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...

4 ay önce

CHP Kurultay davasında gerekçeli karar açıklandı

CHP Kurultay davasında gerekçeli karar: Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok.

5 ay önce

Bahçeliden Demirtaş Yorumu

. Bahçeli, "Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.

5 ay önce

Şaibeli kurultay davası ertelendi

24 Ekim'e ertelenen şaibeli kurultay davasında alınacak mutlak butlan kararı CHP'nin 21 Eylül'de...

6 ay önce

Bahçeli: Önümüzdeki günler her türlü provokasyona açıktır

Bahçeli "Her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet...

7 ay önce

Hasan Babacan kayyum heyetinden çekildi

CHP İstanbul İl Yönetimine kayyum olarak getirilen ekipte yer alan Hasan Babacan heyetten...

7 ay önce

Ümit Özdağa Bir Beraat Daha

Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Libya’da şehit düşen MİT mensuplarını ifşa ettiği...

9 ay önce

Bahçeli'den Özel'in sokak çağrısına tepki:

Geçtiğimiz günlerde "Ben milleti sokağa davet edeceğim günü bilirim. O gün sen ne hale düşeceğini...

9 ay önce